Κι όμως παρά την κρίση… γίνονται προσλήψεις!

Συγκεκριμένα, καταγράφονται 201.793 προσλήψεις , έναντι 182.512 αποχωρήσεων, που οφείλονται είτε – στην συντριπτική τους πλειονότητα – σε απολύσεις, είτε σε λήξεις συμβάσεων είτε και σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ετσι, το ισοζύγιο προέκυψε θετικό κατά 19.281 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τα στοιχεία του συστήματος δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις προσλήψεις αφορούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, από τις 201.793 προσλήψεις που έγιναν τον Ιούλιο, οι 78.432 ή το 38,87% αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ 30.859 ή το 15,29% αφορούσαν εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά, δηλαδή πάνω από 1 στις δυο νέες προσλήψεις αφορά αυτές τις κατηγορίες απασχόλησης, που συνεπάγονται αντίστοιχα χαμηλές αμοιβές.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί η ηλικιακή σύνθεση των κινήσεων αυτών στην αγορά εργασίας. Οπως προκύπτει από την Εργάνη, στις μεγαλύτερες ηλικίες το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς οι απολυσεις ξεπερνούν τις προσλήψεις, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις νεαρές ηλικίες. Κάτι που δεν είναι ασχετο με τις χαμηλότερες αμοιβές, τις οποίες παίρνουν οι μικρότεροι σε ηλικία.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό των κινήσεων αυτών στην αγορά εργασίας είναι ότι οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν σε άνδρες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, από τις 19.281 νέες θέσεις του Ιουλίου, οι 15.871 αφορούν σε άνδρες και μόλις 3.410 σε γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους τομείς στους οποίους προσλαμβάνονται, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι υπηρεσίες εστίασης, καθως τον Ιούλιο εχουν ζήτηση οι τουριστικές υπηρεσίες, ενώ ακολουθούν τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό εμπόριο και το χονδρικό εμπόριο. Στις απολύσεις, την πρώτη θέση κατείχε ο τομέας της εκπαίδευσης, καθώς έληξε η σχολική περίοδος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι μεταξύ των περιφερειών της χώρας, μόνο η Αττική είχε περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις, ενώ σε όλες τις άλλες επικράτησαν οι προσλήψεις.