Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 25% πέρυσι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Πέμπτη.
Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 23,1% πέρυσι ή κατά 25,3% εάν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ανέφερε η έκθεση.
Οι μέσες καθαρές αποδοχές στην Ελλάδα υποχώρησαν στα 12.530 ευρώ το χρόνο, σχεδόν στο μισό από τις αντίστοιχες στη Γερμανία, ενώ υπολείπονται σημαντικά και αυτών της Πορτογαλίας.
Η βουτιά αυτή των μισθών τούς επανέφερε στα επίπεδα του 2006, αλλά παραμένουν κατά δυο-τρίτα υψηλότεροι από τα επίπεδα του 2000, ένα χρόνο πριν την υιοθέτηση του ευρώ.
Στο μεταξύ κατακόρυφη αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας -με μειώσεις μισθών μέχρι και 30%- καταγράφουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την αγορά εργασίας σε διάστημα ενάμιση μήνα, σκιαγραφώντας ένα τοπίο ευρείας απορρύθμισης στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για νέες κλαδικές συμβάσεις γίνονται μετά τεράστιων εμποδίων. Σημαντική και η αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών συμβάσεων, με εξίσου μεγάλη μείωση αποδοχών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσα σε ενάμιση μήνα έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις. Η μείωση μισθών που τις συνοδεύει είναι της τάξης του 22% -σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει το 28%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%.
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους. Συγκριτικά, την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.
Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.
Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.
Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.
in.gr