Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρίες εντάσσοντας τους μέσα σε μια ορχήστρα ως ισότιμα μέλη. Η Αλεξάνδρα θα παίξει μουσική με τη συνοδεία ενός πιάνο και κρουστών, όπου το τραγουδιστικό κομμάτι θα καλύψει η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν για όλους με προσκλήσεις και θα προβληθεί ταυτόχρονα στο youtube και το facebook από το κανάλι του Δήμου μας.
Η Βαρσαμά Μαρία, Διδάκτωρ του ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ, Τοπική Συμβουλος Κοινότητας Ευόσμου, του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου μιλά στο ka-business για αυτή την σπουδαία εκδήώση.
Πως προέκυψε αυτή η σπουδαία συναυλία που αν μη τι άλλο αναδεικνύει τη δύναμη της ψυχής.
Αν και η συγκεκριμένη εκδήλωση πρόκειται για κάτι σπουδαίο για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αναπηρίες εφόσον τους ανοίγει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας, έκφρασης, δημιουργίας και συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι, η ιστορία της έχει μια “ρομαντική” αφετηρία. Ήταν τον Μάιο που μια νύχτα το facebook μου έβγαλε την Αλεξάνδρα στην αρχική μου και την παρακολούθησα να παίζει μουσική με τα μάτια. Εκείνο το βράδυ ονειρεύτηκα κυριολεκτικά και μεταφορικά την εκδήλωση που θα παρακολουθήσουμε στις 1 Δεκεμβρίου. Επειδή η Αλεξάνδρα έχει εγκεφαλική παράλυση με αποτέλεσμα να βρίσκεται καθηλωμένη εκ γενετής σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει σπαστική τετραπληγία και απουσία προφορικού λόγου, αποφάσισα να μοιραστώ με την ιδέα μου με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου κύριο Παναγιώτη Φωτιάδη, ο οποίος ως Νευρολόγος εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Εφόσον παρακολούθησε και ο ίδιος το υλικό αποφασίσαμε από κοινού ότι έπρεπε να επικοινωνήσουμε αυτή την τεχνολογία του EyeHarp στην ευρύτερη κοινωνία, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της Αλεξάνδρας και να προβάλουμε το έργο της ώστε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους ανθρώπους με την ίδια αναπηρία. Συνεργαζόμαστε περίπου τρία χρόνια τώρα και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τους δύο για τον συνάνθρωπο για αυτό άλλωστε επιλέξαμε να ασχοληθούμε ενεργά και με τα κοινά.
Σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Νανά – Αθηνά Παμπουκίδου και την στήριξη του Δημάρχου μας κύριου Κλεάνθη Μανδαλιανού χτίσαμε το πλαίσιο. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την στήριξη του Δημάρχου, χωρίς την δική του ευαισθησία προς τα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρίες δεν θα συζητούσαμε σήμερα. Η επιθυμία του να υλοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση καθόρισε την υλοποίηση της. Αναφέρατε ότι αν μη τι άλλο αναδεικνύει δύναμη ψυχής και οφείλω να επισημάνω ότι όντως ισχύει αυτό και όχι μόνο για την Αλεξάνδρα αλλά και για όλους εμάς που το παλέψαμε μήνες. Η κυρία Παμπουκίδου, που έτρεξε τα διαδικαστικά και αγωνίστηκε, χρειάστηκε πραγματικά τεράστια δύναμη και την ευχαριστώ. Αν και η ιδέα υποστηρίχθηκε ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε ήταν τεράστια για όλους μας αλλά το κίνητρο μας ήταν πολύ ισχυρό και όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι η κοινωνία θα αλλάξει αναδιαμορφώνοντας την υπάρχουσα κουλτούρα, μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ένταξη των ανάπηρων ατόμων ενεργά στην κοινωνία. Το όνειρο λοιπόν, έγινε ιδέα, στόχος και στις 1 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα πλαίσια των εγκαινίων του, θα γίνει πραγματικότητα.
Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη μουσικό και στη συνέχεια τη Μποφίλιου.
Η Αλεξάνδρα είναι η πρώτη Ελληνίδα που παίζει μουσική με τα μάτια και η μοναδική που παίζει σε αυτό το επίπεδο. Στις 12 Ιουνίου του 2021 έδωσε ένα κονσέρτο στην Ενναλακτική Σκηνή Σταύρος Νιάρχος που μας παρακίνησε να επικοινωνήσουμε μαζί της και με τον δάσκαλο της και δημιουργό της τεχνολογία του EyeHarp κύριο Ζαχαρία Βαμβακούση. Από την επαφή μας προέκυψε πως εάν προβάλουμε ένα άτομο με αναπηρίες να παίζει μόνο του μουσική σε μια σκηνή το περιθωριοποιούμε ακόμη περισσότερο και το διαχωρίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχει, όπως το να είναι ισότιμο μέλος μια ορχήστρας. Η Αλεξάνδρα δεν είχε συμπράξει ξανά με κάποια τραγουδοποιό επί σκηνής. Ήταν ένα δύσκολο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα αλλά όλοι μαζί αποφασίσαμε να το υποστηρίξουμε. Η Μποφίλιου ήταν μια πρόταση από τον δάσκαλο της Αλεξάνδρας διότι ήταν σημαντικό το άτομο που θα επιλέγαμε να είναι εξίσου ευαισθητοποιημένο και να υπάρχει άμεση επικοινωνία των τριών, ώστε να υλοποιηθούν πρόβες διαδικτυακά εφόσον ο κύριος Βαμβακούσης κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης, η κυρία Μποφίλιου στην Αθήνα και η Αλεξάνδρα στην Μυτιλήνη. Όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά η επιλογή μας αποδεικνύονταν όλο και καταλληλότερη. Όπως πολύ καλά ξέρετε, ένας καλλιτέχνης δεν είναι μόνο ό ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του. Οι συνεργάτες της κυρίας Μποφίλιου μας απέδειξαν πραγματικά ότι ήταν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και προσαρμόστηκαν σε κάθε συνθήκη που προέκυψε ενεργώντας πάντα με τρόπο που διευκόλυνε και ευνοούσε την πραγμάτωση της εκδήλωσης.
3.Ποιος ο στόχος της εκδήλωσης
Πριν αναφερθώ στον στόχο της εκδήλωσης θα θέσω ένα ερώτημα: Σκεφθείτε τι θα πιστεύαμε για την Αλεξάνδρα και για κάθε άτομο που βρίσκεται στην ίδια θέση με την εκείνη εάν δεν είχε αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία που ανέπτυξε ο κύριος Βαμβακούσης. Ως Διδάκτορας του ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ με εξειδίκευση στα άτομα με αναπηρίες μπορώ να γνωρίζω εις βάθος έναν κόσμο μη ορατό πολλές φορές σε όλους μας. Αλλά ελάτε στην θέση της Αλεξάνδρας, η οποία σας πληροφορώ ότι αντιλαμβάνεται τα πάντα άριστα και η νοητική της ανάπτυξη της είναι ίδια με εκείνη ενός τυπικού ατόμου χωρίς καμία αναπηρία, όπως εσείς και εγώ, αλλά έως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να μας επικοινωνήσει τίποτα προς τα έξω, το διανοείσθε; Η τεχνολογία λοιπόν “αποφυλακίζει” και “απεγκλωβίζει” άτομα με αναπηρίες, δυσκολίες και περιορισμούς δίνοντας τους και δίνοντας μας την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε. Είναι συγκλονιστικό ότι στον 21 αιώνα θα πιστεύαμε ότι μπορεί κάποιοι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν, να μην αντιλαμβάνονται και να είναι απόλυτα παραδομένοι στις δικές μας πεποιθήσεις ενώ οι ίδιοι κατανοούν τα πάντα αλλά δεν δύνανται να μας το επικοινωνήσουν.
Νομίζω σας απάντησα. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η ενημέρωση όλων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε ανάλογη θέση με την Αλεξάνδρα. Απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση. Αν και η εκδήλωση πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και γιατί όχι τολμώ να πω και παγκόσμιο. Μας αφορά όλους, γιατί όποια και εάν είναι αφετηρία μας δεν ξέρουμε ποτέ τι μας περιμένει. Το EyeHarp εφευρέθηκε έχοντας ως αφορμή ένα ατύχημα με μηχανή που άφησε παράλυτο τον επιβάτη – μουσικό. Αυτό έκανε τον Ζαχαρία Βαμβακούση να αναρωτηθεί: Και την επόμενη ημέρα τι γίνεται; Τελειώνει η ζωή σου; Η απάντηση, λοιπόν, είναι όχι και εμείς όλοι μαζί ο καθένας μέσα από τον τομέα του θα προσπαθούμε να αλλάζουμε το περιβάλλον, να το προσαρμόζουμε, γιατί αξίζει να ζεις για να βιώσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου μικρά θαύματα, όπως αυτό στη περίπτωση της Αλεξάνδρας.