Σύνοδος Κορυφής για τον κορωνοϊό

Η επιστολή 9 ηγετών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της  έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, των λεγόμενων πλέον «κορωνο-ομολόγων», θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής φαίρνοντας όμως  πάλι στην πρώτη γραμμή τον διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ε.Ε.

Οι πλεονασματικές χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία –η οποία σημειωτέον είναι αυτή τη φορά πιο σκληρή και από τη Γερμανία- αντιδρούν στην έκδοση ευρωομολόγων με τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι αναγκαίες δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία της επιστολής ανήκει σε Ιταλία και Ισπανία. Είναι οι δύο χώρες που πιέζονται ιδιαίτερα καθώς, εν μέσω της τραγωδίας που ζουν και του σφραγίσματος των οικονομιών τους, πρέπει τις επόμενες ημέρες να βγουν στις αγορές. Κινδυνεύουν να δοκιμαστούν και εκεί σκληρά αν δεν υπάρξει έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν πολλές ζυμώσεις τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής όσο και για το αν θα δημοσιευόταν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν θεσμικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωομόλογο σημαίνει ότι όλες οι χώρες εγγυώνται για το δάνειο από κοινού. Πρόκειται για τη λέγομενη «αμοιβαιοποίηση» των χρεών, την οποία οι πλεονασματικές χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως κατ΄εξοχήν η Γερμανία και η Ολλανδία, πολεμούν λυσαλλέα, γιατί εκτιμούν ότι εκείνες τελικά θα επωμιστούν τα βάρη.

Γιαυτό και αντιπροτείνουν, όποια χώρα χρειάζεται χρήματα για τον κορωνοϊό, να παίρνει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.  Ο τελευταίος, λένε, έχει τα χρήματα (διαθέτει ήδη πάνω από 400 δις. ευρώ, ενώ μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα για να αυξήσει τα διαθέσιμά του).