Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη αυτού του τύπου στον κόσμο, η οποία αναμένεται να ενισχύσει μακροπρόθεσμα –αλλά ενδεχομένως άνισα– και τις δύο πλευρές.
«Μιλούμε γι’ αυτό που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη διμερής οικονομική συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε κοινή συνέντευξη με τον Ομπάμα. Πρόκειται, είπε ακόμη, «για μία ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά σε κάθε γενιά-και θα την αδράξουμε».
Κατά τον ίδιο, η συμφωνία μόλις ολοκληρωθεί θα επιτρέψει την πιθανή δημιουργία «επιπλέον δύο εκατ. θέσεων εργασίας» και θα φέρει «περισσότερες επιλογές και μικρότερες τιμές στα καταστήματά μας». Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι θα υπάρξουν «τεράστια οικονομικά οφέλη» από αυτή τη συμφωνία.
«Οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι πάντοτε εύκολες, όμως είναι βέβαιος πως θα αξίζουν τον κόπο», σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρώτος γύρος θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Τυπικά οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2014.
Σε μια έμμεση αναφορά στις διαφωνίες που υπάρχουν, είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό «να αντισταθούμε στον πειρασμό να υποβαθμίσουμε τις φιλοδοξίες μας ή να αποφύγουμε τα δύσκολα ζητήματα προς χάριν της επίτευξης συμφωνίας».
Όπως σημειώνει το Reuters η εμπορική δραστηριότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανέρχεται σήμερα στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας -που μάλλον δεν θα γίνει πριν τα μέσα της δεκαετίας- οι οικονομίες των δύο πλευρών υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν κατά 100-120 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ένα σημαντικό ποσό με δεδομένη την ύφεση και μετά τη βραδύτητα που έφερε η οικονομική κρίση.
Οι έρευνες για το αν μία πλευρά θα ωφεληθεί περισσότερο από την άλλη διίστανται. Ενδεικτικά γερμανική έρευνα αναφέρει ότι τα οφέλη για τις ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερα, κυρίως στο θέμα της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Παραταύτα, τα προσκόμματα παραμένουν και θα χρειαστούν αρκετή προσπάθεια πριν επιλυθούν-σίγουρα πάντως όχι πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
Η Γαλλία έχει βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της πολιτιστικής εξαίρεσης, ένα θέμα που επαναφέρει στις συνομιλίες εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο Η ΕΕ και οι ΗΠΑ λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να εξαιρεθεί.
Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων