Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή Αμερικανική Ακτοφυλακή για το υποβρύχιο: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού...

Αμερικανική Ακτοφυλακή για το υποβρύχιο: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται»

Λιγότερο από 20 ώρες απομένουν μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο στους επιβαίνοντες του υποβρυχίου «Titan», το οποίο αγνοείται στον Ατλαντικό, ενώ η Αμερικανική Ακτοφυλακή τόνισε πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε συνέντευξη Τύπου της ακτοφυλακής, κατά την οποία επιβεβαίωσαν πως ακούγονται ήχοι από την περιοχή όπου αναζητούν το υποβρύχιο, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ακόμη ότι οι εν λόγω ήχοι προέρχονται από αυτό.

Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής απέρριψε τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο. Εμφανίζονται βέβαιοι, ωστόσο, στο ότι ψάχνουν στη σωστή περιοχή για το αγνοούμενο σκάφος με τα πέντε μέλη.

«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Σε ερώτηση για το οξυγόνο και πόσο μπορεί να έχουν ακόμη, δεν ήταν ξεκάθαρος. «Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε. Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε, χωρίς να δώσει χρονικό όριο.

«Είδαμε ένα αντικείμενο, δεν ήταν αυτό που ψάχναμε. Είχαν ακουστεί χθες διάφοροι ήχοι, αλλά βγήκαν κάποια βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη. Ακούστηκαν και σήμερα, απ’ ό,τι ενημερώθηκα» είπε άλλο μέλος της ακτοφυλακής στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν πολλοί σένσορες που επεξεργάζονται όσα δεδομένα συλλέγουν. Οι θόρυβοι είναι ήχοι από χτυπήματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι είδους χτυπήματα είναι αυτά. Από την εμπειρία μου λέω πως υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί να είναι οτιδήποτε. Το μόνο σίγουρο ότι ψάχνουμε στη σωστή περιοχή για το υποβρύχιο. Υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται», συμπλήρωσε.

Το υποβρύχιο «Titan», της OceanGate Expeditions / Φωτογραφία: Facebook @OceanGate Expeditions

 

Έχουν λιγότερο από 20 ώρες οξυγόνο

Μιλώντας νωρίτερα στο BBC, ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιβάτες του υποβρυχίου μπορεί να έχουν λιγότερες από 20 ώρες οξυγόνο. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο χρόνο έχουν, εξαιτίας διάφορων παραγόντων.

«Ένας από τους παράγοντες που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πόσο οξυγόνο έχει απομείνει είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», δήλωσε.

Ο Μόγκερ αναφέρει ότι η ομάδα έρευνας λειτουργεί με την υπόθεση ότι έχουν περίπου 20 ώρες ακόμη για να εντοπίσουν και να διασώσουν το υποβρύχιο, δηλαδή μέχρι περίπου αύριο το πρωί.

Οι ήχοι χτυπημάτων αναπτέρωσαν τις ελπίδες, καθώς οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν «πιθανά σημάδια ζωής».

Ένα καναδικό αεροσκάφος, που μετέχει στην τεράστια επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, συνέλαβε «ήχους χτυπημάτων» ανά μισή ώρα στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του υποβρυχίου, ανέφερε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Στο υποβρύχιο βρίσκεται ένας συνταξιούχος Γάλλος δύτης, ο οποίος πιθανότατα γνωρίζει ότι το πρωτόκολλο για τις ειδοποιήσεις προβλέπει χτυπήματα για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα.

Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τη θέση των ήχων χρησιμοποιώντας μια σειρά από σημαδούρες εφοδιασμένες με μικρόφωνα, προκειμένου να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης. Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) για να εντοπίσουν το υποβρύχιο, χρησιμοποιώντας σόναρ και κάμερες.

Εάν βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, οι πιθανότητες είναι ότι το υποβρύχιο έχει παγιδευτεί, ενδεχομένως από συντρίμμια του «Τιτανικού».

Το ROV έχει κάποια ικανότητα να μετακινεί τα συντρίμμια, χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες. Αλλά η πιθανότητα επιτυχίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της εμπλοκής και τον προσανατολισμό του υποβρυχίου.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...