Η εκδήλωση κάλυψε πολύπλευρα το θέμα των δημητριακών και της σημασίας τους για τον άνθρωπο ως άτομο αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Παρουσιάστηκαν διάφορες πτυχές του θέματος, από τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τη θεά Δήμητρα στην αρχαία Ελλάδα έως την καλλιέργεια και αξία των δημητριακών στην παγκόσμια διατροφή σήμερα.
Τονίστηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αύξηση της καλλιέργειας επιλεγμένων ποικιλιών δημητριακών στην Ελλάδα και την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή μέσω σύγχρονων βιοτεχνολογικών προσεγγίσεων, τις οποίες συστηματικά εφαρμόζει το ΙΝΕΒ.
Καθοριστική στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η παρουσία εκπροσώπων της αλευροβιομηχανίας και παραγωγών παραδοσιακών ζυμαρικών. Η βιομηχανία Λούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των Ελληνικών ποικιλιών και στη θετική εμπειρία από τη συνεργασία της με το ΙΝΕΒ για τη γενετική ταυτοποίηση των δημητριακών, ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας του ΙΝΕΒ και με το Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου Έβρου – Γαία.
Η εταιρεία Κεραμάρης – Μάννα, με τη σειρά της, διατύπωσε την άποψη ότι για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και με καινοτόμα προϊόντα, χρειάζεται συνέργεια με ερευνητικούς φορείς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύμπραξη με ερευνητές του ΙΝΕΒ και του ΑΠΘ για την παραγωγή για πρώτη φορά αμιγώς ελληνικών αλεύρων χωρίς γλουτένη.