Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αγροτικά Διπλάσιες οι συμμετοχές στη φετινή Agrotica

Διπλάσιες οι συμμετοχές στη φετινή Agrotica

 

Όπως έγινε γνωστό η φετινή Agrotica κατάφερε να καλύψει 31.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου έναντι των 15.100 τ.μ. της προηγούμενης διοργάνωσης (2012), ενώ προσέλκυσε 1.321 εκθέτες έναντι των μόλις 745 του 2012. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο στόχος για εξαψήφιο αριθμό επισκεπτών είναι εφικτός, όταν στην προηγούμενη διοργάνωση οι επισκέπτες είχαν ανέλθει σε 47.000.

 

Από τους 1.321 εκθέτες οι 496 είναι Έλληνες και οι 825 είναι ξένοι. Μάλιστα, οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από 35 χώρες. Την ίδια στιγμή έχουν προσκληθεί και θα επισκεφθούν την έκθεση εμπορικοί επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Κουρδιστάν, τη Ρωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία και την πΓΔΜ, ενώ οι μεμονωμένοι εμπορικοί επισκέπτες θα προέρχονται από περισσότερες από 30 χώρες.

 

«Η Agrotica δείχνει τη διαρκώς αυξανόμενη τάση της οικονομίας να επιστρέψει στις παλιές καλές παραγωγικές αρχές, αναδεικνύοντας τον αγροτικό κλάδο σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με την αγροτική οικονομία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση.  Υπογράμμισε δε τον διεθνή χαρακτήρα της φετινής Agrotica, στοιχείο που θα διατρέχει στο εξής όλες τις κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας τα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης, έδωσε έμφαση στις οικονομικές ωφέλειες που θα φέρει για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.«Η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει επισκέπτες τις επόμενες ημέρες, κάτι ιδιαίτερα θετικό για την τοπική οικονομία» τόνισε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ χαρακτήρισε την Agrotica τη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

 

Η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων

Με θετικό πρόσημο αναπτύχθηκε η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στην Ελλάδα το 2013, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση και έφτασαν τα 1.100 τρακτέρ, έναντι 543 το 2012. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Σάββας Μπαλουκτσής, το μέγεθος της αγοράς απέχει ακόμη σημαντικά από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, όταν οι πωλήσεις των τρακτέρ έφταναν τις 3.500-4.000 μονάδες ετησίως.

Η σωρευτική πτώση της αγοράς των τρακτέρ προσέγγισε το 80% μεταξύ των ετών 2007-2012, αλλά οι πρώτες εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, στο πλαίσιο του Μέτρου «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, οδήγησαν στην περσινή ανοδική αντίδραση. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλουκτσή, η αναμονή έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης είχε παγώσει την αγορά και οι αγρότες περίμεναν και δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις ανανέωσης του εξοπλισμού τους. Ο ίδιος πάντως τόνισε πως εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης, τότε η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος σε σχέση με το 2013.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), κ. Δημήτρης Ηλιάδης, σημείωσε πως η ύφεση στον κλάδο που εκπροσωπεί ξεκίνησε πριν από την οικονομική κρίση και ήταν απόρροια κυρίως της έλλειψης Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποχώρηση του τζίρου στις επιχειρήσεις κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων προσέγγισε το 60-70%, αλλά οι πρώτες εγκρίσεις Σχεδίων Βελτίωσης άλλαξαν το σκηνικό και αναμένεται θετικότερη η συνέχεια, εφόσον βέβαια αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας και της πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις προσδοκίες που έχει ο κλάδος από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Τέλος ο κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κωβαίος, υπογράμμισε τη σημασία του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Agrotica, που στόχο έχει να συνδέσει την πανεπιστημιακή γνώση με την κοινωνία και τον αγροτικό κλάδο.

 

Συμμετοχές και παράλληλες εκδηλώσεις

 

Στην έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με δυναμική εκπροσώπηση όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες.

Πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων θα δώσουν το «παρών» στην Agrotica, όπου εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα συμμετάσχουν η ΕΚΑΓΕΜ και ο ΣΕΑΜ, που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας, πολλοί Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα ΤΕΙ Πελοποννήσου και Σερρών, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή κα.

Κομβικό ρόλο στις παράλληλες εκδηλώσεις κατέχει το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα «Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή», το οποίο θα διοργανωθεί το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Φεβρουαρίου στο «Ν. Γερμανός». Το δε ζήτημα της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας θα βρεθεί στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιείται στις 30 Ιανουαρίου στο «Ν. Γερμανός». Επίσης θα λειτουργήσει Κέντρο Ενημέρωσης & Συνάντησης Νέων Αγροτών στο Περίπτερο 2, ενώ στο ίδιο περίπτερο θα υπάρχει παρουσίαση συστημάτων υδροπονικών καλλιεργειών.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για υφυπουργοί
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει με στελέχη που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, και μόλις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανασχηματισμός: Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος...
Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...