Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική 87η ΔΕΘ: Πλήθος οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

87η ΔΕΘ: Πλήθος οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

Με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 Επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα η 87η ΔΕΘ θα αποτελέσει από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

 

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία-Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κάθε κλάδο ξεχωριστά, αλλά και τις πιο σύγχρονες προτάσεις της αγοράς.

 

Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης είναι 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία. Μάλιστα, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ.

 

Η βουλγαρική συμμετοχή μετρά 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών και αναπτύσσεται στο περίπτερο 13, καλύπτοντας 2.600 τμ.

 

Το ενδιαφέρον των βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ ήταν εξαρχής μεγάλο και στο πλαίσιο αυτό θα έχουν b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000 υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ. Παράλληλα, η θεσμική εκπροσώπηση της βουλγαρικής συμμετοχής θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς στην 87η ΔΕΘ θα βρεθούν ο Βούλγαρος Πρόεδρος, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

 

Τη βουλγαρική παρουσία θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», που θα αγγίξει μια σειρά πεδίων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και θα ανοίξει τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα, όπως τα λιμάνια και οι υποδομές, η τεχνολογική καινοτομία και η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η ενέργεια και ο κυκλικός τουρισμός.

 

Οι επισκέπτες δε του περιπτέρου της Βουλγαρίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στην φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM. Πολλές είναι οι εκδηλώσεις της Βουλγαρίας και στο πεδίο του πολιτισμού με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

 

Δυναμική είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές λαμβάνουν μέρος 4 Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μάλιστα διοργανώνει για πρώτη φορά μια ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο  θα συμμετέχουν ηχηρά ονόματα της μόδας. Οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στο πρωτότυπο εγχείρημα του ΒΕΘ είναι περί τις 40, ενώ τα τμ που θα καταλάβουν αγγίζουν τα 1.600.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θεματικά αφιερώματα αξίζει να σημειωθούν εξής:

-Το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας είναι μια εκθεσιακή ενότητα στην οποία συμμετέχουν εταιρείες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Αναπτύσσεται σε 3.000 τμ σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους με περισσότερες από 55 συμμετοχές.

-Το αφιέρωμα της AKADEMIA για την εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία (Περίπτερο 14) είναι το σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεκατρία ανώτατα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν νέα προγράμματα σπουδών, καινοτόμα προπτυχιακά (Bachelor), μεταπτυχιακά (Master), διδακτορικά προγράμματα (PhD), καθώς και προγράμματα Σπουδών με τη φιλοσοφία της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

 

Πλούσιο και πολύπτυχο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ, που ξεκινούν μάλιστα πριν καν εγκαινιαστεί η διοργάνωση. Έτσι, η έκθεση υποδέχεται το 3ο Συνέδριο του Economist στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» με τίτλο «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές-Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή». Στην εναρκτήρια συνεδρία θα μιλήσει ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντ. Ντε Βιλπέν, ενώ στο κλείσιμο των εργασιών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov.

 

Στο πρόγραμμα της 87ης ΔΕΘ ξεχωρίζει επίσης το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

 

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η  έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6). Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.

Και ο αθλητισμός όμως δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ. Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Α.Σ. Πανόραμα, περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών,

αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

 

Την ίδια στιγμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα με την Αιγίδα του ΕΣΕ (Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων) και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας «ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» επιμελείται και παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα κα Μαρίνα Πετρή.

 

Επίσης, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος, θα στήνεται κάθε βράδυ στην 87η ΔΕΘ με τα Music Events Live.  Στο πλαίσιο των καθημερινών συναυλιών θα υπάρξει και πανελλήνια πρεμιέρα της μουσικής παράστασης Tribute Show Tina Turner, η οποία φτάνει στη Θεσσαλονίκη από το Λονδίνο και το West End.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί και το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

 

Η 87η ΔΕΘ περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα ενδιαφέρουσες, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και καλεί το κοινό να τις ανακαλύψει. Μάλιστα, εγκαινιάζει για τη διευκόλυνση του κόσμου τη λειτουργία του HELEXPO App, ενός χρήσιμου εργαλείου προκειμένου να είναι οι επισκέπτες απόλυτα συντονισμένοι με ό,τι συμβαίνει στην Έκθεση. Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Η 87η ΔΕΘ είναι και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα
Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.  Οι ευρωεκλογές 2024,  θα διεξαχθούν από τις...
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και προσωρινός ανάδοχος για τον 6ο Προβλήτα
Η ΟΛΘ Α.Ε. («Εταιρεία»), ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα Θεσσαλονίκης και κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής για τα Βαλκάνια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι σάλτσες μαγειρικής COOK at HOME αναδείχθηκαν «Προϊόν της Χρονιάς 2024»
Το COOK at HOME, δημιούργημα της βιομηχανίας τροφίμων Provil, εμπνέεται από τη σημασία του καλού φαγητού για τη ζωή των Ελλήνων και έχει σαν...
Μαρουσάκη: Πλησιάζει κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα – Καλλιάνος: Σε αυτές τις 10 περιοχές θα πέσει το περισσότερο νερό και με μεγάλη ένταση 
Αλλάζει ο καιρός ήδη από σήμερα σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για τα προεόρτια μιας οργανωμένης κακοκαιρίας,...
Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα
Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.  Οι ευρωεκλογές 2024,  θα διεξαχθούν από τις...