Μια… πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα για να μειώσουν τους ρύπους της θάλασσας και του περιβάλλοντος σκέφτηκαν τρεις Θεσσαλονικιές. Στο πλαίσιο ιστιοπλοϊκού αγώνα στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής με οικολογικό χαρακτήρα δημιούργησαν κοσμήματα χειροποίητα φτιαγμένα από σκουπίδια!
Ο λόγος για τις Γιάννα Νάνου (σχεδιάστρια και ιστιοπλόο), Αναστασία Πραντσίδου (οικονομολόγο και ιστιοπλόο) και Μάγδα Κυριαφίνη (αρχιτέκτονα μηχανικό).
Οι τρεις Θεσσαλονικιές ονόμασαν τη συλλογή κοσμημάτων τους Re_SAIL.
Όπως λένε στο ka-business.gr η ιδέα για το Re_Sail γεννήθηκε παράλληλα με μία συζήτηση γύρω από τη διεθνή τάση για ιστιοπλοϊκούς αγώνες με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Οι διοργανωτές επιδιώκουν πλέον να ελαττώνουν τον όγκο των απορριμμάτων και την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια μεγάλων διεθνών αγώνων.
Ένας τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επανάχρησή τους. Έτσι και οι… κατασκευάστριες των συγκεκριμένων κοσμημάτων επαναχρησιμοποίησαν… σκουπίδια! Πανιά, καραβόπανα, σχοινιά, μεταλλικά αντικείμενα, ντίζες και τιμονάκια που θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων αποτέλεσαν τα βασικά υλικά για την δημιουργία μιας σειράς κοσμημάτων.
Οι τρεις φίλες του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, με εμπειρία στο σχεδιασμό, στο επιχειρείν και στην ιστιοπλοΐα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αξεσουάρ, δίνοντας μία νέα ευκαιρία σε υλικά που απορρίπτονται από την αγωνιστική ιστιοπλοΐα, τα οποία πλέον σαλπάρουν με καινούργια ταυτότητα για να κοσμήσουν την εμφάνισή γυναικών και ανδρών.
Μιλώντας στο ka-business.gr η Αναστασία Πραντσίδου σημειώνει πως: «Η προσπάθειά μας είχε θετικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος αγάπησε τις δημιουργίες μας και μας ζητά να κατασκευάσουμε νέα κοσμήματα. Για το λόγο αυτό κι εμείς στο προσεχές μέλλον σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα site για να τα εκθέσουμε και φυσικά να επαναχρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά για τη δημιουργία αξεσουάρ».
Σημειώνεται πως τα αντικείμενα εκτέθηκαν και διατέθηκαν προς πώληση υπέρ του Ν.Ο.Θ. κατά τη διάρκεια του Κυπέλου Βορείου Αιγαίου και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ORC, 30 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2016, στο Πόρτο Καρράς, Σιθωνία Χαλκιδικής.