Όπως σημειώνουν στο ka-business.gr εκπρόσωποι του κλάδου, η μείωση στις πωλήσεις των βιβλίων από την έναρξη της κρίσης το 2010 έως σήμερα ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εκτός από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που μειώθηκε, περιορίστηκε και η εκδοτική παραγωγή.
Σήμερα οι εκδοτικοί οίκοι της χώρας, που παράγουν βιβλία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι περισσότεροι έχουν βάλει λουκέτο ή έχουν αναστείλει την εκδοτική τους δραστηριότητα.
Όπως λέει ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης εκτός από την κρίση που έφερε μειώσεις μισθών και συντάξεων και έκανε το βιβλίο… είδος πολυτελείας, το γεγονός ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε μεγάλα πολυκαταστήματα που δεν πωλούν αποκλειστικά βιβλία έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει το ένα λουκέτο μετά το άλλο στα βιβλιοπωλεία.
Σε αυτό φυσικά συνέβαλε και η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή βιβλίου, που απαγόρευε στους εκδοτικούς οίκους να πωλούν τα βιβλία που εκδόθηκαν εντός δυο χρόνων με έκπτωση μεγαλύτερη του 10%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλοι οίκοι και βιβλιοπωλεία να μπορούν να πωλούν βιβλία με μεγαλύτερη έκπτωση συγκριτικά με τα μικρομεσαία βιβλιοπωλεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σημειώνεται επιπλέον πτώση στις πωλήσεις των βιβλίων που αγγίζει το 10%. Είναι ενδεικτικό πως συγκρίνοντας έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην ερώτηση «πόσα βιβλία διαβάσατε τον τελευταίο χρόνο» το 2009 «από 1-5 βιβλία» διάβασε το 49,1% των ερωτηθέντων, ενώ το 2012 το 34%.
Οι βιβλιοφάγοι πάντως, που δεν έχουν την ίδια αγοραστική δυνατότητα με το παρελθόν, στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στα παζάρια βιβλίου που τους επιτρέπουν να αγοράσουν μαζικά βιβλία. «Τα παζάρια βοηθούν τους εκδότες και τους καταναλωτές και με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η πτώση των πωλήσεων. Βέβαια, τα παζάρια έρχονται σε σύγκρουση με τα βιβλιοπωλεία» σχολιάζει ο κ. Μπαρμπουνάκης.
Την ίδια ώρα, το ηλεκτρονικό ανάγνωσμα ή κατά… κόσμον e-book στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2010 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει μόλις 6.500 τίτλοι βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. Σημειώνεται πως σε αυτά τα μεγέθη δεν περιλαμβάνονται τα βιβλία που διανέμονται ελεύθερα στο internet και μπορεί κανείς να διαβάσει online. «Τα ηλεκτρονικά βιβλία αγκαλιάστηκαν περισσότερο από φοιτητές και αυτούς που διαβάζουν κλασσικούς τίτλους» λέει ο κ. Μπαρμπουνάκης.