Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόσωπα Μαργαρίτης Σχοινάς: Συγκίνηση και μηνύματα κατά την τελετή ανακήρυξης του Αντιπροέδρου της...

Μαργαρίτης Σχοινάς: Συγκίνηση και μηνύματα κατά την τελετή ανακήρυξης του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Επίτιμου Δημότη Αριστοτέλη

«Μια ξεχωριστή, συγκινητική βραδιά στην Αρναία, με αφορμή την ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Αριστοτέλη. Εδώ που συναντιούνται, η παιδική μου μνήμη, η διδαχή του Μεγάλου Σταγειρίτη και το πάθος μου για την Ευρώπη!»

 

Τα παραπάνω λόγια, που έγραψε και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοψίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τη χθεσινή τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη, από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Υποδεχόμαστε στο Δήμο Αριστοτέλη έναν δικό μας άνθρωπο που τιμά ολόκληρη την Ελλάδα με την ευρωπαϊκή του διαδρομή, που τον έφερε σε θέση να έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Την προαγωγή της κατανόησης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που μας κάνουν Ευρωπαίους σε μία κοινή πορεία με ανθρώπους που έχουν άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και μιλούν άλλες γλώσσες», ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος κατά την ομιλία του και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: Τιμούμε όχι απλώς τον θεσμικό ρόλο αλλά τον άνθρωπο Μαργαρίτη Σχοινά που κατάφερε να γίνει Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και του ευχόμαστε να φτάσει ακόμα ψηλότερα- με την υπερηφάνεια την οποία αισθάνεται κάθε πατρίδα για τα παιδιά της που κατορθώνουν σημαντικά επιτεύγματα.»

 

Αναφερόμενος δε σε απόσπασμα του βίντεο με το οποίο παρουσιάστηκε η πορεία του Μαργαρίτη Σχοινά από τα πρώτα βήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αρναία, ως τις “Κορυφές” της Ευρώπης, αλλά και την αγάπη που του ενέπνευσαν οι γονείς του για τη Χαλκιδική, ο κ. Βαλιάνος, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε: «Ξέρω τα αισθήματά σου γι` αυτόν τον τόπο. Είδαμε στο βίντεο που προηγήθηκε, την υπερηφάνειά σου για την καταγωγή σου να ξεχειλίζει, μιλώντας για το άγνωστο 1821 της Ελλάδας που ξεκίνησε σ` αυτόν τον τόπο, στη Χαλκιδική μας. Έχουμε ήδη λοιπόν έναν ακόμα στόχο που μας ενώνει, καθώς ως Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, κινήσαμε τη διαδικασία ανάθεσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Ιστορίας, την συγγραφή μας επαρκούς όσο και συνοπτικής καταγραφής της Επανάστασης της Χαλκιδικής και της σημασίας της για τη συνολική έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα του Γένους, με στόχο την ένταξή στα σχολικά βιβλία.»

 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανέτρεξε στα παιδικά χρόνια που πέρασε στην Αρναία καθώς εκεί πρωτοδιορίστηκαν οι γονείς του, που ήταν εκπαιδευτικοί: «Οι γονείς μου με έφεραν εδώ, στην Αρναία, απευθείας από το μαιευτήριο. Βαφτίστηκα κάτω από τα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Ως νήπιο έτρεχα στην πλατεία υπό το βλέμμα του εστιάτορα Παπαγιάννη με τα παχιά μουστάκια και βρεχόμουνα στη πηγή κάτω από τον πλάτανο. Αν και ήπια πολύ νερό από εκείνη τη βρύση, δεν παντρεύτηκα εδώ, όπως έλεγε η τοπική παράδοση, βρήκα το ταίρι μου λίγο πιο μακριά. Θυμάμαι τους χορούς στη πλατεία, τα πανηγύρια, τις εκδρομές στο βουνό, τους αργαλειούς και τις φλοκάτες στα μπαλκόνια, το καθαρό βλέμμα των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, προκόβουν στη ζωή και τιμούν τη πατρίδα και την οικογένεια. Έζησα εδώ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια κι ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να έχω τη μητέρα μου σήμερα μαζί μου – μετά από πάνω από 50 χρόνια – στην σημερινή συγκινητική στιγμή. Κι αύριο στο μνημόσυνο του πατέρα μου, είμαι σίγουρος ότι από ψηλά θα μας βλέπει και θα μας καμαρώνει όλους. Την οικογένεια, τους μαθητές τους, τους Αρνιώτες που τόσο αγάπησε και που τον θυμούνται ακόμη με σεβασμό και εκτίμηση”.

 

Χαρακτήρισε “ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία” την τελετή και τόνισε πως σε αυτή συναντιούνται πολλές διαστάσεις της ζωής του, ενώ απευθυνόμενος στους -πλέον- συνδημότες του, πρόσθεσε: «Πέρα από το δημοτολόγιο μας ενώνουν μνήμες, αλλά και πολλές κοινές μελλοντικές προκλήσεις. Στα μονοπάτια του χθες συναντηθήκαμε, στους δρόμους του αύριο θα πορευτούμε μαζί κι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μαζί.»

 

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η τελετή γίνεται στη σκιά του Αριστοτέλη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς η γιαγιά του καταγόταν από την περιοχή (την ιστορική Λιαρίγκοβη), του οραματιστή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και συνέχισε: «Σε πολλά από τα κρίσιμα ζητούμενα της εποχής μας οι διδαχές του Αριστοτέλη παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες και πρέπει να εμπνεύσουν πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούμαστε να διαμορφώσουμε:

 

  • Την πίστη στην επιστήμη απέναντι στον σκοταδισμό της άρνησης.
  • Το καθήκον να αντιταχθούμε στο άδικο, στον πόλεμο και την αυθαιρεσία.
  • Την αξία της Ηθικής ως ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας σε μια κοινωνία κράτους δικαίου.

 

Ο Αριστοτέλης μας δείχνει τον δρόμο της Αρετής. Κι αυτόν τον δρόμο τον χρειαζόμαστε τώρα όσο και τότε.»

 

Ο ίδιος τόνισε: Αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπόθεση μιας Ευρωπαϊκής Ελλάδας, αλλά και μιας Ευρώπης που υπάρχει και ευημερεί γιατί απλά είναι η κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού. Η σημερινή τελετή σε αυτόν τον τόπο μας επιβεβαιώνει την ιστορική επιλογή μας να ανήκουμε στην ενωμένη Ευρώπη. Από τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι την ασπίδα προστασίας που σηκώσαμε με την ευρωπαϊκή ηγεσία στον Έβρο, κι από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και αυταρχικών γειτόνων το συμπέρασμα είναι ένα και είναι απλό: Με την Ευρώπη είμαστε πιο δυνατοί, πιο ικανοί πιο υπολογίσιμοι στον σημερινό δύσκολο και αβέβαιο κόσμο.»

 

Ιδιαίτερα βαρύτητα στην εκδήλωση προσέδωσαν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι που αναφέρθηκαν στην αξία της ευρωπαϊκής σταδιοδρομίας του Μαργαρίτη Σχοινά και στη σημασία της τιμητικής αναγνώρισης της πορείας αυτής από τους συμπατριώτες του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, υπογραμμίζοντας την καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν όλοι οι εκπρόσωποι της Χαλκιδικής με τον κ. Σχοινά.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν :

 

  • Η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία φωνή της Ευρώπης σε σειρά θεμάτων και έναντι της Τουρκίας.
  • Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος σημείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπο Ζωής.
  • Η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία τόνισε πως τη σημασία που προσδίδει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σ` αυτή την εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Μαργαρίτη Σχοινά.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, υπογραμμίζοντας την καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν όλοι οι εκπρόσωποι της Χαλκιδικής με τον κ. Σχοινά.
  • Ο Δήμαρχος Πολυγύρου (και πρώην δήμαρχος Αρναίας) κ. Αστέριος Ζωγράφος που προσέθεσε τις δικές του μνήμες από τα παιδικά χρόνια του Μαργαρίτη Σχοινά στην Αρναία.
  • Τιμητικά, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, ευχόμενος στον κ. Σχοινά «εις ανώτερα, εκτός και εντός Ελλάδος», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος.

 

Αναγνώστηκαν επίσης χαιρετισμοί που απέστειλαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας και η Δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αναστασία Χαλκιά.

 

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, παρέδωσε στον κ. Σχοινά ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

 

Στην τελετή, που ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Αρναίας, παραβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρηματίες της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Το ka-business.gr προτείνει

Νέα Αριστερά: Κατέθεσαν επιστολή στον Τασούλα για συγκρότηση ΚΟ
Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα η επιστολή των έντεκα αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βουλευτών για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, το...
INKA: Αυτά είναι τα Δικαιώματα των Επιβατών Αεροπορικών Μεταφορών
Με γνώμονα την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ήδη από το  2004, έχει θεσπίσει  κοινούς κανόνες  αποζημίωσης και...
Optima bank: ‘‘Καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για το 2023’’ από τους Financial Times και τον διεθνή διαγωνισμό βραβείων του The Banker
Η Optima bank ανακηρύχθηκε ‘’Καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για το 2023’’ από τους Financial Times και τον διεθνή διαγωνισμό βραβείων του The Banker. Η σπουδαία αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση της ακλόνητης...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Καινοτομία: “Τα Χριστούγεννα του Ρομπολόμπο”- Όταν η τεχνητή νοημοσύνη περνάει από το παραμύθι
Ένα πρωτότυπο παραμύθι σταθμό στο είδος, αφού βοήθησε και η τεχνητή νοημοσύνη για να το απογειώσει και να το κάνει ξεχωριστό ταξιδεύοτας τα παιδιά...
Νέα Αριστερά: Κατέθεσαν επιστολή στον Τασούλα για συγκρότηση ΚΟ
Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα η επιστολή των έντεκα αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βουλευτών για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, το...
INKA: Αυτά είναι τα Δικαιώματα των Επιβατών Αεροπορικών Μεταφορών
Με γνώμονα την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ήδη από το  2004, έχει θεσπίσει  κοινούς κανόνες  αποζημίωσης και...