Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαχαίρι στο κόκκαλο Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας! Γιατί έφυγε από την "Πρωτοβουλία";

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας! Γιατί έφυγε από την “Πρωτοβουλία”;

Στο κείμενο ανεξαρτητοποίησης ο κ. Ζέρβας αναφέρει:

Το Φεβρουάριο του 2015 μετά από διαφωνία μου με τον κ. Δήμαρχο στο θέμα των συμβασιούχων παραιτήθηκα από τη θέση του αντιδημάρχου. Θέμα για το οποίο τελικά δικαιώθηκα.


Έκτοτε και στο διάστημα των 2,5 αυτών ετών δεν υπήρξε καμία επαφή μου με τον κ. Δήμαρχο. Για το μακρύ και δύσκολο αυτό χρονικό διάστημα, «έδωσα χρόνο στο χρόνο» όπως έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν. Συνέχισα να τοποθετούμαι πάνω στα θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης, να συμβάλλω όσο μπορώ στο δημόσιο διάλογο και στη λήψη αποφάσεων και να προτείνω τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Πάντα με τεκμηρίωση και θάρρος.


Στην πορεία όμως διαπίστωσα πως ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι προκαθορισμένος, χωρίς να αφήνει περιθώρια στην ουσιαστική άσκηση του δημόσιου ρόλου, τουλάχιστον όπως εγώ και πολλοί άλλοι τον αντιλαμβανόμαστε. Οι διαδικασίες υπάρχουν ως προκάλυμμα. Οι αποφάσεις είναι, κατά κανόνα, ειλημμένες. Η διοίκηση έχει ιδεολογική και ηθική καθαρότητα και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να υπακούν, άλλως είναι εχθροί.


Βλέπω καθημερινά συμπεριφορές που κατακλύζονται από αστοχίες, εμμονές, δογματισμούς και αλαζονεία. Ο κ. Δήμαρχος και η διοίκηση του εμπιστεύονται συμβούλους που κάθονται πειθήνια μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς να έχουν ερωτηθεί, να γνωρίζουν γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν «Ναι σε όλα». Αξιοποιούν μόνο υπαλλήλους που συμφωνούν.


Τα αποτελέσματα είναι όμως πρόδηλα. Όχι μόνο στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, αλλά πλέον σε όλη την πόλη.

 • Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου υποβαθμίσθηκε από χώρος διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, σε συμβούλιο διεκπεραίωσης διοικητικών εγγράφων, απαξιώνοντας κάθε κριτική καθώς και την κατάθεση αξιόλογων προτάσεων.  Κάθε δεύτερη Δευτέρα είναι η ώρα των ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και της ατάκας. Γίνονται ερωτήσεις που δεν παίρνουν απαντήσεις.
 • Τα έδρανα και κυρίως η θέση του κ. Δημάρχου αδειάζουν νωρίς.
 • Οι Επιτροπές του Δήμου συνεδριάζουν με τα μέλη της πλειοψηφίας να είναι ωσεί παρόντα.
 • Οι αποφάσεις που λαμβάνονται συχνότατα ακυρώνονται.
 • Τα εντάλματα κάνουν δρομολόγια,
 • το ίδιο -δυστυχώς!- και οι εισαγγελικές παραγγελίες.
 • Οι μη κρίσεις των υπαλλήλων του Δήμου από την αρχή της θητείας αλλά και το διαρκές γαϊτανάκι διευθυντών και προϊσταμένων καταδεικνύει την μη αξιοκρατική επιλογή προσώπων και συνεργατών.
 • Η πολυπόθητη χρηστή διαχείριση και διαχειριστική ικανότητα έχει μείνει στις εξαγγελίες. Αποφάσεις μεγάλων διαγωνισμών καθυστερούν, ακυρώνονται ή τροποποιούνται, προκαλώντας τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης. Δεν γνωρίζω αν άλλοι Δήμοι στη χώρα έχουν τόσες δυσκολίες στην υλοποίηση των αποφάσεων τους.
 • Υπάρχει πλήρης απουσία έργων για την πόλη και έργα μικρής κλίμακας μετονομάζονται σε τεχνικό πρόγραμμα το οποίο, ούτως ή άλλως δεν υλοποιείται.
 • Υπάρχουν όμως και παράλληλα τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμοί, μόνιμες συνεργασίες με ΜΚΟ μέσω δωρεών, δανείων και απευθείας αναθέσεων.
 • Η εξωστρέφεια από στόχος διοίκησης έγινε τρόπος ζωής και lifestyle για πολλά από τα μέλη της διοίκησης.
 • Οι προεκλογικές μας θέσεις υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ενώ υποσχέσεις, αναβλητικότητα, έλλειμα συντονισμού, ημίμετρα και μελέτες άνευ ουσίας συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας διοίκησης.


Η πόλη έχει αφεθεί στη λογική ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ οι εκάστοτε παρεμβάσεις αντί να διευκολύνουν, δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Μαλώνουμε με όλους. «Συμμαχούμε με το διάβολο»! Η αξιοπιστία έχει φθάσει στο ναδίρ. Η διοίκηση αντί να λύνει γίνεται μέρος των πολύχρονων και πολυσύνθετων προβλημάτων της πόλης.


Είναι πλέον προφανές ότι το καλοκαίρι του 2014 και μετά τις νικηφόρες εκλογές του Μαΐου σχεδιάσθηκε ένα καινούριο πλαίσιο διοίκησης, μια καινούρια «Πρωτοβουλία». Το σχέδιο βρίσκεται πλέον στην ολοκλήρωση του και τα αποτελέσματα είναι προφανή στον κάθε ένα και κάθε μία από μας. Μία παράταξη πολυσυλλεκτική, συνθετική, που προήλθε από την κοινωνία των πολιτών έγινε αρχηγική όπου ο λόγος του ηγέτη είναι κανόνας και σε όποιον δεν αρέσει να σηκώνεται να φεύγει.

Η συλλογικότητα και οι συνεργασίες που ευαγγελιζόταν χάθηκαν. Σήμερα, η στενή ηγετική της ομάδα αποτελεί ένα κλειστό διευθυντήριο αποκλείοντας στελέχη και την ίδια την κοινωνία των πολιτών στην οποία στηρίχθηκε για την εκλογική αλλά και διαχειριστική  επιτυχία του ωραίου εγχειρήματος του 2006, ’10 και ’14. Θα επιθυμούσα όλα αυτά να τα θέσω ενώπιον της παράταξης. Η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» όμως, έχει να συζητήσει από τον Απρίλιο του 2015!


Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν ταυτίζομαι πλέον με αυτόν τον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης των θεμάτων της πόλης. Ούτε με την ιδεολογία, ούτε την αισθητική και ούτε με τη διαχείριση.


Μέχρι πρότινος έδινα την ευκαιρία στην ανάταξη και στην ανάσταση της παράταξης. Στο τελικό πρόσημο. Αν δηλ. το πρόσημο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής ήταν τελικά θετικό. Αν κάθε διαφορετική άποψη και γνώμη που κατέθετα αποτελούσε μέρος μιας καλόπιστης διαβούλευσης και δεν εκλαμβάνονταν ως αντιπολιτευτικός λόγος. Δυστυχώς, σήμερα πλέον αυτό δεν ισχύει.


Το 2010 προσχώρησα σε μια παράταξη που πρόσθετε, που πολλαπλασίαζε. Σήμερα νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια παράταξη που αφαιρεί και διαιρεί: τα στελέχη αλλά και τους πολίτες της.

Έτσι, σήμερα ενώπιον του σώματος, μετά από πολλή σκέψη, και -ομολογώ- λύπη, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και παραμένω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, πιστός τόσο στις αρχές μου όσο και στις ελπίδες αυτών που στήριξαν το εγχείρημα των προηγούμενων χρόνων. Αυτών που στήριξαν τις αρχές και τις ιδέες που επαγγελθήκαμε, και μας έδωσαν το τιμητικό προνόμιο να τους εκπροσωπούμε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα.


Κάνω σαφές ότι από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τις θέσεις μου, να στηρίζω ιδέες, να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για ένα καλύτερο αλλά και ουσιαστικότερο αύριο για την πόλη και τα προβλήματα της.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Τέμπη: Οδύνη στο ετήσιο μνημόσυνο
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη “μαύρη” αυτή ημέρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπου και έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, άλλαξε για πάντα την ιστορία...
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Digital Onboarding για Ελεύθερους Επαγγελματίες & Ατομικές Επιχειρήσεις
Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους νέους πελάτες της που είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή διαχειρίζονται Ατομικές Επιχειρήσεις, την υπηρεσία Digital Onboarding, την εξ αποστάσεως έναρξη...
Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών από 1η Μαρτίου μέχρι και σε 1.700 προϊόντα
Νέα προσπάθεια ξεκινάει για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ οι επικείμενες μειώσεις τιμών αφορούν με προϊόντα και θα κυμανθούν από 5%...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τέμπη: Οδύνη στο ετήσιο μνημόσυνο
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη “μαύρη” αυτή ημέρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπου και έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, άλλαξε για πάντα την ιστορία...
26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 7-17 Μαρτίου ΄24
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αρχίζει την Πέμπτη 7 και έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο...
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Digital Onboarding για Ελεύθερους Επαγγελματίες & Ατομικές Επιχειρήσεις
Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους νέους πελάτες της που είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή διαχειρίζονται Ατομικές Επιχειρήσεις, την υπηρεσία Digital Onboarding, την εξ αποστάσεως έναρξη...