Αρχική ka - ΣΥΝΕΔΡΙΑ (video) Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2/11/2013

(video) Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2/11/2013

 

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε δείγμα 3.234 ατόμων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 5 εώς 19 Σεπτεμβρίου 2013 70,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί να μείνει στη χώρα ωστόσο ζητά… αλλαγή νοοτροπίας.

Το 95,9% ζητά κίνητρα για τη ίδρυση νέων επιχειρήσεων και σε ποσοστό 97,2% ζητά να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα. Επίσης η πλειονότητα κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την αγροτική πολιτική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και ζητά κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στη χώρα κάτω του 10%.

32,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ακόμα ότι λόγω της κρίσης έχει πληγεί πολύ η γεωργία και το 42,4% ότι έχουν πληγεί πολύ οι υπηρεσίες.

Τέλος, το 75,2% πιστεύει πως η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού των πόλεων.

«Φτάσαμε αισίως στη διοργάνωση του 5ου πολυσυνεδρίου για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Πάνω από 40 ομιλητές θα παρουσιάσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το εργατικό δυναμικό. Εξωστρέφεια είναι μια λέξη κλειδί για να βγούμε από την εσωστρέφεια και την κρίση» υπογράμμισε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου η δημοσιογράφος και διοργανώτρια του 5ου Πολυσυνεδρίου για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη, Ραλλιώ Λεπίδου.

Μιλώντας ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου για τη φετινή διοργάνωση σχολίασε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στο ka-business.gr που εν μέσω κρίσης διοργανώνει συνέδρια για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει με την κρίση που βιώνουμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να δώσουμε στη νέα γενιά ένα νέο όραμα. Μέσα από τη δική τους δράση θα ξεφύγουμε από την κρίση. Για να ανθίσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται όραμα, πίστη, φιλότιμο και νέες ιδέες από φρέσκα πρόσωπα. Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι μόνο περισσότερος τουρισμός και περισσότερη γεωργία αλλά ποιοτικότερος τουρισμός και ποιοτικότερη γεωργία». Ο ίδιος ανέφερε πως ο στόχος για τους τουρίστες για φέτος επιτεύχθηκαν και σχολίασε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα είκοσι εκατομμύρια τουρίστες.

«Στη νέα ΚΑΠ αναμένεται να τετραπλασιαστεί το κονδύλι για την έρευνα και τις δυνατότητες σε νέους αγρότες. Την ποιότητα στον τουρισμό και τη γεωργία θα τη φέρουν οι νέοι άνθρωποι που είναι καταρτισμένοι, που είναι η ελπίδα του τόπου μας. Η ανάπτυξη θα έρθει εάν αλλάξουμε κουλτούρα και δώσουμε στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους. Οφείλουμε να τους παρέχουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να τα καταφέρουν» κατέληξε ο υπουργός.

«Η εξωστρέφεια στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχει μια τάση επιστροφής των νέων προς την ύπαιθρο. Οι νέοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία. Επιδιώκουμε το 2020 το 50% του ΑΕΠ να παράγεται και να προέρχεται από τις εξαγωγές της χώρας και τον τουρισμό» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και πρόεδρος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας» Δημήτρης Λακασάς. Τόνισε επίσης ότι «η χώρα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές έρευνες έχει ανέβει 22 θέσεις στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας» κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό». «Ως Ελλάδα δεν έχεις απεριόριστους πόρους για την έρευνα και την καινοτομία. Μόλις το 0,65 του ΑΕΠ της χώρας προορίζεται για καινοτομία και ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση» υπογράμμισε. «Την καινοτομία και την εξωστρέφεια καμιά φορά πρέπει να τις τραβήξεις από τα μαλλιά. Οι περισσότερες βρίσκονται σε μυαλά και σώματα που δεν μπορούν να τις εκφράσουν. Πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο οικοσύστημα ώστε η ιδέα κάποιου να γίνει ένα επιχειρηματικό πλάνο» κατέληξε.

 

Από την πλευρά του ο κ. Θεόφιλος Μυλωνάς πρόεδρος ΣΕΠΒΕ ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο για την πόλη. Δίνουμε βαρύτητα στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα. Η κρίση μας έχει επηρεάσει. Υπάρχει σημαντική διαρροή επιστημονικού προσωπικού προς άλλες χώρες. Ωστόσο ο κλάδος τεχνολογιών και πληροφορικής παγκοσμίως αυξάνεται, δεν συρρικνώνεται. Όλα τα νέα μέσα φέρνουν νέες ευκαιρίες. Περίπου 50 deals εξαγορών γίνονται κάθε μέρα στη Silicon Valley. Η κρίση δεν θα έπρεπε να είναι για τον κλάδο μας, γιατί είναι κλάδος γνώσης και όχι έντασης κεφαλαίου. Το 65% του πληθυσμού παγκοσμίως δεν είναι συνδεδεμένο μεταξύ του. Ο κλάδος βρίσκεται στο ξεκίνημά του, και πρέπει όλοι να γίνουμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Η καινοτομία ξεκινά από τους νέους για το λόγο αυτό είναι σημαντική η συνεργασία της αγοράς με τα πανεπιστήμια».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ου πολυσυνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 

 

Λεπτομέρειες και παράλληλες εκδηλώσεις του 5ου πολυσυνεδρίου  «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2 Νοεμβρίου 2013

 

Συνέντευξη Τυπου 5ο πολυσυνεδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗhttps://www.youtube.com/watch?v=3urq-AIbJVs#t=41

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Μπαμπάδες με ρούμι
«Μπαμπάδες με ρούμι» η ή κωμωδία  των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστούν :...
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις...
Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...