Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις (video- Fotoreportaz) 16ο Καινοτομία και Ανάπτυξη: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία - Τί...

(video- Fotoreportaz) 16ο Καινοτομία και Ανάπτυξη: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία – Τί ειπώθηκε – Πόσοι το παρακολούθησαν

Υπερόπλο για την ελληνική οικονομία ο αγροδιατροφικος κλάδος

 

Ο άκρως δυναμικός και φιλόδοξος, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας,  αγροδιατροφικός κλάδος, αλλά και οι προοπτικές του για την επόμενη ημέρα  βρέθηκαν στο επίκεντρο του 16ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε, δια ζώσης, μετά από μια διετή περίοδο περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας που ανέτρεψε όλα όσα γνωρίζαμε.

Το 16ο ΚΑ παρακολούθησαν δια ζώσης 586 σύνεδροι από τον παραγωγικό, επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό χώρο, άνθρωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και start uppers. Μεγάλη ήταν η παρουσία δεκάδων βιοκαλλιεργητών που παρουσίασαν την επόμενη ημέρα του κλάδου μέσω από τα καινοτόμα – βιολογικά  προϊόντα τους.  Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 5.000 αναγνώστες του ka-business.gr σε όλο τον κόσμο, πρόκειται για ανθρώπους του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου, της παραγωγής, της καινοτομίας και του πολιτισμού που αφήνουν το δικό τους στίγμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 10% από αυτούς βρίσκονται στην Αμερική, 34% την Ευρώπη  και οι υπόλοιποι από την Ελλάδα. 

 

Το 16ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη έδωσε το βήμα σε 40 ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας, επιχειρηματίες, παραγωγοί, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων, άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την πολιτική, ανέδειξαν την επόμενη μέρα του αγροδιατροφικού κλάδου.

Το άνοιγμα του συνεδρίου πραγματοποίησε η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του, η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργός του ka-business, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο THINK TANK του πολυσυνεδρίου.

«Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πολιορκητικό κριό της ελληνικής οικονομίας» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονία – Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζοντας πως το αγροτικό δυναμικό και οι νέοι αγρότες συνθέτουν το παζλ που μπορεί να συμβάλει στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλαφάτης στα χρήματα, ύψους 43 δις.ευρώ, που διέθεσε τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση, η οποία όπως είπε ο κ. Καλαφάτης «δεν σταμάτησε να αντιμετωπίζει προκλήσεις».

Στη σημασία των ελληνικών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δυσκολίες που υπάρχουν στη «συνδιαλλαγή» με τη γη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εμπνευστής του αστικού αμπελώνα στην πόλη αναφέρθηκε στo success story, του αστικού αμπελώνα, αλλά και στη σημασία της ανάπτυξης, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πανεπιστημιακού κόσμου και του επιχειρείν.

 

Ουραγός η Ελλάδα στην έρευνα και την τεχνολογία

 

Η Ελλάδα υπολείπεται στην έρευνα και την τεχνολογία έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου ανέφερε ο γενικός γραμματεας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ανατροπή αυτής της αναλογίας. Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή η έρευνα και η τεχνολογία πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία και την οικονομία.  Μέσω της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης υλοποιούνται 25 ερευνητικά προγράμματα ύψους 112 εκατ.  ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 132, 2 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής

Στις αλλαγές της νέας ΚΑΠ και των προκλήσεων που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχεσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Το μεγάλο στοίχημα, αφορά τα projects του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση τους απαιτεί ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα. Τα έργα περιλαμβάνουν έργα 545 εκατ. ευρώ και επενδύσεις  στις υδατοκαλλιέργειες ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχεσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

Για τη σύζευξη των πυλώνων καινοτομίας και αγροδιατροφής καθώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Στη διαδικασία της τοποθέτησης 35.000 καφέ κάδων εντός του 2022 σε  Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, όπου θα γίνεται απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

H νέα επιχειρηματίας, Μάγδα Διαμαντίδου, από το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ, που εφαρμόζει στο έπακρον την κυκλική επιχειρηματικότητα, παρουσίασε την καλή πρακτική της εταιρείας για την ανακύκλωση.

Στις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του ο γενικός διευθυντής της Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, Γιάννης Καπλάνης.

 

Ανθεκτικός κατά την περίοδο της πανδημίας ο αγροδιατροφικος κλάδος – Πως κινείται ο κλάδος το 2022

Εξωστρέφεια ελληνικών αγροτικών προϊόντων

 

 

(video) Α. Γεωργιάδης στο 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και προοπτικές 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο απόλυτος αγροδιατροφικός  προορισμός

Τι δρομολογεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

 

Χαλκιδική και Λέσβος, δυο  αγροδιατροφικοί προορισμοί

Δύο άκρως δημοφιλείς τουριστικοί και αγροδιατροφικοί προορισμοί, Χαλκιδική και  Λέσβος βρέθηκαν στο επίκεντρο του επόμενου πάνελ. Στη συμβολή της Χαλκιδικής στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος. Για τη σημασία των συνεργειών μεταξύ ξενοδοχειακού κλάδου, αγροτικής παραγωγής και εστίασης μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

 

Στις δράσεις ώστε να καταστεί περισσότερο ελκυστικός και δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός η Χαλκιδική αναφέρθηκε η λέκτορας αγροτικής κοινωνιολογίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Παρταλίδου.

 

Για το Taste Halkdiki, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, μίλησε το μέλος του δς του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, υπεύθυνη συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της  Olivellas, Μαρία Καραβάνα.

Μαρία Καραβάνα μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

H διευθύντρια του δήμου Μυτιλήνης, Μαίρη Μπουλμπούλη

 

Στην προώθηση των τοπικών προϊόντων της Λέσβου επενδύει ο Δήμος της Μυτιλήνης σύμφωνα με την διευθύντρια του δήμου Μυτιλήνης, Μαίρη Μπουλμπούλη.

 

Πηγή ανάπτυξης για τον αγροδιατροφικό κλάδο η τεχνολογία

Στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωοπονικής ΑΠΘ- διευθυντής Εργαστηρίου τηλεσκοπικής φασματομετρίας και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, διευθυντής του διαβαλκανικού κέντρου περιβάλλοντος, Γεώργιος Ζαλίδης, ενώ ο καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας αναφέρθηκε στη  βιολειτουργική διατροφή και στη σημασία της.

Στο επιχειρηματικό κομμάτι της Uni System αναφέρθηκε ο διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας δημοσίου και προϊόντων λογισμικού της εταιρείας, Στράτος Καλογρίδης.

«Η γυναίκα πρέπει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και στον γεωργικό χώρο» ανέφερε η διευθύντρια του τομέα του Οικοτουρισμού της Unesco έδρας Con – E- Ect, δρ. Βαλασία Ιακωβόγλου υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες στους ντόπιους, στους τουρίστες και στο οικοσύστημα.

Για τη γεωργική ακρίβεια, που αποτελεί στρατηγική διαχείρισης μίλησε ο καθηγητής του Perrotis College, Αθανάσιος Γκέρτσης υπογραμμίζοντας και την αναγκαιότητα της χρήσης σύγχρονων εργαλείων που βασίζονται στην τεχνολογία.

 

Στη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που βασίζεται στην αυτοματοποίηση και τη χρήση της ρομποτικής αναφέρθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο αυτοματοποίησης και ρομποτικής του ΑΠΘ, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Αναδρομή στην ιστορία των βιολογικών αγορών έκανε η Χρυσούλα Σκορδίτη, βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, ενώ ο βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος βιολογικών αγορών παραγωγών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε για την υψηλή ποιότητα και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.

Στις καλλιέργειες της περιοχής του Βατοπεδίου αναφέρθηκε ο γεωπόνος Ιωάννης Χατζόπουλος,  ο Κυριάκος Αραμπατζής στην πορεία του οικογενειακού οινοποιείου «Κτήμα Αραμπατζή» ενώ η Κατερίνα Κασιακόγια της φάρμας «Αγρόκτημα Γερακίνα» στη γκάμα των προϊόντων της κτηνοτροφικής μονάδας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΙΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

 

Επιτυχημένα παραδείγματα παραγωγών – επιχειρηματιών και βραβεύσεις

Παραδείγματα νέων ανθρώπων που μπήκαν στο χώρο της βιοκαλλιέργειας, της εμπορίας βιολογικών προϊόντων και τα κατάφεραν παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας του 16ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη.

Τις ιστορίες τους μοιράστηκαν η Άννα Μπιτζιλή, βιοκαλλιεργητής της αρώνιας Biogalaxy, η Άννα Αϊβαζίδη ιδιοκτήτρια του κτήματος Αϊβαζίδη, ο CEO της JOICE Foods, Αντώνιος Αμανιός, η Θεοδώρου Λιόλιου της Diodora, και ο Γιάννη Μπουτάρης, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, του Οινοποιείου «Κυρ – Γιάννης».

 

Μετά τις παρουσιάσεις των εταιρειών ακολούθησαν οι βραβεύσεις των παραγωγών – επιχειρηματιών για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην καινοτομία στον αγροδιατροφικό κλάδο.  Για την πολύχρονη επιτυχημένη πορεία του βραβεύτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης καθώς και οι πιο νέοι, αλλά μεθοδικοί και εφευρετικοί:  Αντώνιος Αμανιός της JOICE Foods, Θόδωρος Παντελέων της Green Family και  η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειου Ελλάδας.

Τα βραβεία παρέδωσε στους βιοκαλλιεργητές και τους επιχειρηματίες ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής και η Δημοσιογράφος & Διοργανώτρια των πολυσυνεδρίων Ραλλιώ Λεπίδου

FOTOREPORTAZ

Το φετινό πολυσυνέδριο έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ το υποστηρίζουν: ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο ΦΟΣΔΑ και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Μετά το πέρας του άκρως επιτυχημένου συνεδρίου ακολούθησε πάρτι για τα 11 χρόνια πορείας του πάντα πρωτοποριακού ka-business.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...