ΒΕΘ: Απαιτείται συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας, χωρίς εφησυχασμούς

«Είναι η ώρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις να τολμήσουν το μεγάλο άλμα μπροστά, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εορταστικό δείπνο του Επιμελητηρίου για την έλευση της νέας χρονιάς.

 

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας και αισθητά βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις». Ωστόσο, όπως είπε  «μέσα σε αυτό το σημαντικά βελτιωμένο περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  είναι αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων. Μία από τις σοβαρότερες, που επηρεάζει το παρόν, αλλά και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, είναι αναμφισβήτητα το μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να απαλλαγούμε από έναν βραχνά που αποτελεί εμπόδιο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική, που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας». «Κρίσιμο ζητούμενο σήμερα είναι να μην πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού» είπε χαρακτηριστικά.

 

Κωνσταντινίδης: Η Ελλάδα ανάμεσα στις αξιόπιστες και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης

 

Στην ολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, κεντρικός ομιλητής στο δείπνο που παρέθεσε το ΒΕΘ.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός: «καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης και η ανάπτυξη αποκτά βιώσιμα χαρακτηριστικά, στηριζόμενη στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις αυξημένες χρηματοδοτικές ροές, το 2024 διαθέτει όλα τα εφόδια να είναι έτος προόδου. Μια ακόμα χρονιά με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα». Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε δυναμική και ανθεκτική», παρά τη διεθνή αστάθεια και την άνοδο του πληθωρισμού μέσα στο 2023 και υπογράμμισε ότι ακόμη και μέσα «σε αυτές τις πραγματικά δυστοπικές συνθήκες» η Ελλάδα τα κατάφερε και αναδείχθηκε «ως πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης».

« Το τρένο της παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν έχει συμπεριλάβει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υπογραμμίζοντας πως ευνοημένοι από την ανάπτυξη είναι μόνο οι τράπεζες, τα διυλιστήρια και ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης απουσιάζουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ενταχθεί μόνο εταιρείες μεγάλων ομίλων.

Το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πως το βασικό πρόβλημα για τις ΜμΕ, είναι το κόστος χρήματος που φθάνει στο 8%-8,5%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσθεσε ο κ. Κυανίδης, μπήκαν 178 μεγάλες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με 2,78 δισ ευρώ, με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο ως και μόλις 2%.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν η εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Καλλιόπη Ευαγγελίδου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες όλων έγινε εφικτό να καταταχθεί η Θεσσαλονίκη, από τους New York Times, ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη, ώστε να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα, και ο νέος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για την Επιχειρηματικότητα και Εξυπηρέτηση Πολιτών, Παντελής Καζαντζίδης, ο οποίος είπε ότι η νέα δημοτική αρχή στοχεύει σε στενή συνεργασία με όλα τα επιμελητήρια της πόλης.

Τσώτσος: Αναπτυξιακή τροχιά, αλλά και προβλήματα

Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, ο οποίος τόνισε ότι το θετικό ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών το 2023, αποδεικνύει την αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία έχει μπει η χώρα. Μάλιστα, όπως σημείωσε στην Πέλλα, οι εγγραφές στο Επιμελητήριο ήταν 560, έναντι 130 διαγραφών. Πάντως, όπως είπε «παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, τα προβλήματα των μικρομεσαίων δεν έχουν λυθεί».

«Οι μικρομεσαίοι θέλουν σταθερούς κανόνες, δεν θέλουν οριζόντια μέτρα, και δυστυχώς οι πολιτικοί, όσα λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση, τα ξεχνάνε όταν γίνονται κυβέρνηση. Όλοι είχαν πει ότι θα καταργήσουν το Τέλος Επιτηδεύματος, αλλά δεν το έκαναν. Ζητάμε άμεσα κατάργηση στο 100%, για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής, όχι όμως με οριζόντια μέτρα κατόπιν συζήτησης με την Πολιτεία, η οποία  γνωρίζει που βρίσκεται η φοροδιαφυγή» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση δύο ανθρώπων που υπηρέτησαν επί σειρά ετών το ΒΕΘ, του πρώην διευθυντή του ΒΕΘ, Γιώργου Φιλιππίδη, και του πρώην προϊσταμένου του Τμήματος Βιοτεχνικών Θεμάτων, Γιώργου Δεληχάτσιου.