(video) Γιγαντιαίος “κάβουρας” για ειδικές αποστολές σε… βυθούς

 

Το συγκεκριμένο εξάποδο ρομπότ έχει αναπτυχθεί από το KIOST (Korean Institute of Ocean Science and Technology), ζυγίζει πάνω από μισό τόνο και προορίζεται για επικίνδυνες αποστολές εξερεύνησης των βυθών. Το εν λόγω μηχάνημα έχει μήκος 2,4 μέτρων, πλάτος 2,4 μέτρων και ύψος 1,3, το οποίο μπορεί να φτάσει – όταν ανασηκώνεται στα πόδια του – στα 1,8. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, τα έξι του πόδια περιέχουν 30 μοτέρ, παρέχοντας αυξημένες δυνατότητες ευελιξίας στον χειριστή του. Καθώς κινείται στον πυθμένα της θάλασσας, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ μπορεί να αλλάζει την στάση του έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες πίεσης, ενώ μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος 200 μέτρων. Για την ανίχνευση του περιβάλλοντός του χρησιμοποιεί σόναρ, ενώ μεταδίδει εικόνες από τις κάμερές του.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να λειτουργεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ισχυρά ρεύματα, σε αντίθεση με «συμβατικά» βαθυσκάφη και δύτες. Ειδικότερα, το Crabster προορίζεται είτε να βοηθά δύτες, είτε να εργάζεται αντί για αυτούς σε αφιλόξενα περιβάλλοντα. Επίσης, θεωρείται ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων πόρων και πρώτων υλών.

Προς το παρόν, βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε «άγρια» ύδατα, εν όψει της πρώτης του αποστολής: τον Μάιο θα πραγματοποιήσει αρχαιολογικές έρευνες στην Κίτρινη Θάλασσα.

Μιλώντας στο CNN, ο επικεφαλής ερευνητής, Μπονγκ Χουάν Τζουν, είπε ότι το ρομπότ έχει λειτουργήσει πολύ καλά στις δοκιμές, ωστόσο οι αλλαγές/ τροποποιήσεις είναι συνεχείς. «Πραγματοποιούμε δοκιμές σχεδόν κάθε μέρα. Αναβαθμίζουμε το λογισμικό του για πιο σταθερή και γρήγορη κίνηση και χειρισμό αντικειμένων».

Σύμφωνα με τον κορεάτη ερευνητή, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι η ταχύτητα του Crabster, η οποία είναι μόλις 10 εκατοστά το δευτερόλεπτο, καθώς και η σταθερότητα του ρομπότ σε δύσβατες περιοχές και υπό συνθήκες ισχυρών ρευμάτων. Επίσης, σημαντικό είναι και το θέμα της υποθαλάσσιας όρασης- ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει ότι εάν το Crabster επιτύχει στο πρώτο του ταξίδι, τότε μπορεί να φέρει επανάσταση.

«Θεωρούμε ότι το CR200 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χαρτογράφηση του πυθμένα των θαλασσών και για έρευνες σε ναυάγια, αγωγούς, οικοσυστήματα και μόλυνση σε βάθη μέχρι 200 μέτρων. Το CR200 θα βοηθά δύτες ή θα δουλεύει αντ’αυτών σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό υποθαλάσσιων πόρων, σε επιχειρήσεις υποθαλάσσιας εξόρυξης, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ελπίζει ότι το ρομπότ θα «δει» χρήση σε όλο τον κόσμο, ενώ εμπνέεται από τη φύση και σε άλλους τομείς: «τώρα ερευνούμε το αν μπορούμε να κάνουμε το Crabster να κολυμπά όπως οι χελώνες».

 

(video) Γιγαντιαίος “κάβουρας” για ειδικές αποστολές σε… βυθούςhttp://www.youtube.com/watch?v=MVfzIPBAyEs