Μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η Samsung έχουν λανσάρει τα τελευταία χρόνια έξυπνα βραχιόλια και ρολόγια που παρακολουθούν διαρκώς την καρδιακή συχνότητα, τα βήματα και τη δαπάνη ενέργειας. Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι αυτές οι συσκευές θα γίνουν μια μέρα αναπόσπαστο μέρος της λεγόμενης εξατομικευμένης ιατρικής.
Στη μελέτη που υλοποιεί η Verily, με την ονομασία Project Baseline, οι εθελοντές θα φορούν μόνιμα το έξυπνο ρολόι Study Watch που ανέπτυξε η εταιρεία -μετρήσεις του ρυθμού και των κινήσεων θα μεταδίδονται σε βάση δεδομένων. Ένας άλλος αισθητήρας που τοποθετείται κάτω από το στρώμα θα μετρά τα μοτίβα του ύπνου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature. Οι συμμετέχοντες θα καλούνται επίσης να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τα συναισθήματά τους, να δώσουν το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό τους και να υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος και ούρων.
Η ανάλυση αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων σε βάθος τετραετίας θα μπορούσε να δείξει πώς οι φορετές συσκευές μπορούν να προστατεύσουν την υγεία, να ανιχνεύουν νόσους στα αρχικά στάδια, ή ακόμα και να προβλέψουν επείγουσες καταστάσεις όπως το έμφραγμα ή ο εγκεφαλικό.
Τα δεδομένα θα γίνουν τελικά διαθέσιμα και σε άλλες εταιρείες και πανεπιστήμια αφού πρώτα καταστούν ανώνυμα.
Η μελέτη της Verily, πάντως, δεν είναι η μόνη του είδους της. Μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται φέτος με το εντυπωσιακό ποσό των 230 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη ξεκινήσει στα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν συνολικά ένα εκατομμύριο εθελοντές, ορισμένοι από τους οποίους θα στέλνουν μετρήσεις από φορετές συσκευές και άλλους αισθητήρες.