Η τεχνολογία μας κάνει να ξεχνάμε τους κωδικούς- Τα pins αντικαθιστούν τα δακτυλικά αποτυπώματα

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2021 η συντριπτική πλειοψηφία (το 99%) των smartphones στις ΗΠΑ, αγορά-βαρόμετρο για τον πλανήτη, θα έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη με βάση βιομετρικά στοιχεία (BI Intelligence). Πρόκειται για τη διαδικασία που επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός ατόμου ανιχνεύοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, η φωνή ή η ίριδα του ματιού.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η αλλαγή στις ΗΠΑ θα γίνει πολύ νωρίτερα για την εγκατεστημένη βάση των iPhones, το σύνολο των οποίων θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία από το 2018.

Με την πάροδο του χρόνου, passwords και PINs καθίστανται δυσλειτουργικά για τους χρήστες, τόσο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων ψηφιακής απάτης, όσο και λόγω των διογκούμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και την πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων. Ένας άλλος λόγος, που υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης βιομετρικών στοιχειών για την αναγνώριση της ταυτότητας του κατόχου μιας φορητής συσκευής, είναι η δυσκολία των χρηστών να απομνημονεύουν και να ανακαλούν στη μνήμη τους μακροσκελή passwords και PINs για τις διάφορες συσκευές τους.

Οι συντάκτες της μελέτης σχολιάζουν ότι οι παραπάνω λόγοι ευθύνονται για το γεγονός ότι τα βιομετρικά στοιχεία κερδίζουν συνεχώς σε δημοτικότητα για το ξεκλείδωμα smartphones ή την πρόσβαση σε ευαίσθητες εφαρμογές.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο τομέας όπου η χρήση βιομετρικών στοιχείων θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο άμεσο μέλλον είναι αυτός των πληρωμών. Ήδη, σύμφωνα με μελέτες, το ένα-τρίτο των καταναλωτών θεωρεί ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή ακόμη και αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί (Visa). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχεδόν τα τρία-τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια συσκευή πληρωμών.