ΒΕΘ: 1.359 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά το 2014

Μέσω της προτεινόμενης πλατφόρμας, όπως επισημαίνει το ΒΕΘ, οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν θα μπορούν να δημοσιοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες

 

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 12% έναντι του 2013, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν τις 380 καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 42,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Τα μελανά στοιχεία, αναφορικά με το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, προέρχονται από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης και αφορούν το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Πιο συγκεκριμένα κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα 3,7 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, ενώ σε έναρξη λειτουργίας  προχωρούσε 1 επιχείρηση.

Μεγάλος ‘ασθενής’ οι ατομικές επιχειρήσεις

Και την τρέχουσα χρονιά οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν αυτές, που κατά κύριο ρόλο, έπεσαν στο βωμό… της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου του 2014, 1.031 ατομικές επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα 1.193 ατομικές επιχειρήσεις, επί συνόλου 1.545, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

Χαμένες στον αγώνα της επιβίωσης είναι και οι ομόρρυθμες εταιρείες καθώς φέτος έπαυσαν τη λειτουργία τους 223, ενώ το 2013 ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους 268.

Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το 2014 κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 815, όταν ένα χρόνο πριν έφτασαν τις 826. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 11 επιχειρήσεις κατά την τρέχουσα χρήση, ενώ το 2013 ο αριθμός τους ήταν σχεδόν τριπλάσιος αγγίζοντας τις 30.

 

Μειωμένος κατά 20,8% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (322), έναντι 407 το 2013.

 

Φοβούνται να επιχειρήσουν

Αυξάνεται ο προβληματισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ για όσους θέλουν να ξεκινήσουν βιοτεχνική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι φετινές εγγραφές να έχουν περιοριστεί κατά 42,2%, έναντι του 2013 οπότε στο δυναμικό του επιμελητηρίου είχαν προστεθεί 658 επιχειρήσεις. 

Το οξύμωρο πάντως (λόγω του όγκου των διαγραφών) είναι ότι δυναμικά παρούσες και το 2014 είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 252, ενώ το 2013 ο αριθμός τους έφτανε τις 481. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων (380) που έκαναν έναρξη το 2014, οι 319 είναι νέες επιχειρήσεις.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2015. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».

«Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας, βάζοντας φρένο στις απαιτήσεις τους που μόνο αναστάτωση προκαλούν. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη εκλογολογία  ‘σκοτώνει’ την αγορά. «Ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος όλων για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.