Αρχική BUSINESS Νέα Συναντιόνται σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

Συναντιόνται σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

 

Οι διαβουλεύσεις των 27 θα βασιστούν στην έκθεση Ρομπάι για μια «Ευφυή Οικονομική και Νομισματική Ένωση», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μία εβδομάδα και στην οποία περιλαμβάνονται οι κοινές προτάσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι.

Η συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 τοπική ώρα (17:30 ώρα Ελλάδος), μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, την Παρασκευή, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και στην προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως του Μαρτίου του 2013 για θέματα ανάπτυξης και του Δεκεμβρίου του 2013 που θα ασχοληθεί με θέματα άμυνας.

Αφού συγκρούθηκαν επί μήνες ως προς την ελληνική κρίση, την εποπτεία των τραπεζών, και αφού, από τον Νοέμβριο άνοιξαν ακόμη ένα θέμα αντιπαράθεσης, τον προϋπολογισμό μέχρι το 2020, τώρα θα ασχοληθούν με το μέλλον της ΕΕ.

Υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να γυρίσουν τη σελίδα των πιο δύσκλολων ετών της κρίσης, να δείξουν ότι είναι ικανοί να ξεπεράσουν τους εθνικούς εγωισμούς και να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της ΕΕ.

Για να φθάσουν όμως στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευθετήσουν προηγουμένως ορισμένα ακανθώδη ζητήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, με θέμα την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Τη νύκτα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασαν, εν τέλει, σε συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, ένα θέμα διαπραγμάτευσης που εκκρεμούσε από τον Ιούνιο.

Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας, διατυπώθηκε η βούληση των περισσοτέρων χωρών μελών της Ενωσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και όχι με τους ίδιους τρόπους ή το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Παρά κάποια σχετική πρόοδο στα ευρωπαϊκά θέματα, η χρονιά τελειώνει με μία αρνητική προοπτική που προέρχεται από την Ιταλία, μετά την αναγγελία της πρόθεσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επανακάμψει στην πολιτική ζωή της χώρας και την ανακοίνωση εν συνεχεία του Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογιμσού, πριν από το τέλος του έτους.

Εάν μεταβεί σήμερα στην παραδοσιακή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο «Καβαλιέρε» θα είναι η ατραξιόν της ημέρας και η παρουσία του θα ρίξει μία σκιά στις εργασίες της Συνόδου.

 

in.gr

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Το ka-business.gr παρουσιάζει την Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
Το web tv του και η εκπομπή "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" βρέθηκε στο XYTA Μαυρορράχης με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος...
Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ανάπτυξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ
Η ΕΕ πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη του τομέα της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και την προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

INTERLIFE: Δημοσίευση Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας 2021
Τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας του έτους 2021 δημοσίευσε η INTERLIFE Ασφαλιστική, ο οποίος αποτυπώνει το όραμα και τις δράσεις της Εταιρείας στο πλαίσιο της...
Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Έκθεση του Jan Vanriet «Παραπλανητικός Ήλιος»
  Στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο Βέλγος καλλιτέχνης  και ποιητής Jan Vanriet, το έργο του οποίου θα...