Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, 477 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά όταν ένα χρόνο πριν, στο αντίστοιχο διάστημα, άγγιζαν τις 602, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 20,7%. Αρνητικά όμως είναι τα νέα για τις εγγραφές καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους που διανύουμε έναρξη έκαναν 125 επιχειρήσεις, έναντι 208 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας συρρίκνωση κατά 40%.
Τα στοιχεία προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που καθημερινά γίνεται αποδέκτης της αιμορραγίας που καταγράφεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαγραφές έναντι των εγγραφών είναι σχεδόν τετραπλάσιες.
Μεγάλο ‘ασθενή’ κατά το εξεταζόμενο διάστημα αποτελούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς 364 αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρίες με 84 διαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 471 ατομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν. Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει 311, όταν ένα χρόνο ήταν 310.
Μειωμένος κατά 48% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (89), έναντι 171.
Κλείνουν οι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά έρχονται νέες…
Μπορεί το ‘εύκολο θύμα’ της αρνητικής συγκυρίας να είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, ωστόσο τα σκήπτρα στις εγγραφές κρατούν και πάλι οι ατομικές. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 85 ατομικές επιχειρήσεις, με τις ομόρρυθμες να ακολουθούν με 11.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 125 εγγραφές, 105 είναι νέες επιχειρήσεις, έξι άλλαξαν αντικείμενο, μία επωνυμία, οκτώ νομική μορφή, τέσσερις έκαναν επανέναρξη, ενώ μία προήλθε από κληρονομιά.
«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, αποτυπώνεται με τον πιο μελανό τρόπο μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το ζήτημα είναι αν έχουμε φτάσει στον πάτο και ως απόρροια αυτού περιορίζεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».
«Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.