Αρχική BUSINESS Νέα «Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να ταΐσει όλον τον...

«Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να ταΐσει όλον τον κόσμο, αλλά…

 

Για να συμβεί αυτό, όμως, επισήμανε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από δράσεις για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων με «ταυτότητα», μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης τουρισμού και αγροτικής οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση των συστημάτων ελέγχων πληρωμών και γενικότερα των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε «η Ελλάδα να μη χάσει χρήματα, που θα μπορούσε να πάρει από κοινοτικά κονδύλια».

Πρόσθεσε δε, ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από αδυναμίες και προβλήματα, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, λόγω διοικητικών αδυναμιών, ελλιπών υποδομών και άλλων παραγόντων.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ο κ.Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «η ελληνική κρίση βρίσκεται σίγουρα σε σημείο καμπής, με πολλά από τα αρνητικά ελπίζω πίσω μας».

Αποσπάσματα από τις ομιλίες economist στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η αγροτική επιχειρηματικότητα: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα»

Ολλανδός υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου: «Οι επιδοτήσεις από μόνες τους δεν βοηθούν»

 

Στη στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, όπως επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας, Σάιμον Σμιτς.

Όπως προέκυψε από την ομιλία του, το επιτυχημένο ολλανδικό μοντέλο βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς την παραδοχή, όταν μετά την ενεργειακή κρίση του 1970, κυβέρνηση και αγρότες έπρεπε να αποφασίσουν αν ο ενεργοβόρος -λόγω και των πολλών θερμοκηπίων- αγροτικός τομέας της Ολλανδίας θα εγκαταλειφθεί εντελώς ή θα ορθοποδήσει.

«Η συνεργασία είναι καθοριστικός παράγοντας. Στην Ολλανδία, πάνω από το 60% της παραγωγής το διαχειρίζεται το συνεταιριστικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σμιτς, σημειώνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ολλανδία, προσφέροντας δουλειά σε συνολικά 500.000 ανθρώπους (άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους).

Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ.Σμιτς σημείωσε ότι η χώρα θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, τα «ειδικά», παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα και ο αγροτουρισμός.

«Μακροπρόθεσμα, οι επιδοτήσεις και μόνο δεν βοηθούν. Οι πιο επιτυχημένοι κλάδοι της γεωργίας διεθνώς είναι αυτοί που στηρίζονται στα πόδια τους», είπε και πρόσθεσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής για να μοιραστεί τις ολλανδικές ιστορίες επιτυχίας στον αγροτικό τομέα


Σκορδάς: «Προτεραιότητα το ποιοτικό, όχι το φθηνό προϊόν»

«Θέλουμε το ελληνικό προϊόν να βρίσκεται στα ράφια ως ποιοτικό, όχι ως φθηνό», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της γεωργίας απαιτεί μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, για «να παράγουν οι αγρότες προϊόντα και όχι να γίνονται ερευνητές επιδοτήσεων ή επενδυτές φωτοβολταϊκών», προκειμένου να επιβιώσουν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Ελλάδα εντοπίζεται το τρίτο μεγαλύτερο, πανευρωπαϊκά, κόστος παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος (0,45 ευρώ/λίτρο, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 0,28) και το δεύτερο υψηλότερο στο μαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

«Δεν διαλανθάνει της προσοχής μας το τι συμβαίνει στον χώρο, πχ, των φυτοφαρμάκων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει για να ελεγχθούν οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», προειδοποίησε ο κ.Σκορδάς.

 

Πάρκερ: «Απαραίτητος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός»

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist, Τζον Πάρκερ τόνισε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί προς την γεωργική παραγωγή οφείλουν να μην εκπονούνται με χρονικό ορίζοντα «λίγων ημερών» αλλά πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

 

Τσαυράρης: «Απαιτείται στροφή στην αγροτική παραγωγή»

«Η ποιότητα ανοίγει τους δρόμους της εξωστρέφειας», διαμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος – απέναντι στη λογική του χαμηλού κόστους – αντέτεινε μία βιώσιμη και αειφόρο γεωργική παραγωγή, η οποία συγχρόνως θα ικανοποιεί της ανάγκες έτερων τομέων της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικουμένη συνωμοτεί υπέρ μιας αντίστοιχης γεωργικής παραγωγής από την Ελλάδα», τόνισε, αναφερόμενος στις διεθνείς ανάγκες για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σημείωσε δε πως η ΕΕ καθιέρωσε πρόσφατα 3 νέα ποιοτικά σήματα.

Ως προς το διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι δεδομένου ότι η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως τα επόμενα 15 χρόνια και να τριπλασιαστεί στα επόμενα 50, στόχος της Ευρώπης δεν είναι πλέον μόνο η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), αλλά και η αυτάρκεια (food security).

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την ελληνική αγροτική παραγωγή τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία και τις καινοτόμους λύσεις. Επισήμανε δε τις δυνατότητες ενίσχυσης του κλάδου από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την παράδοση, τον πολιτισμό και την πλούσια βιοποικιλότητα.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τα τρία νέα σήματα ποιότητας, που θα εισάγει η ΕΕ, για τα παραδοσιακά προϊόντα, τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας και της νησιωτικής παραγωγής.

«Οι επιδοτήσεις είναι εργαλείο πολιτικής, κακώς έγιναν αυτοσκοπός», σημείωσε δίνοντας το στίγμα του νέου μοντέλου, που πρέπει να ισχύσει για την ελληνική γεωργία.

 «H Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας το πλούσιο ελληνικό γενετικό υλικό (”το 50% της καινοτομίας στη γεωργία αφορά τους σπόρους, οπότε αντιλαμβάνεσθε τη σημασία της ελληνικής βιοποικιλότητας”), την παράδοση και τα αποτελέσματα της έρευνας», κατέληξε ο υπουργός.

Μπουτάρης: «Να αποφασίσουμε ποια αγροτική παραγωγή θέλουμε»

Με μία από τις πιο εύφορες ενδοχώρες της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να ασχοληθεί με την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απευθύνοντας έκκληση να κατατεθούν απόψεις με βάση το ερώτημα: «ποια Θεσσαλονίκη, ποια αγροτική παραγωγή, ποια οικονομία θέλουμε».

Αναφερόμενος στα κακώς κείμενα του πρόσφατου παρελθόντος, έφερε το παράδειγμα των «ψηφοθηρικών και κοντόφθαλμων» πολιτικών επιλογών απέναντι στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι εφοδιάστηκαν «με δυνατότητες χωρίς παράλληλες υποχρεώσεις».

 
Καράογλου: «Μοναδική λύση η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας»

Μία στρατηγική επένδυσης στην ποιότητα και στην ονομασία προέλευσης των αγροτικών προϊόντων προέκρινε μιλώντας από το βήμα του Economist ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, αποκαλώντας την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας ως μοναδική λύση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για σταθερότητα και αισιοδοξία.

Ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές και πως η χώρα βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων αγροτικών προμηθευτών ανάμεσα σε 26 χώρες (άνω του 27% στις ελληνικές εξαγωγές).

 

ΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Πρόεδρος, REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group

«Η συνταγή είναι γνωστή, απλώς δεν την εφαρμόζουμε», εκτίμησε μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη ο πρόεδρος της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group Νίκος Ευθυμιάδης, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη διεθνοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Όπως είπε, η ελληνική αγορά έγινε αποδέκτης εισροών από την ΕΕ άνω των 100 δις, τα οποία ωστόσο δεν οδήγησαν στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα και στην αναθεώρηση των στόχων.

Ο ίδιος στάθηκε στο τρίπτυχο «αγροτική παραγωγή, ήλιος, θάλασσα». Παράλληλα, επισήμανε τις δυνατότητες ελληνικών προϊόντων, όπως είναι η μαστίχα Χίου, τα φύκια, το ελαιόλαδο (η μεταποίηση του οποίου εκτίμησε ότι μπορεί να αποφέρει κέρδη ύψους 360 εκατ. ετησίως), τα γαλακτοκομικά, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα κρασιά και ο κρόκος.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΚΑΣΑΣ, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Αναφερόμενος στα βασικά προβλήματα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς έκανε λόγο για μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, νοοτροπία που αποτρέπει τις συνέργειες, απουσία ενημέρωσης του Έλληνα αγρότη για τις τεχνικές των καλλιεργειών, ελλιπή έρευνα – τεχνολογία – καινοτομία, απουσία πλάνου εξωστρέφειας ειδικά για τη γεωργική παραγωγή και αγκυλώσεις στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος λόγω γραφειοκρατίας.

Επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ και στο 26,5% των εξαγωγών (2,1 δις – το 1/3 προέρχεται από την κεντρική Μακεδονία), πρότεινε ένα οργανωμένο χρηματιστήριο γεωργικών προϊόντων που θα απευθύνεται κυρίως στο διεθνή παράγοντα. Ο ίδιος κατέληξε χαρακτηριστικά: «Ας κοιτάξουμε στον χάρτη. Η Θεσσαλονίκη είναι σε ρόλο playmaker».

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΝΤΖΟΣ, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.)

«Πώς μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, αν δεν παράγουμε ανταγωνιστικά;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. Νικόλαος Πέντζος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.  «Οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να καταλάβουν πως οι πολίτες έχουν υπερβεί τα όριά τους λόγω της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής», παρατήρησε. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ στοχευμένων μέτρων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς.

 

ΑΙΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Αντιπρόεδρος, Όμιλος Εταιρειών Μιχαηλίδη

Οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ανεπαρκή αγροτική πολιτική, ενίσχυσαν το εισόδημα και δεν άλλαξαν τις υποδομές, παρατήρησε μιλώντας από το βήμα του Economist η αντιπρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Μιχαηλίδη Αίνη Μιχαηλίδου, η οποία έκανε λόγο για μία κρατικοδίαιτη νοοτροπία.

Δεν μπορούν τα υπουργεία να λειτουργούν σε βάρος της παραγωγής και της ανάπτυξης ικανοποιώντας τα συμφέροντα μικρών ομάδων που δεν παράγουν, σημείωσε.

Η ίδια επισήμανε ανάμεσα σε άλλα την ορθή χρήση λιπασμάτων ως επίτευγμα της συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρεία και τους παραγωγούς, το οποίο λειτούργησε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αύξησης του εισοδήματος. Αναφερόμενη στη μεταποίηση, υπογράμμισε ότι μειώθηκε το κόστος παραγωγής, διατηρήθηκαν θέσεις εργασίας και τελικώς διασφαλίστηκε ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης με αντικείμενα την κλαδική εξειδίκευση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στα επίπεδα της αγροτικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης προανήγγειλε από το συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η Ελλάδα διαθέτει τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους στην αγροτική παραγωγή (το 38% είναι 50-64 ετών) με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, το οποίο δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου.

Ο ίδιος διαπίστωσε μία τάση επιστροφής των πολιτών στην αγροτική παραγωγή και σημείωσε ότι το υπουργείο προωθεί την ενίσχυση της εποχικής απασχόλησης (ημερομίσθια και ασφαλιστικές εισφορές) σε αγροτικές περιοχές, κυρίως σε περιόδους αποκομιδής αγροτικών προϊόντων, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

 

ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ, Πρόεδρος, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ)

Η αγροτική παραγωγή δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, διαμήνυσε σήμερα από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, τονίζοντας ότι σήμερα αξιοποιείται μόνο το 37% της καλλιεργούμενης γης, γεγονός που καταδεικνύει το περιθώριο και την ανάγκη αύξησης των αρδευομένων εκτάσεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη μία στοχευμένη πολιτική γης, με εθνικό αγροτικό κτηματολόγιο που θα καθορίζει τις χρήσεις της.

Όπως είπε, προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, το βαμβάκι και τα αμνοερίφια δεν αξιοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις σε βαθμό που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Ο κ. Καραμίχας χαρακτήρισε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς κρατικοποιημένες επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας πως «παραμένουν έτσι και με τον τελευταίο νόμο». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε χαρακτηριστικά «να μην υπάρχει νόμος» για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, «να αφεθούν να λειτουργούν ελεύθερα».

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)

«Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά η κατανομή των ήδη διατιθέμενων πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με αναπτυξιακή λογική και με προοπτική», εκτίμησε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Βασίλης Γιαννόπουλος.

«Η πολιτεία νόθευσε συνειδητά και συλλογικά με νόμο τα αγροτικά επαγγέλματα, ορίζοντας ότι αγρότης είναι όποιος έχει εισοδήματα 35% από αγροτικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα υβριδικό σύνολο που δεν μπορεί να έχει κοινό όραμα και προοπτική», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα υπάρχουν «δήθεν αγρότες».

Ο ίδιος τόνισε: «Το 1960 από ένα αγροτικό προϊόν στο ράφι (τιμή καταναλωτή) ο αγρότης έπαιρνε το 60% και οι μετασυλλεκτικές εργασίες  απορροφούσαν το 30%. Το 2010 από το ίδιο αγροτικό προϊόν στο ράφι ο αγρότης εισπράττει μόνο το 10% και οι μετασυλλεκτικές δραστηριότητες κατάφεραν να απορροφούν το 70%».

 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ, Πρόεδρος, Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος

Πέρα από οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, η τοπική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να χαράξει και να εφαρμόσει τη δική της στρατηγική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις βελτίωσης της αγροτικής ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στις χαμηλές τιμές και στην υψηλή ποιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος Χαράλαμπο Τσοκανή.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Πρέπει να αποκτήσουμε το δικό μας οδηγό χρήσης, ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Πολιτόπουλος, παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στα όρια του αφανισμού λόγω της απουσίας εθνικής στρατηγικής.

Διαπιστώσαμε έγκαιρα ότι η φύση και οι καλλιέργειες είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και πιστέψαμε σε αυτά, σημείωσε, περιγράφοντας τη διαδρομή «από το Μανχάταν στην Κομοτηνή».

Στο συγκεκριμένο ζυθοποιείο αντιστοιχεί το 7% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. «Το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο αν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού», ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Ventures

Οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν γίνει με στόχο βραχυπρόθεσμα οφέλη, παρατήρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανάμεσα σε άλλα χαρακτηρίζοντας «ό,τι χειρότερο» το ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Ο ίδιος έκανε λόγο για έλλειψη ανταγωνισμού, στρεβλή έννοια της ανάπτυξης και παράδοξα σε τομείς της ελληνικής αγοράς (βλ. κατασκευές) όπως οι αυξανόμενες τιμές παρόλη τη μεγάλη ύφεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, Mastihashop

Το επιτυχημένο παράδειγμα επιχειρηματικότητας γύρω από ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Mastihashop Γιάννης Μανδάλας. Με συνολικό κεφάλαιο ύψους 3.6 εκατ. ευρώ και 11 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητες γύρω από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων μαστίχας (φυσική μαστίχα, μαστίχα τσίχλα, καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, φαγητά, λικέρ).

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ, Αντιπρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Την αισιοδοξία του ότι ξένοι επενδυτές θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που συνδέεται και με την αύξηση της εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο αγροτικής ανάπτυξης του Economist ο αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Νικόλαος Πορφύρης.

 

ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Φερέοικος Γεύσεις

Καθημερινά επιβεβαιώνομαι για την επιλογή μου να ασχοληθώ με τη γη, στην οποία υπάρχει δυναμική ανάπτυξης που μπορεί να αποφέρει καρπούς, υπογράμμισε στη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Economist η Μαρία Βλάχου, η οποία έχει δημιουργήσει εκτροφεία σαλιγκαριών με όλα τα χαρακτηριστικά μίας «πράσινης» επιχείρησης. Συνεργάζεται με 168 οικογένειες. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους.

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΛΟΥΣΣΑΣ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων

Το γεωκλίμα και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ως πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων Σωκράτης Πλούσσας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο αγροτικής ανάπτυξης του Economist, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΥΛΗΣ, Διευθυντής Marketing, Μαρινόπουλος

Η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς και η καινοτομία αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες μιας στρατηγικής η οποία «αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο αγροτικής ανάπτυξης του Economist ο διευθυντής marketing του Μαρινόπουλου, Θοδωρής Τσεμπερούλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας

Προοπτική συνεργασίας του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας με το Επενδυτικό Κεφάλαιο του Κατάρ διαβλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ Νικόλαος Χαριτάκης, ο οποίος από το βήμα του Economist αναφέρθηκε παράλληλα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη δημιουργία κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ (έως το καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα), όπως και στο πανευρωπαϊκό κεφάλαιο ύψους 250 εκατ. (Ελλάδα, Φινλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία). Μέσα από μία πανευρωπαϊκή συνεργασία, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εισάγονται σε αγορές «τις οποίες δεν είχαν καν φανταστεί», σχολίασε.

LAAN VAN STAALDUINEN, Γενική Διευθύντρια, Social Science Group, Wageningen UR (Πανεπιστήμιο και Ερευνητικό Κέντρο), Ολλανδία

Τη σημασία ερευνών και δράσεων γύρω από τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια τροφίμων, μέσω θεσμικής και τεχνολογικής καινοτομίας, παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια του Wageningen UR Ολλανδίας Laan Van Staalduinen μέσα από το συνέδριο αγροτικής ανάπτυξης του Economist, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΓΡΙΜΗΣ, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι αγρότες πρέπει να μάθουν οι ίδιοι να τοποθετούν τα προϊόντα τους στο σούπερ μάρκετ, χρειάζονται εργαλεία για να γίνουν καλοί «πωλητές» της παραγωγής τους, ανέφερε ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Συγριμής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα επισήμανε την ανάγκη για περισσότερη γη στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist.

AMOS LEVIN, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Τροφίμων, Pomeg-Tech Ισραήλ

Με τον τίτλο, «Hi – Tech γεωργία: από το δέντρο στην αγορά», ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Τροφίμων της Pomeg-Tech από το Ισραήλ Amos Levin παρουσίασε στο συνέδριο του Economist συμπεράσματα από την τεχνογνωσία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Επισήμανε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι απώλειες παραγωγής κυμαίνονται μεταξύ 15-20%, την ώρα που στα αναπτυσσόμενα κράτη αγγίζουν το 50%.

CHRISTOPHER STOPES, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας

Τη σημασία των βιολογικών προϊόντων επισήμανε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM) Christopher Stopes, ανάμεσα σε άλλα παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 21.000 βιολογικές φάρμες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, Ερευνητής, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής βιολογικών προϊόντων προορίζεται στις ΗΠΑ, με την ΕΕ να ακολουθεί, επισήμανε από το βήμα του Economist ο εκπρόσωπος του ΙΝΕΒ Αναγνώστης Αργυρίου. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες αιγοπαραγωγούς χώρες στην Ευρώπη.

 

Δημήτριος Συμεωνίδης, Πρόεδρος, Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, Πρόεδρος, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων

Υπάρχουν αγορές οι οποίες θα μπορούσαν να δεχτούν ελληνικά βιολογικά προϊόντα, όπως οι ώριμες αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και των σκανδιναβικών αγορών, εκτίμησε μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ Δημήτρης Συμεωνίδης.

 

Κώστας  ΚαραντινινήςΚαθηγητής, Οικονομικό Τμήμα,  Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, Ουψάλα και Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης

«Το κύριο μάθημα που μπορεί να πάρει κανείς από το σκανδιναβικό μοντέλο είναι ότι λειτουργεί. Μερικά πράγματα είναι εξαιρετικά συντηρητικά και άλλα σοκαριστικά επαναστατικά, μόνο και μόνο επειδή λειτουργούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής Κώστας Καραντινινής. Ο ίδιος στάθηκε στη σημασία της συνεργατικής επιχειρηματικότητας.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Το στοίχημα δεν είναι η παραγωγή αποκλειστικά φτηνών προϊόντων αλλά προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία θα αντεπεξέρχονται στο διεθνή ανταγωνισμό, επισήμανε από το βήμα του Economist ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μίλησε για δράσεις της περιφέρειας που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της αειφορίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΚΗΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Αναπόφευκτες και επιβεβλημένες χαρακτήρισε τις αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist Γεώργιος Δακής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της Δυτικής Μακεδονίας στην εθνική αγροτική παραγωγή (22%) με προϊόντα όπως τα μαλακά σιτηρά (29%), το κριθάρι (25%) ή τα μήλα (20%).

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Τον δανεισμό δημόσιας γης μέσω μακροχρόνιου leasing σε αγρότες με εξωστρεφή κατεύθυνση πρότεινε στην ομιλία του στο συνέδριο αγροτικής ανάπτυξης του Economist ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας ότι ο ελληνικός κλήρος είναι 5 φορές μικρότερος από το μέσο όρο της ΕΕ. Ο ίδιος διαπίστωσε απουσία εθνικού σχεδίου για την αγροτική παραγωγή, τόνισε την ανάγκη κανόνων στις χρήσεις γης και προέτρεψε για το γρήγορο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής περιφέρειας.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...
MyCoast: η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τους πολίτες με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας στους αιγιαλούς και τις παραλίες
Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» παρουσίασαν σήμερα, 29 Απριλίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης...
Σε λειτουργία το 10201: Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων
Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...
MyCoast: η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τους πολίτες με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας στους αιγιαλούς και τις παραλίες
Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» παρουσίασαν σήμερα, 29 Απριλίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης...
Σε λειτουργία το 10201: Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων
Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις...