Αρχική BUSINESS Νέα Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 6,5 δις....

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 6,5 δις. Ευρώ

 

Τα σημαντικότερα σημεία του νέου Ταμείου περιλαμβάνουν τα εξής:

1.    Την ανάπτυξη βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, μέσω για παράδειγμα της στήριξης περιόδων «βιολογικής ανάπαυλας» που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών αλιευμάτων.

2.    Τον αυστηρότερο έλεγχο και την επιβολή των μέτρων από τα Κράτη Μέλη.

3.    Την συστηματική συλλογή δεδομένων για την κατάσταση αλιευμάτων και οικοσυστημάτων.

4.    Την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, που στοχεύει στην ενίσχυση της επιτήρησης των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.

5.    Τη λήψη τεχνικών και διοικητικών μέτρων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Με την ψήφο του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερων επιδοτήσεων για την επιστημονική έρευνα και τη συλλογή δεδομένων, την ισχυροποίηση του ελέγχου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας, καθώς και της μεγαλύτερης στήριξης σε δράσεις βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και καλύτερη απόδοση για τον άνθρωπο.

Το Ταμείο δίνει επίσης κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ενισχύοντας δράσεις καινοτομίας και νέων μορφών επιχειρηματικότητας γύρω από τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Παρέχει, παράλληλα, στους αλιείς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Κ.Αλ.Π μέσω, για παράδειγμα, της αντικατάστασης των υπαρχόντων κινητήρων των αλιευτικών σκαφών με κινητήρες χαμηλότερων εκπομπών ρύπων και χαμηλότερης κατανάλωσης και της ενίσχυσης της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων. Αρκετά από τα μέτρα αποσκοπούν στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων προστασίας για τους ίδιους τους αλιείς, αλλά και δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσής τους.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αλιείας τόνισε:

«Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής αλιείας, που σέβεται το περιβάλλον, χωρίς όμως, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να παραγνωρίζει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξήσει τα κεφάλαια που διατίθενται για τον έλεγχο και τη συλλογή δεδομένων. Μόνο μέσω έγκυρων στοιχείων και αυστηρών ελέγχων, μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές πολιτικές, αλλά και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση: δύο καίρια προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και του αλιευτικού τομέα, που απειλούν να ερημώσουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες και να εξαφανίσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το οποίο αγγίζει το 90%, παραμένει άγνωστο στον άνθρωπο. Η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων καθιστά τις προσπάθειες για την επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων στα ευρωπαϊκά ύδατα όλο και πιο δύσκολη. Η ανάγκη, επομένως, επαρκών και αξιόπιστων δεδομένων για τα θαλάσσια περιβάλλοντα καθίσταται όλο και πιο επείγουσα και η συλλογή των δεδομένων αυτών πρέπει να προωθηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η Έκθεση του Γάλλου συναδέλφου κ. Cadec είναι προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο εντός του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπήρξαν πολλές, κατανοητές, πιέσεις για ακόμη πιο αυστηρές απαγορεύσεις, που έφταναν μέχρι και σε αιτήματα για την αξιοποίηση όλων των πόρων του Ταμείου μόνο για δράσεις περιορισμού και απαγόρευσης της αλιείας. Ωστόσο οφείλουμε ως Ευρωβουλευτές, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να λαμβάνουμε υπόψη μας τις πραγματικές συνθήκες στις κοινότητες που ζουν από σχετικές με τη θάλασσα δραστηριότητες. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε όχι για τον στιγματισμό ή την εξαφάνιση των αλιέων αλλά για την εκπαίδευσή τους, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων τους και τον μετασχηματισμό τους, τελικά, σε καλούς διαχειριστές βιώσιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Να σημειώσω ότι η Έκθεση, ιδιαίτερα για τους Έλληνες αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, περιλαμβάνει πάρα πολλά θετικά στοιχεία καθώς περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη και την ενδυνάμωση της μικρής παράκτιας αλιείας και την τόνωση της υδατοκαλλιέργειας, μέσω του εκσυγχρονισμού των μεθόδων και των εγκαταστάσεων, και της προώθησης της επαγγελματικής κατάρτισης.

Θεωρώ ότι επιτύχαμε έναν εξαιρετικά καλό συμβιβασμό και επαφίεται τώρα στα Κράτη Μέλη να πάρουν το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου και να αρχίσουν να μελετούν το πώς θα αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους προσφέρει το Ταμείο ώστε οι εθνικές αλιευτικές στρατηγικές να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη αλιεία στις ευρωπαϊκές θάλασσες.»

Με την υπερψήφιση της Έκθεσης μπορούν να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) για την τελική μορφή του κειμένου.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για υφυπουργοί
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει με στελέχη που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, και μόλις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανασχηματισμός: Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος...
Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...