Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, όπως προκύπτει από την εμπειρία της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Ανακυκλώνω στην πηγή» στην Πάτρα με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και του βρεφονηπιακού σταθμού στα Χανιά «Σύγχρονη Αγωγή» που λειτουργεί ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, αποτελείται από συνεταιρισμούς, ενώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις και, όπως επισημάνθηκε, διέπεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας βοήθειας και της βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σε όλη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 950 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Όπως ορίζεται στον νόμο 4019/2011, κοινωνική οικονομία είναι «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων».
Ως φορέας της κοινωνικής οικονομίας έχει θεσπιστεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.).
Μερικά επιτυχημένα μοντέλα κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι τα παρακάτων:
Συνεταιριστική ανακύκλωση
Τον Νοέμβριο του 2013, 170 κάτοικοι της ανατολικής Πάτρας αποφάσισαν να συστήσουν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, το χώρο δουλειάς και το δημόσιο χώρο.
Ο σκοπός τους, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Νικολαδάκης, εκ των ιδρυτών της επιχείρησης, είναι το όποιο όφελος προκύψει από τον διαχωρισμό και την πώληση των υλικών να επιστρέψει σε ποσοστό 60% σε αυτούς που ανακυκλώνουν με τη μορφή νέου εξοπλισμού για την ανακύκλωση ή για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Μόλις το 35% θα διατίθεται για την αμοιβή των εργαζομένων.
Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Νικολαδάκη, η Πάτρα παράγει ετησίως 110.000 τόνους σκουπιδιών. Περίπου 11.000 τόνοι πέφτουν στους μπλε κάδους «και τελικά γίνεται ανάκτηση 3.500 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού κακής ποιότητας».
Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στη χωματερή του Ξερόλακα «που έχει ήδη υπερβεί το επιτρεπόμενο ύψος κατά 50 μέτρα και αν καταρρεύσει κινδυνεύει η ίδια η πόλη».
«Πιστεύουμε ότι το σύστημα του μπλε κάδου έχει φτάσει σε οριακή αποτυχία και την ίδια ώρα οι εργολάβοι οργανώνονται για να καρπωθούν το δημόσιο πλούτο που είναι τα σκουπίδια, μέσω της καύσης και των ΣΔΙΤ. Οπότε η μόνη ωφέλιμη διέξοδος προς όφελος των πολιτών για το ζήτημα είναι η διαλογή στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση και η μείωση της κατανάλωσης ρυπογόνων προϊόντων» συμπληρώνει ο ίδιος.
Η επιχείρηση “Ανακυκλώνω στην πηγή” κάνει ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, μετάλλων και τώρα κυλινδρικών συσκευών σε εμπορικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμιο, δημόσιες υπηρεσίες και γειτονιές της Πάτρας.
Η αρχή δεν ήταν εύκολη γι’ αυτούς. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν το να ανατραπεί η απογοήτευση που επικρατεί για το συνεταιριστικό εγχείρημα. Επίσης, το ότι έπρεπε να οργανώσουμε τη συνεταιριστική επιχείρηση χωρίς προηγούμενο παράδειγμα και να ανακαλύψουμε την ανακύκλωση στην πηγή από μηδενικής βάσης. Και τρίτον για να γίνει ανακύκλωση στην πηγή χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που ούτε το κράτος ούτε άλλος φορέας φαίνονται διατεθειμένοι να παράσχουν επιμένοντας στη λογική του ενός κάδου ανακύκλωσης».
Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. “Ανακυκλώνω στην πηγή” έχουν κατορθώσει σε διάστημα δύο ετών να συλλέξουν 400 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό με ένα φορτηγό, μία αποθήκη και εθελοντική δουλειά.
«Αυτό το μέγεθος είναι συγκρίσιμο με τους 3.500 τόνους που μαζεύτηκαν από 8.500 μπλε κάδους, 24 φορτηγά και 60 εργαζομένους», καταλήγει ο κ. Νικολαδάκης.
Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός ΚΟΙΝΣΕΠ
Ήρθαν αντιμέτωπες με την απειλή της ανεργίας όταν ο ιδιοκτήτης του βρεφονηπιακού σταθμού στα Χανιά, όπου απασχολούνταν, αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του. Όμως, έπειτα απο προτροπή του αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Τέσσερις γυναίκες νηπιαγωγοί δημιούργησαν τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό στην Ελλάδα που λειτουργεί ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση.
«Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε, αντί να μπει λουκέτο στην επιχείρηση, να την αναγεννήσουμε για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα παιδικά χαμόγελα», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Χατζηδάκη και η Μαρία Καλλιβρετάκη, δύο από τις ιδρύτριες του σταθμού.
Η συνεταιριστική επιχείρηση «Σύγχρονη Αγωγή» λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος φιλοξενεί 26 παιδιά. «Η Σύγχρονη Αγωγή αναδεικνύει ότι υπάρχουν διέξοδοι παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών στην κοινωνία μέσα στην κρίση» εξηγούν.
Όχι όμως χωρίς δυσκολίες. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί εμπόδια στη βιωσιμότητα των Κοιν.Σ.Επ. Η στήριξη όμως της τοπικής κοινωνίας και των φίλων ήταν αυτή που τους έδωσε δύναμη να συνεχίσουν.
Κατά την περίοδο λειτουργίας του ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, το Κέντρο Προστασίας Παιδιών και Εφήβων, η Κοινωνική Κουζίνα και οι Γιατροί του Κόσμου.
«Βάση των αρχών μας είναι, τα παιδιά να μαθαίνουν την αλληλεγγύη μέσα από τις δράσεις μας, η οποία γεννά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» τονίζουν.
‘Ανεμος Ανανέωσης για το περιβάλλον
Η συνδυαστική προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της πράσινης οικονομίας ήταν ο λόγος δημιουργίας της Κοιν.Σ.Επ “‘Ανεμος Ανανέωσης”, που συστήθηκε από δέκα άτομα τον Οκτώβριο του 2014.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, οι δράσεις της αφορούν στη στήριξη σε δήμους για να ενσωματώσουν πράσινες πολιτικές, η συμβουλευτική σε συνεταιρισμούς σε θέματα ενεργειακών δράσεων και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο της τελευταίας δράσης προγραμματίζεται η δημιουργία ξενώνα στην Αθήνα για τη φιλοξενία 120 προσφύγων και μεταναστών, τον οποίο θα λειτουργούν οι κοινότητες προσφύγων και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες εκπαίδευσης και τελικό στόχο την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.
Επίσης, ο “Ανεμος Ανανέωσης” οργανώνει κάθε χρόνο το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του οποίου έχει ετοιμαστεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τις Κοιν.Σ.Επ..
Ο κώδικας, που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, θα συνυπογράφεται από τις Κοιν.Σ.Επ. με στόχο να λειτουργεί ως μέσο πιστοποίησης και ελέγχου των κοινωνικών επιχειρήσεων.