«Αλλάζουμε μοντέλο ανάπτυξης»

Σήμερα, εκτός από τις πολιτικές εξόδου από την κρίση που πρέπει να εφαρμόσουμε, είναι επιτακτική ανάγκη να προσθέσουμε και ένα οραματικό στοιχείο στο οπλοστάσιο μας έτσι ώστε να εμπνεύσουμε ένα νέο άνεμο αλλαγής και εκσυγχρονισμού. Πρέπει να μιλήσουμε για μια νέου τύπου ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στην παραγωγή και όχι στον δανεισμό, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές και όχι στις κρατικές ενισχύσεις, στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία και όχι στο μοίρασμα προνομίων. Όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, η πολυπόθητη ανάκαμψη θα παραμείνει επιταγή χωρίς αντίκρισμα εάν δεν συνδυαστεί με την αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης, ειδικά σε μια περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσιμες παγκόσμιες αναταράξεις της οικονομίας.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αναστήλωση της εθνικής οικονομίας, όχι πάνω στα συντρίμμια του παρελθόντος, αλλά πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Για να μπορέσει η χώρα μας να επανεκκινήσει τις μηχανές της οικονομίας πρέπει στο επίκεντρο του νέου μοντέλου ανάπτυξης να βρεθούν:

– Η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με πολιτικές που δίνουν έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

– Η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της εργασίας, που μπορεί να προέρθει από τη ριζική αναμόρφωση του κοινωνικού μας κράτους ώστε το 25% περίπου του ΑΕΠ που ξοδεύουμε για ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες να πάνε όχι μόνο σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη αλλά και να μετατραπούν σε ευκαιρίες και δυνατότητες για απασχόληση των ανέργων.

– Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και η κοινωνική συνοχή. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η επαναθέσμιση της Πολιτείας ώστε να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα βίας και ανομίας που μπορεί στο μέλλον να ενταθούν.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προετοιμάσαμε και υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στην προώθηση των εξαγωγών, στα σωστά στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα, στις ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, στη δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στον περιορισμό της παραοικονομίας.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση έχουμε θέσει δέκα προγραμματικούς στόχους, οι οποίοι αποτελούν ταυτόχρονα και τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να γίνει η αναστήλωση της πραγματικής οικονομίας:

-Η επιτάχυνση και αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ.

-Οι επενδυτικές ενισχύσεις (Νέος Επενδυτικός Νόμος, ενεργοποίηση fast track, εξωστρέφεια, ψηφιακή σύγκλιση ).

-H απεμπλοκή ξένων επενδύσεων.

-Η ενίσχυση της ρευστότητας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

-Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον με κορωνίδα όλης της προσπάθειας το νόμο πλαίσιο για την «Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις».

-Η αναπτυξιακή αξιοποίηση λιμανιών και υποδομών μεταφορών.

-Η Διεθνής χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, τα διακρατικά προγράμματα και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

-Η ναυτιλία, με ένα πλαίσιο πολιτικής για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

-Το σχέδιο στρατηγικής της περιφερειακής ανάπτυξης.

Μόνο μέσα από αυτές τις πολιτικές θα σπάσουμε τη φούσκα της εικονικής και παρασιτικής οικονομίας. Θα δώσουμε πραγματική ώθηση στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας. 

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

1) Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει στη χώρα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές. Τη δημιουργήσαμε και την υλοποιούμε από κοινού με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξησή τους κατά 40% το πρώτο επτάμηνο του 2011.  

2) Αλλάζουμε ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον για να το κάνουμε ελκυστικό και φιλικό στις επενδύσεις. Χάρη στην εφαρμογή του one stop shop, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, το νέο πτωχευτικό δίκαιο η χώρα μας κερδίζει έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

3) Αξιοποιούμε στοχευμένα και γρήγορα τους κοινοτικούς πόρους. Το ΕΣΠΑ πλέον τρέχει με άλλες ταχύτητες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή ήταν ιδιαίτερα θετικό, και πετύχαμε τη συμφωνία για ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης που φτάνει τα 14 δις ευρώ. Ο αρμόδιος Επίτροπος Χαν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα μίλησε για σημαντική βελτίωση στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ενώ προχωράμε από κοινού με την Επιτροπή σε ένα σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση 107 μεγάλων έργων κυρίως στην Περιφέρεια μέχρι το τέλος του 2011.

4) Προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις, ξένες και ελληνικές. Ήδη, εντάχθηκαν στο fast track οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δις ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου κατατέθηκαν 140 προτάσεις συνολικού ύψους πάνω από 700 εκ ευρώ. Οι πιο πολλές σε τομείς που θέλουμε να επενδύσουμε. Στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα. Ενώ είμαστε ήδη σε συνεργασία με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

5) Δημιουργούμε συνθήκες ρευστότητας για τις σκληρά δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με νέα προγράμματα από το ΕΣΠΑ και με κοινές δράσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και πιο μακροπρόθεσμα  με την πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη λύση του προβλήματος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας και είναι αυτές που δυστυχώς δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση. Και εκεί θα πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας.

6) Δημιουργούμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα επενδύοντας στις γνώσεις τους, το ταλέντο, τη φαντασία, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους. Για πρώτη φορά δίνουμε κίνητρα στους νέους να επιχειρήσουν. Με τη σύσταση για πρώτη φορά στα πλαίσια ενός επενδυτικού νόμου, ειδικής κατηγορίας για τη νεανική επιχειρηματικότητα, με προγράμματα του ΕΣΠΑ για την καινοτομία, αλλά και μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη με αρκετή επιτυχία ως το facebook της νεανικής επιχειρηματικότητας, το startupgreece.

7) Υιοθετούμε συνθήκες διαφάνειας σε κάθε στάδιο διεπαφής επιχειρηματία – κράτους. Προχωρήσαμε σε ένα νέο επενδυτικό νόμο, που αποτελεί ένα πραγματικό case study για το πως θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις επενδυτή –κράτους. Μέσα σε 4 μήνες ολοκληρώθηκε η κατάθεση και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων μέσα από μια διαδικασία, κατά την οποία επενδυτές και αξιολογητές δεν ήρθαν ούτε μία φορά σε επαφή.

8) Μηδενίστηκε ο πληθωρισμός -πλην φόρων- με θετικότατες επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και στα εισοδήματα. Όποιος πιστεύει ότι η μείωση των τιμών έγινε αυτόματα δεν γνωρίζει ή κάνει ότι δεν γνωρίζει τις στρεβλώσεις και τα συμφέροντα που διέπουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Χάρη λοιπόν σε αυτές τις πολιτικές, σε βάθος πενταετίας, το 50% του ΑΕΠ της χώρας μπορεί να προέρχεται από την μεταποίηση, την βιομηχανία, την ναυτιλία, τον τουρισμό και την ενέργεια. Μπορούμε να γίνουμε ξανά παραγωγικοί. Να στηριχτεί η απασχόληση και η αξία της εργασίας. Να αποκτήσει ξανά σπονδυλική στήλη η οικονομία και η μεσαία τάξη της χώρας.

Η νέα πατρίδα που οραματιζόμαστε να αναδυθεί τα επόμενα χρόνια, στηρίζεται σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δημιουργεί πλούτο και ευημερία για τους ανθρώπους της. 

Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε αρωγούς τους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε τη συνοχή της κοινωνίας μας. Τη συνοχή της Ευρώπης. Ένα δυνατό, κοινό νόμισμα.

Χρειαζόμαστε τη βεβαιότητα για τη δημοσιονομική σωτηρία της χώρας. Να σταματήσει η ροή «κακών» ειδήσεων από την Ελλάδα. Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Σήμερα είναι η ευκαιρία να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον που θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και στη δική μας δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μόνοι μας το άλμα από τη διάσωση και την απαισιοδοξία,  στην ανάκαμψη και στην περηφάνια.