Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Green Life Λάδι από τηγάνισμα: νέος χρυσός!

Λάδι από τηγάνισμα: νέος χρυσός!

Πρακτικές απαντήσεις στα ερωτήματα έδωσε η Πασχαλίνα Αγαπιάδου, πληροφορικός, MSc στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην ανακύκλωση του λαδιού στο 4ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κα Αγαπιάδου, εάν ένα λίτρο λαδιού από κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, το κακό που προκαλούν όλα τα τηγανόλαδα από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ, που τηγανίζουν συνεχώς, είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Η κα Αγαπιάδου επισήμανε τις επιλογές που έχουμε για το χρησιμοποιημένο λάδι, όπως να το ρίξουμε στην αποχέτευση, που είναι και το ευκολότερο. «Λανθασμένη πρακτική, μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και μόλυνση, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες», εξήγησε.

Να πετάξουμε το λάδι στα σκουπίδια; «Στη περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία», απάντησε.

Αν πάλι ρίχναμε το λάδι στον κήπο ή στην ύπαιθρο, θα περνούσε στον υδροφόρο ορίζοντα προκαλώντας στους ανθρώπους πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η μετατροπή των τηγανελαίων σε βιοντίζελ, που είναι μια διεργασία χημική και το παραγόμενο από τα τηγανέλαια βιοντίζελ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

«Αρα πρέπει να δημιουργήσουμε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων και στην ανακύκλωση να συμμετέχουν χώροι μαζικής εστίασης, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις, αλλά ακόμη και όλοι εμείς σαν ιδιώτες» συμπέρανε η κα Αγαπιάδου. Αλλωστε, σε πολλές χώρες λειτουργούν, πλέον, δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, είπε η κα Αγαπιάδου, το λάδι τηγανίσματος είναι ο νέος χρυσός αφού, δεκάδες ιδιοκτήτες ταχυφαγείων, μικρών και μεγάλων εστιατορίων, καταγγέλλουν κλοπές βαρελιών με χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος!

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...