Τις προηγούμενες ώρες, τα σωστικά συνεργεία -καταβάλλοντας μάχη με το χρόνο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες- ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα χαλάσματα. Μόνο στην Τουρκία υπολογίζεται ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι 5.875.
Το απόγευμα της Τρίτης, η ελληνική ομάδα ΕΜΑΚ που βρίσκεται στην Τουρκία πραγματοποίησε νέα επιχείρηση για διάσωση παιδιού, ηλικίας 9 ετών.
Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, και αφότου είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός μιας εξάχρονης και μιας επτάχρονης η οποία όμως δεν τα κατάφερε, οι άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν μετά από πολλές ώρες ένα ακόμη κοριτσάκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν αδιάκοπα από σημείο σε σημείο.
We will be activating our Open Data Program (https://t.co/KG4Ln7Gvck) for the powerful #earthquakes in #Turkey and #Syria. Please stay tuned for that notification. Seen here is another before (Oct 4, 2022) and after (Feb 7, 2023) view of #Islahiye, Turkey and the destruction. pic.twitter.com/jd8KakGRgb
— Maxar Technologies (@Maxar) February 7, 2023
Η διπλή επιχείρηση στην Αλεξανδρέττα (Χατάι)
Αντίστοιχες εικόνες μετέδωσε, το μεσημέρι της Τρίτης, η τηλεόραση της ΕΡΤ, όπου σε ζωντανή σύνδεση μέσα σε λίγα λεπτά, η ελληνική ομάδα ΕΜΑΚ πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς των δύο αδελφών κοριτσιών.
Η 7χρονη Φατμά δεν κατάφερε να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού, αλλά λίγα λεπτά αργότερα οι έλληνες διασώστες, καταχειροκροτούμενοι, έβγαλαν ζωντανή την αδερφή της μετά από 37 ώρες στα χαλάσματα, χάρη στην επιμονή διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει.
Ο 50χρονος πατέρας των κοριτσιών είχε απεγκλωβιστεί λίγο νωρίτερα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Τη φωνή της 7χρονης Φατμά άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα.
Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Αμέσως, μετέφεραν στο σημείο εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ενώ έσπευσε επί τόπου γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, σημείωσε πως το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα, όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.
Με ειδικά εργαλεία, οι άνδρες της ΕΜΑΚ απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της Φατμά, ωστόσο ήταν αργά. Ελληνες και Τούρκοι διασώστες, βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού, αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να απομακρυνθούν.
Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμά, ωστόσο, δεν έφυγε από το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, και τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμά, χωρίς να το ξέρουν, υπήρχε η 6χρονη αδερφή της.
Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. “Σιγά, σιγά, γιαβάς, γιαβάς” φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες, καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.
Μητσοτάκης: Δυνατές εικόνες
“Είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας” τόνισε στο CNN ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς.
“Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από ένας Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι” υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χατάι-, συμπληρώνοντας ότι “είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν, εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες κάτω από απαίσιες συνθήκες”.
ΠΗΓΗ: NEWS 24 7