Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιούν την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στις 12:00 οι εργαζόμενοι όλων των παραρτημάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα τέσσερα Σωματεία στις δομές «Άγιος Παντελεήμων», «Άγιος Δημήτριος-ΙΑΑ», Κιλκίς και Σερρών-Σιδηροκάστρου «τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους μέσω του συνεχούς μειούμενου αριθμού προσωπικού. Τα κενά στη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια καλύπτονται μέσω προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική λύση».

Όπως αναφέρουν, από 30-11-2019 μέχρι και 31-12-2023 έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 74 εργαζόμενοι (μόνιμοι και ΙΔΑΧ), διαφόρων ειδικοτήτων. Σήμερα στο Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. υπηρετούν στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.

Μέσα από τους αριθμούς γίνεται φανερό ότι οι υπηρετούντες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ετήσιες Σ.Ο.Χ. και Σ.Ο.Χ.-COVID-19), καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Φορέα σε προσωπικό, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς την διασφάλιση σοβαρού πλαισίου Ασφάλειας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων που φροντίζουν.

Στις σοβαρές ελλείψεις στον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε κλάδο έρχεται να προστεθεί η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της φροντίδας, καθώς μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στα καθήκοντά τους σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους εργάζονται κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύμβασής τους για τουλάχιστον ένα τρίμηνο σε νέα προκήρυξη.

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό. Στο Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός (παθολόγος ή ψυχίατρος), δεν υπάρχει ψυχολόγος, ενώ απαραίτητη είναι η συμβολή και άλλων ειδικοτήτων, όπως λογοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, γυμναστής κ.λπ.

«Με όλες αυτές τις ελλείψεις αλλά και παραλείψεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης. Για ποια συμπερίληψη λοιπόν να μιλάμε όταν δεν υπάρχει επαφή με την κοινότητα. Για ποια δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία όταν λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να προασπίσουμε την ιδιωτικότητά τους, την ατομικότητα τους, το δικαίωμα τους να μπορούν επιλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν (κοινά πλυντήρια και είδη ένδυσης κ.λπ.). Επίσης, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι συνεχείς αλλαγές του προσωπικού συνεπάγεται απώλεια οικείων προσώπων (προσώπων αναφοράς) για τους ωφελούμενους, με τους οποίους έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης, και η σχέση αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στη φροντίδα, αλλά και στη θεραπευτική παρέμβαση για κάθε έναν ωφελούμενο ξεχωριστά» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα τέσσερα Σωματεία.

Τονίζουν, παράλληλα ότι «η πίεση για εισαγωγές μέσω εισαγγελικών παραγγελιών είναι μεγάλη, καθώς τα Παραρτήματα του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. αποτελούν τις μοναδικές δημόσιες δομές στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και αν είναι ακατάλληλα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις εισαγωγής».

Με την κινητοποίηση της προσεχούς Τετάρτης 20 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικούν:

1. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες

2. Άμεσα την παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις μέχρι την πλήρωση των θέσεων σε μόνιμο προσωπικό

3. Άμεσα αύξηση του αριθμού των προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς τον περιορισμό του τριμήνου