Αρχική BUSINESS Νέα Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» της ΕΕΔΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» της ΕΕΔΕ

 

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχει και εκδηλώθηκε και το 2015, παρά τα capital controls και το δύσκολο μακρο-οικονομικό περιβάλλον, καθώς 1,4 δις επενδύθηκαν κυρίως από ξένους σε ελληνικές εταιρείες, όλων των κλάδων.

 

Η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές είναι ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς πολύ δύσκολα έχουν πρόσβαση στην εγχώρια τραπεζική αγορά, ενώ ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρεται πλέον για την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων αν και δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη η έκδοση εταιρικών ομολόγων, όπως τόνισε ο κ. Άγγελος Μαγκλής, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ATΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ από το βήμα του 13ου «Αριστοτέλη», του Συνεδρίου Μάνατζμεντ της ΕΕΔΕ.

 

Υπάρχουν, βεβαίως και τα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, οι ξένες Τράπεζες, αλλά και αναπτυξιακοί χρηματοδοτικοί φορείς στους οποίους προσφεύγουν εταιρείες μεγαλυτέρου μεγέθους.

 

Επίσης, τα venture capitals χρηματοδοτούν με ποσά από 5 έως 25 εκατ. ευρώ, συνήθως επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ business angels του εξωτερικού χρηματοδοτούν επιχειρήσεις με ποσό από 100.000 ευρώ ως 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Στις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων και χρηματοδότησης επιχειρήσεων στις Βαλκανικές ιδίως χώρες, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, στέλεχος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, ο οποίος προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν τα περιθώρια άντλησης κεφαλαίων από αναπτυξιακές τράπεζες, αλλά και τα σενάρια συγχρηματοδότησης δράσεων από αναπτυξιακές και εμπορικές Τράπεζες ή και σε συνδυασμό με leasing.

 

To σύνθετο νομικό περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν με προσοχή και γνώση οι διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, περιέγραψε ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η άγνοια του αλλοδαπού νομικού περιβάλλοντος έχει προξενήσεις μεγάλες εμπλοκές και ζημίες σε εταιρείες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ελληνικές εταιρείες δικαιώθηκαν από ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

 

Το 2016 η ασφαλιστική αγορά κινήθηκε πτωτικά αλλά σε πιο ήπιους ρυθμούς ενώ προς το τέλος του έτους εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης. Από το 2017 και για τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα υπάρξει ετήσια μέση αύξηση της τάξης του 5%, με πρώτο ωφελημένο, με 6%, τον κλάδο αυτοκινήτου, δεύτερο ωφελημένο με 5% τον κλάδο ζωής και ποσοστό 3% για τους υπόλοιπους κλάδους όπως είπε ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE AAEΓΑ.

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής δαπάνης – στα 173 ευρώ στην Ελλάδα έναντι των 764 ευρώ της μέσης ευρωπαϊκής δαπάνης- δεν μπορεί παρά να κινηθεί ανοδικά, όταν μάλιστα στην Ελλάδα επενδύεται μόλις το 1/10 όσων επενδύονται στην Ευρώπη.

 

Τα κριτήρια στάθμισης του κινδύνου χώρας και τους τρόπους αντιμετώπισης του, ανέφερε η κ. Ευγενία Αναγνωστοπούλου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναλύοντας τους πολιτικούς, μακροοικονομικούς, συναλλαγματικούς και άλλους κινδύνους.

 

Ο «Αριστοτέλης» βγάζει συμπεράσματα

 

Ο 13ος «Αριστοτέλης» έκλεισε με τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Τον Συντονισμό είχε η Δημοσιογράφος και Δημιουργός του www.ka-business.gr Ραλλιώ Λεπιδου

 

Η ελληνική οικονομία είναι κλειστή και οι προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης βρίσκονται στο εξωτερικό είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου, ωστόσο ακόμη τα περισσότερα, σχεδόν τα 2/3 των 450 μελών του Συνδέσμου, έχουν μόνο εγχώρια δραστηριότητα. Ο κ. Σταύρου καυτηρίασε το πώς αντιμετωπίζει το κράτος τις επιχειρήσεις, με την υπερφορολόγηση και το ασταθές περιβάλλον, αλλά είπε επίσης ότι και οι επιχειρήσεις «δεν τα κάνουν όλα σωστά», σε ότι αφορά την παραγωγή καινοτομικών εξαγώγιμων προϊόντων.

 

Ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, δήλωσε ότι πλέον, όπως εμφανίζουν και τα στοιχεία, οι εξαγωγές εκδηλώνουν κούραση κάτι φυσικό και επόμενο αφού οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σωρό εμποδίων, είτε λέγεται καθυστερήσεις στην επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ, υψηλά δανειακά επιτόκια, κλειστά σύνορα, απεργίες στο λιμάνι, ασταθές και γραφειοκρατικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Υπάρχει μέλλον για την ελληνική εξαγωγική επιχείρηση, είπε ο κ. Χασάπης, αλλά αυτό εξαρτάται από την επιχείρηση και μόνο.

 

Αισιόδοξος για τον μέλλον του ελληνικού τουρισμού δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, μέλος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, παρά την υπερφορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, ακριβώς επειδή η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία όμως πρέπει να συνδεθούν για να προβληθούν ως ένα ενιαίο «προϊόν». Επίσης, ο κ. Αλεξόπουλος υπερασπίστηκε τα λεγόμενα «βραχιολάκια», δηλαδή τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος εισφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά έσοδα στην χώρα μας.

 

Το μέλλον του κλάδου της Πληροφορικής είναι θετικό,  το ζήτημα είναι αν θα συμμετέχει σε αυτό και η ελληνική κοινωνία και επιχείρηση.  Πρέπει να μείνει το ανθρώπινο δυναμικό μας στην Ελλάδα, είπε ο κ. Κωστής Καγγελίδης, πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, αναφερόμενος στην κοινή πρωτοβουλία που πήρε ο Σύνδεσμος μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το ΑΠΘ, για να περάσουμε από το «brain drain στο brain gain», με την προσέγγιση νέων μηχανικών και επιχειρήσεων, στο lab που προσφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

 

Μέσα από την κρίση έχει αρχίσει να αναδεικνύεται μία νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών, τολμηρών και εξωστρεφών, μακριά από την αναζήτηση της κρατικής προστασίας. Αυτές οι προσπάθειες, τα λεγόμενα success stories, επιδιώκει να προβάλλει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, επιδιώκοντας παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Παντελής Αγγελίδης,  να προβάλλει τη Θεσσαλονίκη σαν προορισμό φιλικό για την Καινοτομία, με το Thessaloniki Innovation Friendly Destination.

 

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι στραμμένος στο τι ζητάει η αγορά, καθώς οι εξελίξεις είναι πια ταχύτατες και το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν διακρίνεται, διαχρονικά, για σχέσεις συνεργασίας με την βιομηχανία και τον κόσμο των επιχειρήσεων.

 

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 13ου «Αριστοτέλη», ο πρόεδρος Δ.Ε. του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, μίλησε για την πίστη της Εταιρείας στις ικανότητες των Ελλήνων μάνατζερς, αλλά και του νέου ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο δύο πράγματα χρειάζεται, για να μείνει στην χώρα μας και να αξιοποιηθεί, χρειάζεται mentoring σε soft skills και εργασία. Στο κρίσιμο αυτό σημείο, η ΕΕΔΕ θα κάνει τη δική της παρέμβαση με το πρόγραμμα «Οι Νέοι Μπροστά».

 

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση 29χρονου από την περιοχή του Ντεπώ
Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών στη Θεσσαλονίκη μετά την εξαφάνιση του Ιωάννη Χατζηδημητρίου. Τα ίχνη του 29χρονου χάθηκαν από την περιοχή του Ντεπώ, όπως ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Για...
Eurovision: Στον τελικό η Κύπρος με την Silia Kapsis -Αυτές είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν
H Silia Kapsis τα κατάφερε και έστειλε την Κύπρο στον τελικό της Eurovision. Η 17χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε πρώτη στον αποψινό πρώτο ημιτελικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις,...
ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση 29χρονου από την περιοχή του Ντεπώ
Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών στη Θεσσαλονίκη μετά την εξαφάνιση του Ιωάννη Χατζηδημητρίου. Τα ίχνη του 29χρονου χάθηκαν από την περιοχή του Ντεπώ, όπως ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Για...
Eurovision: Στον τελικό η Κύπρος με την Silia Kapsis -Αυτές είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν
H Silia Kapsis τα κατάφερε και έστειλε την Κύπρο στον τελικό της Eurovision. Η 17χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε πρώτη στον αποψινό πρώτο ημιτελικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις,...
ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του...