Αρχική ΥΓΕΙΑ Μπουρλά: “Η Pfizer επεξεργάζεται εμβόλιο που δεν θα χρειάζεται πολικές θερμοκρασίες”

Μπουρλά: “Η Pfizer επεξεργάζεται εμβόλιο που δεν θα χρειάζεται πολικές θερμοκρασίες”

Τον σκόπελο των πολικών θερμοκρασιών που απαιτούνται για την αποθήκευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BionTech προσπαθεί να υπερπηδήσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός, όπως δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλός του, Αλβέρτος Μπουρλά.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από την Διεθνή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συλλόγων, ο CEO της Pfizer υποστήριξε ότι η εταιρεία προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε το εμβόλιο να μην χρειάζεται αρκτικές θερμοκρασίες για την αποθήκευσή του.

Ο ίδιος μάλιστα προέτρεψε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν «για να μην γίνουν ο αδύναμος κρίκος που θα επιτρέψει την εξάπλωση της νόσου Covid- 19».

Το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech θα πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C και να φυλάσσεται σε ψυγείο για αρκετούς μήνες.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία του θα είναι σε θέση να διανείμει παγκοσμίως – όπως είχε δεσμευτεί – 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Ο ίδιος ζήτησε από τους Αμερικανούς να κάνουν το εμβόλιο,  ένα 24ωρο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς σε ασθενείς με το εμβόλιο των Pfizer και BionTech.

Σε ότι αφορά τη νέα μορφή του εμβολίου που δεν θα απαιτεί θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επεξαργόμαστε μία νέα μορφή του εμβολίου θα είναι σε θέση να μην απαιτεί κατάψυξη στους -70 και να μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο».

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε χθες μια ανάλυση δεδομένων κλινικών δοκιμών που επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BionTech πληροί όλες τις προυποθέσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Ο Μπουρλά εξήγησε ότι οι μηχανικοί της Pfizer έχουν αναπτύξει ειδικά κουτιά για την αποστολή του εμβολίου σε ακραίες θερμοκρασίες μόλις εγκριθεί από τις αμερικανικές αρμόδιε αρχές από το Καλαμαζού του Μίσιγκαν.

«Τα ισοθερμικά κουτιά με ξηρό πάγο διαθέτουν GPS, με την βοήθεια του οποίου, μπορεί ανά πάσα στιγμή, να προσδιοριστεί που είναι το κουτί και ποια είναι η θερμοκρασία του», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπουρλά, με αυτό τον τρόπο τα φιαλίδια μπορούν να αποστέλλονται μέσω οποιουδήποτε τρόπου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, αεροπλάνων και πλοίων.

Η UPS θα είναι ο κύριος διανομέας, αλλά η FedEx θα αποστείλει επίσης τα εμβόλια σε προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είναι σαφές ότι έχουμε κάτι που απαιτεί μείον 70 Βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν είναι κάτι συνηθισμένο, είναι μια επιπλέον πρόκληση», είπε.

«Αισθάνομαι πολύ άνετα για την ικανότητά μας να διανείμουμε το προϊόν στο -70 αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλοι θα δουν πολύ σύντομα ότι αυτό δεν είναι πρόκληση, τουλάχιστον σε χώρες που υπάρχουν βασικές υποδομές όπως ένας δρόμος, για παράδειγμα, ή ένα μέρος για αποθήκευση αντικειμένων», υπογράμμισε.

H Pfizer έχει τρεις επιλογές για την αποθήκευση του εμβολίου:

Η πρώτη είναι καταψύκτες εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας που μπορούν να διατηρήσουν το εμβόλιο στους -70C για έως και έξι μήνες.

Η δεύτερη επιλογή είναι η διατήρηση των φιαλιδίων σε θερμικά ελεγχόμενους φορτωτές που μπορούν να κρατήσουν το εμβόλιο για 10 ημέρες χωρίς άνοιγμα.

Μετά το άνοιγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 30 ημέρες με την προυπόθεση ότι θα προστίθεται ξηρός πάγος κάθε πέντε ημέρες.

Και η τρίτη επιλογή, το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγεία για πέντε ημέρες σε θερμοκρασία από 2 βαθμούς Κελσίου έως 8 βαθμούς Κελσίου.

H εταιρεία Pfizer πιστεύει ότι, η νέα μορφή του εμβολίου θα επιτρέψει την αποθήκευση των φιαλιδίων στα ψυγεία για αρκετούς μήνες, γεγονός που είναι κάτι ταχύτερο, φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό από το τρέχον μοντέλο. Ερωτηθείς για τους ενδοιασμούς των Αμερικανών πολιτών να εμβολιαστούν, ο Αλβέρτος Μπουρλά υποστήριξε πως θεωρεί ότι οι άνθρωποι «μπερδεύονται» και «δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν» λόγω της πολιτικoποίησης του ζητήματος του εμβολιασμού, κυρίως στις ΗΠΑ.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους, αλλά πρέπει να σκεφτούν δύο φορές επειδή η απόφαση εμβολιασμού δεν επηρεάζει μόνο την υγεία τους, αλλά επηρεάζει την υγεία των άλλων, και πιθανόν άτομα τα οποία αγαπούν και συναντούν συχνά», δήλωσε ο Μπουρλά.

«Επειδή αν δεν εμβολιαστείς, γίνεσαι ο αδύναμος σύνδεσμος επιτρέποντας στον ιό να αναπαραχθεί» και να εξαπλωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ συνεδριάζει αύριο για να αποφασίσει εάν θα δώσει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και Biontech.

«Aδημονώ για τη συνάντηση που θα έχουμε με τη συμβουλευτική επιτροπή του οργανισμού (FDA). Αυτοί είναι ειδικοί. Θα κάνουν πολλές ερωτήσεις. Πιστεύουμε ότι έχουμε απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που θα θέσουν», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι θα ψηφίσουν «ναι», με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Και τότε εναπόκειται στην FDA να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να μας δώσει την άδεια. Πρέπει να αφιερώσουν όσο χρόνο χρειάζονται για να νιώσουν άνετα», επεσήμανε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι, μόλις το εμβόλιο λάβει έγκριση από το FDA, είναι σημαντικό τα άτομα να λάβουν δύο δόσεις για να έχουν πλήρη προστασία.

«Αυτό είναι ένα εμβόλιο δύο δόσεων, οπότε οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν δύο δόσεις για να μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι προστατεύονται κατά 95%», δήλωσε ο Μπουρλά.

Πηγή: protothema.gr

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...
«Κοινωνικός Τουρισμός»: Ποιοι δικαιούνται τα voucher – Μέχρι σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες αιτήσεις
H πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, για την περίοδο 2023-2024, θα παραμείνει ανοιχτή σήμερα και αύριο για όλα τα ΑΦΜ, με...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...
ΚΕ.Π.ΚΑ: Παγωτά – Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους
Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ζάχαρη, λίπος, πρωτεΐνες. Κάποια είδη παγωτού...