Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 621 εκατομμύρια μικρά παιδιά που επίσης έχουν ανάλογο πρόβλημα στα νεογιλά δόντια τους, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια τον πληθυσμό της Γης (το 43% των συνολικά 7 δισ. κατοίκων) που χρειάζεται οδοντιατρική περίθαλψη.
Μάλιστα, χώρες, όπως η Λιθουανία, έχουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού (68%) έχουν τερηδόνα.
Η έρευνα προβλέπει, επίσης, ότι πάνω 190 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που χρήζουν οδοντιατρικής θεραπείας, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο.
Η επιστημονική ομάδα από την Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάγκνερ Μαρσένες του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία από 378 μελέτες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα δόντια με τερηδόνα μπορεί να προκαλέσουν πόνο, μόλυνση, απουσία από τη δουλειά ή από το σχολείο, καθώς και πιθανό πρόβλημα ανάπτυξης για ένα παιδί.
Η φθορά εμφανίζεται συνήθως, όταν μικροοργανισμοί ή οξέα του στόματος καταστρέφουν σταδιακά τα εξωτερικά σκληρά στρώματα του δοντιού. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί το δόντι να χρειαστεί σφράγισμα ή να εμφανιστούν ουλίτιδα, αποστήματα κ.α.
Η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διατροφή, κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη.
πηγή: http://health.in.gr/news/epidemiology/article/?aid=1231390226