Αρχική ΥΓΕΙΑ Διατροφή Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην διατροφή μας.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην διατροφή μας.

Η οικονομική κρίση ίσως αποτελεί και μία ευκαιρία ώστε να βάλουμε τις κατάλληλες προτεραιότητες ακόμα και στην κουζίνα μας και τελικά στην διατροφή μας. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε κρίση σαν μια κατάσταση που η λύση της μπορεί τελικά να βελτιώσει την ζωή μας. Σήμερα , λοιπόν, που η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά παράλληλα κατέχει πρωτιές σε ό,τι αφορά τα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες, μάλλον έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε πραγματικά στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή.

 

Γνωρίζουμε την τεράστια ευεργετική αξία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μέσα από πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών. Τροφές όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής μας διατροφής, και σίγουρα δεν επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας. Σε αντίθεση, τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα έτοιμα και επεξεργασμένα γεύματα, τα γλυκίσματα και τα ποικίλα αρτοσκευάσματα δεν συμβάλλουν στην καλή υγεία και η συχνή κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε οικογένειας.

 

Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν να μειώσουμε την συχνή κατανάλωση κρέατος και τα πρόχειρα γεύματα και να θυμηθούμε τα όσπρια, την Ελληνική χωριάτικη σαλάτα και τα λαδερά φαγητά όπως είναι το σπανακόρυζο, τα φασολάκια, το μπριάμ και άλλα. Η υψηλή θρεπτική αξία βρίσκεται τελικά σε τροφές με χαμηλό κόστος. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμη ένα καλό  κίνητρο να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες με σκοπό την προαγωγή της υγείας μας αλλά και την μείωση των εξόδων στο καθημερινό μας φαγητό. Επίσης, τα έτοιμα γεύματα και το φαγητό εκτός σπιτιού κοστίζει πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα γεύματα που έχουν παρασκευαστεί στο σπίτι, και στα οποία οι πρώτες ύλες και η μειωμένη προσθήκη λαδιού θα συμβάλλει θετικά και στη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους. Τα έτοιμα γεύματα είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και συνήθως φτωχά σε θρεπτική αξία. Η συχνή κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας και στεφανιαίας νόσου. Στο σπίτι, υπάρχει καλύτερος έλεγχος των υλικών και η προσθήκη ελαιόλαδου μπορεί να υπολογιστεί σε 1-2 κουταλιές σούπας ανά μερίδα, συμβάλλοντας στο μειωμένο κόστος, αλλά και στην χαμηλότερη θερμιδική αξία του πιάτου. Επίσης, συνίσταται υψηλή κατανάλωση δημητριακών, ψωμιού και οσπρίων, τροφίμων με χαμηλό κόστος, αλλά παράλληλα υψηλή θρεπτική αξία αλλά και γεύση αν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος χρησιμοποιήσουμε διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά, τα οποία βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας.

 

 Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν την οικονομική κρίση με καλύτερες διατροφικές επιλογές, μεγαλύτερη προσοχή στην αγορά των τροφίμων και περισσότερα σπιτικά και οικογενειακά γεύματα…περισσότερη θαλπωρή, υγεία και φυσικά οικονομία!

 

 

Αναστασία Δ. Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων

Μέλος British Dietetic Association

Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής  Εταιρείας

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga
Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στο ΤΟΡ 10 των ισχυρότερων συμμετοχών και συγκεκριμένα στην 6η θέση, έπεσε η αυλαία της 36ης Anuga, της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης...
ΑΠΘ: Φοιτητές δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος
Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition», έχει μπει η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki»,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο σε αρχικό στάδιο
«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα.​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με...
Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ambassador της Αγοράς του 62oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
Με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, αλλά και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του...