Αρχική BUSINESS Τεχνολογία Ζούκερμπεργκ: Απειλεί να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Ζούκερμπεργκ: Απειλεί να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Με «μπλόκο» σε Facebook και Instagram στην Ευρώπη επειλεί η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εάν η εταιρεία δεν καταφέρει να επεξεργαστεί τα δεδομένα των χρηστών της Ευρώπης σε διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Τα social media πλέον έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς τα χρησιμοποιούν στις κοινωνικές τους σχέσεις αλλά και στο πλαίσιο της εργασίας τους, σε διάφορους κλάδους.

Ωστόσο, αν οι απειλές της Meta γίνουν πραγματικότητα, η Ευρώπη ενδέχεται να δει ένα «μπλακ άουτ» σε Facebook και Instagram, κάτι που θα άλλαζε σημαντικά τον ψηφιακό χώρο, την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τις ζωές των πολιτών.

Το θέμα προκύπτει εξαιτίας των κανονισμών της Ευρώπης, που απαγορεύουν στη Meta, την εταιρεία που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Facebook, να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών σε σέρβερ που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Στην ετήσια αναφορά της Meta προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), όπου η εταιρεία ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα, κρύβεται μία… λεπτομέρεια.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, πως, αν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων, η εταιρεία θα αναγκαστεί να απομακρύνει τα προϊόντα της από την Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και τις ιδιαίτερα δημοφιλείς πλατφόρμες social media, Facebook και Instagram.

Η Meta «δεν επιθυμεί και δεν σχεδιάζει» να αποσύρει τα προϊόντα της από την ΕΕ
«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χωρών στις οποίες λειτουργούμε, ή αν υπάρξει περιορισμός στον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, θα προκύψουν προβλήματα στη δυνατότητά μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και στον τρόπο που τις προσφέρουμε», είπε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Meta, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξη για μια νέα συμφωνία μέσα στο έτος, αλλά, όπως λέει, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε δεν θα μπορεί «να προσφέρει μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της, μεταξύ των οποίων τα Facebook και Instragram, στην Ευρώπη».

Πάντως, η Meta υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να φύγει, ούτε έχει κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία και κανένα σχέδιο απομάκρυνσης από την Ευρώπη, όμως η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες εταιρείες, βασίζεται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για να λειτουργήσει», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Γιατί απειλεί με έξοδο από την Ευρώπη

Το βασικό πρόβλημα για τη Meta εντοπίζεται στις διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, οι οποίες ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε διακομιστές στις ΗΠΑ. Οι ισχύουσες συμφωνίες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς δεδομένων βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τώρα, η Meta χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της μεταφοράς δεδομένων.

Αυτή η συνθήκη ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020, λόγω παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων. Από τότε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για την έκδοση μιας νέας ή ενημερωμένης έκδοσης της συνθήκης.

Πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο “Digital Services Act” από την ΕΕ, το οποίο περιορίζει τις στοχευμένες διαφημίσεις που κάνουν χρήση των δεδομένων των χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρακτικές όπως το GDPR, περιορίζει την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στην Ευρώπη, βάζοντας συγκεκριμένους, αυστηρού κανόνες. Αν πράγματι απαγορευτεί η επεξεργασία των δεδομένων των Ευρωπαΐων χρηστών σε σέρβερ που βρίσκονται εκτός της Ευρώπης, τότε το Facebook και το Instagram ενδέχεται να γίνουν παρελθόν για τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια τη Meta, αλλά και με ειδικούς αναλυτές του χώρου, το σενάριο «εξόδου» από την Ευρώπη δεν φαίνεται πολύ πιθανό -η Ευρώπη είναι, εξάλλου, μία μεγάλη και επικερδής αγορά για την εταιρεία, ωστόσο οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και έτσι κάθε ενδεχόμενο μένει υπό εξέταση. Η Meta, από τη μεριά της, θεωρεί πως θα μπορέσει να φτάσει σε νέα συμφωνία το 2022.

Μεγάλη πτώση για τη μετοχή του Facebook, όλο και περισσότεροι χρήστες απομακρύνονται
Πριν από μερικές ημέρες, η Meta κατέγραψε μεγάλη πτώση στη μετοχή της, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και το Χρηματιστήριο. Παράλληλα, το Facebook σημείωσε μια μείωση του αριθμού των ενεργών χρηστών του, για πρώτη φορά στην ιστορία της πλατφόρμας.

Ο αριθμός των ενεργών χρηστών σε όλο τον κόσμο έπεσε από τα 1.93 δισεκατομμύρια, τον αριθμό δηλαδή στον οποίο βρισκόταν κατά τη διάρκεια του τρίτου τετάρτου του 2021, σε 1.929 δισεκατομμύρια χρήστες.

Το Facebook παλεύει να κρατήσει τη βάση των νεαρών χρηστών του, οι οποίοι απομακρύνονται προς άλλες πλατφόρμες, όπως το TikTok.

Επίσης, ως σημαντικός λόγος για την πτώση που καταγράφει η μετοχή του Facebook αναφέρεται η πολιτική απορρήτου της Apple, που επηρεάζει τις στοχευμένες διαφημίσεις και τις κάνει λιγότερο αποδοτικές. Οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple, που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ, καθιστούν πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν τους χρήστες για διαφημιστικούς σκοπούς -κάτι που επηρεάζει τα έσοδα της εταιρείας.

Πάντως, ακόμη αναμένεται το μέλλον της πλατφόρμας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε το rebranding της, με αλλαγή ονόματος και σχεδίου για τα επικείμενα προϊόντα της, με έμφαση σε μια «ένωση» πραγματικού και ψηφιακού κόσμου.

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής...
Optima bank: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα και το 2022. Με την ίδια δυναμική το πρώτο τετράμηνο του 2023
Στη Γενική Συνέλευση μετόχων της Optima bank, παρουσιάστηκαν τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2022, όπως και η εξέλιξη των βασικών δεικτών για το...
Νέα έρευνα Focus Bari: Οι Έλληνες, τα Café και η Ταχεία Εστίαση
Οι αλυσίδες café και τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή των Ελλήνων, όμως με την πάροδο του χρόνου ο πήχης έχει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής...
AEGEAN: Αύξηση 50% σε σχέση με το 2022 στη συνολική επιβατική κίνηση το 1ο πεντάμηνο του 2023
Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η AEGEAN κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην επιβατική κίνηση σε σχέση...
ΚΕ.Π.ΚΑ: Επικίνδυνο το σολάριουμ!!!
Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Όμως, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – Ε.Ε.Α.Ε., ως ρυθμιστική αρχή αρμόδια,...