Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Thessaloniki Helexpo Forum: Η Βόρεια Ελλάδα στην «πρώτη ταχύτητα» των έργων και...

Thessaloniki Helexpo Forum: Η Βόρεια Ελλάδα στην «πρώτη ταχύτητα» των έργων και της ανάπτυξης

Για τα έργα υποδομών και μεταφορών που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται και άλλα που δρομολογούνται, με στόχο να βελτιώσουν θεαματικά την καθημερινότητα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης και ευρύτερα της Β. Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, εκπροσωπώντας -μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη – τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παρευρέθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.

Τί είπε ο Κώστας Καραμανλής

Ο υπουργός έδωσε τα χρονοδιαγράμματα των περισσότερων έργων, που εξελίσσονται στο μετρό, στο λιμάνι, στις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ επεσήμανε με έμφαση ότι ξεκίνησε ήδη ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε δύο ξεκάθαρους στόχους. Πρώτον, ανάπτυξη, ώστε να τεθεί η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της ΝΑ Ευρώπης και δεύτερον, καλύτερη καθημερινότητα, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη η καθημερινή ζωή στην πόλη.

«Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αναλάβαμε τη δέσμευση να το υλοποιήσουμε. Και εργαζόμαστε μεθοδικά για αυτό» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που υλοποιούνται, ξεκινώντας από τις αστικές συγκοινωνίες, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αναζήτησε «δικαιολογίες» για την κατάσταση που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2019, μετά την «κρατικοποίηση των συγκοινωνιών» από την «λεγόμενη, πρώτη φορά Αριστερά» και «ούτε επιχείρησε να ξεγελάσει τους πολίτες με ψεύτικες υποσχέσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα» και, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σε λιγότερο από 6 μήνες, από όταν αναλάβαμε, προστέθηκαν κατόπιν συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ, άλλα 130 λεωφορεία για την εξυπηρέτηση της υπεραστικής ζώνης». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σταδιακά έρχονται και άλλα λεωφορεία από το δήμο, μέχρι τα πενήντα που προβλέπει η συμφωνία και συνεχάρη το δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε, ότι έχει ολοκληρωθεί επίσης η δημοπράτηση της μίσθωσης 180 λεωφορείων με leasing (ήδη έχουν παραληφθεί τα 14), λέγοντας ότι συνολικά θα υπάρχουν στην πόλη 550 οχήματα ως το τέλος του έτους και με στόχο ο αριθμός να φτάσει μέσα τους επόμενους μήνες στα 600 λεωφορεία , «αριθμός – ρεκόρ» για την πόλη.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μετρό της Θεσσαλονίκης. «Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ότι θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2023. Δώσαμε λύση έτσι ώστε να έχουμε και μετρό και αρχαία. Να υπενθυμίσω τη σύμφωνη απόφαση του ΚΑΣ» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε : «Ο σταθμός της Βενιζέλου, όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί έναν από τους πιο ωραίους σταθμούς μετρό στον κόσμο, καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με ένα ουσιαστικά υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, επίσης, την αναμόρφωση των μετακινήσεων και της καθημερινότητας στην πόλη, με το σχέδιο ανάπλασης της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover.

Τί είπε ο Άδωνης Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια για τα έργα στην Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ίδιο, αρκετές επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς επιλέγουν την Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσουν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας (Pfizer, Cisco κα). Έτσι, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Στην Δυτική Μακεδονία, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει πως και οι 3 περιφέρειες της Β. Ελλάδας στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα λάβουν 2,6 δισ. ευρώ.

 

Τί είπε ο Καράογλου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec, αλλά και στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τις γρήγορες διαδικασίες που ακολουθούνται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική προς το επιχειρείν, ενώ γνωστοποίησε και την διεξαγωγή του 2ου Balkan Forum στην Θεσσαλονίκη στις 25-26 Σεπτεμβρίου.

 

Τί είπε ο Τζιτζικώστας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, περιέγραψε αναλυτικά τα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κ. Μακεδονία, τονίζοντας πως θα είναι μία Περιφέρεια που θα αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.

 

Τί είπε ο Μέτιος

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ακριτικής περιοχής, την οποία εκπροσωπεί, ενώ περιέγραψε και την συνεργασία που αναπτύσσεται με περιοχές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

 

Τί είπε ο Κασαπίδης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να προσελκυστούν επενδύσεις για να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χαθεί.

 

Τί είπε ο Ζέρβας

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε με έμφαση πως η Θεσσαλονίκη υστερεί και αυτό πρέπει να αλλάξει, δεν χωρούν σχέδια επί χάρτου και ατέρμονες διαβουλεύσεις, ενώ είπε πως κανένα μεγάλο έργο δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για αρχαιολογικές καριέρες.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Διαθέτει το πρώτο ESG Αμοιβαίο Κεφάλαιο με ελληνικές μετοχές
Το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) που επενδύει σε μετοχές εταιρειών που θέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων δημιούργησε και διαθέτει...
Έφτασε στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος – Αυτό είναι το πρόγραμμά του
Στην Αθήνα έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος. Το αεροσκάφος της Aegean που τον μετέφερε, προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο υπουργός...
Χριστουγεννιάτικο Πάρκο ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ: Έτσι θα λειτουργήσει
Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορούν τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα και το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Δράμας και υπεύθυνος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Διαθέτει το πρώτο ESG Αμοιβαίο Κεφάλαιο με ελληνικές μετοχές
Το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) που επενδύει σε μετοχές εταιρειών που θέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων δημιούργησε και διαθέτει...
Έφτασε στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος – Αυτό είναι το πρόγραμμά του
Στην Αθήνα έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος. Το αεροσκάφος της Aegean που τον μετέφερε, προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο υπουργός...
Χριστουγεννιάτικο Πάρκο ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ: Έτσι θα λειτουργήσει
Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορούν τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα και το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Δράμας και υπεύθυνος...