Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια -...

Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια – Νέα φωτιά στην Κερατέα

Για πέμπτη ημέρα πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες στα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή, με το πύρινο μέτωπο, το οποίο κινείται νότια προς το Κανδήλι. Στις παρυφές του όρους Πατέρα να μεν έχει οριοθετηθεί σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν νέες μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ λίγη ώρα αργότερα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η από αέρος συνδρομή. Επίσης, στρατός και αστυνομία περιπολούν από χθες το βράδυ σε περιοχές που είναι επίφοβες για ξέσπασμα πυρκαγιών, σε όλη τη χώρα.

Πλέον, η προσοχή έχει στραφεί στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς, προς τα Μέγαρα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το σοβαρότερο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον κάμπο των Μεγάρων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη προς τα Μέγαρα και είναι σχετικά εύκολο να περιοριστεί η πυρκαγιά, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και στο μεγαλύτερό της μέρος έχει οριοθετηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή. «Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «Σε αυτόν τον κοινό αγώνα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς εργαζόμαστε σκληρά». Επίσης, έκανε γνωστό πως «ενισχύσαμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το Πυροσβεστικό Σώμα, από κοινού με τις δυνάμεις της Πολωνίας που μας έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, επιχειρούν συνολικά με 461 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 αξιωματικούς και οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα».

Όπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev, ωστόσο με το που έπεσε το τελευταίο φως του ήλιου αποσύρθηκαν και αναμένεται να συνδράμουν πάλι στην προσπάθεια κατάσβεσης με το που ξημερώσει.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο, το δύσβατο και δυσπρόσιτο του εδάφους χωρίς ζώνες και οδικό δίκτυο, το συμπαγές δάσος, τις υψηλές θερμοκρασίες και την απόλυτη ξηρασία του τελευταίου διαστήματος, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης του αέρα. Η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη», τόνισε.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική έκανε γνωστό -κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες δασικές πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 φωτιές.

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στην Κερατέα

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή Δασκαλειό της Δ.Ε. Κερατέας Λαυρεωτικής, με την κινητοποίηση από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι άμεση.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κερατέα, επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος στο iefimerida.gr, η εικόνα είναι αρκετά καλή, δίχως να έχει γίνει αναφορά για κάτι ανησυχητικό ή κάποιο μέτωπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, να συνεχίζουν την κατάσβεση όπου απαιτείται. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στην ΕΡΤ για τη νέα φωτιά που ξέσπασε ανέφερε πως «ευτυχώς υπήρχαν δρόμοι περιμετρικά και την πιάσαμε».

Επιπλέον ανέφερε πως αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ήταν στην παραλία και ειδοποίησαν άμεσα τόσο τον ίδιο όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν σε βίντεο το περιστατικό. Σύμφωνα με την καταγγελία λοιπόν, άγνωστοι έριξαν δύο φωτοβολίδες «και φαίνεται σε κάμερα να πέφτουν στο βουνό και να πιάνει φωτιά».

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga
Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στο ΤΟΡ 10 των ισχυρότερων συμμετοχών και συγκεκριμένα στην 6η θέση, έπεσε η αυλαία της 36ης Anuga, της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης...
ΑΠΘ: Φοιτητές δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος
Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition», έχει μπει η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki»,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο σε αρχικό στάδιο
«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα.​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με...
Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ambassador της Αγοράς του 62oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
Με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, αλλά και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του...