Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με την...

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη δεύτερη μέρα της συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, συζητώντας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απόστολο Τζιτζικώστα και τα μέλη της για τη Γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Πριν την έναρξη της συνόδου η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας είχαν διμερή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τη συνεργασία της Γερμανικής Προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

 

Την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας πραγματοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας με ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας από χτες: «Για να διατηρήσουμε τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανοιχτά, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκ νέου χτες είναι απαράδεκτες. Με αυτή την κατάσταση και την τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία. Χαιρετίζω τη σαφή θέση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επί του θέματος».

Απευθυνόμενος στην κ. Merkel, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Γερμανία αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πριν από 26 χρόνια, με στόχο να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, ενώ αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γερμανία στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

 

«Το βασικό μήνυμα του Βαρόμετρου των Περιφερειών και Δήμων της ΕΕ 2020 που παρουσιάσαμε χτες με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen είναι ότι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες, να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε όμως, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμούμε στους συμπολίτες μας, με τους προϋπολογισμούς Περιφερειών και Δήμων να έχουν μειωθεί δραματικά σε ποσοστό έως και 91%», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι αυτή έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη: «Είναι καιρός να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να επανεκκινήσουμε και να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη. Οι πολίτες χρειάζονται επειγόντως έναν νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Next Generation EU, γιατί όταν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορέσουν να ανακάμψουν, τότε και η ίδια η Ευρώπη θα ανακάμψει. Η γερμανική προεδρία της ΕΕ είναι επίσης κρίσιμη, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία της ΕΕ αποτελεί καμπανάκι για την Ευρώπη και έδειξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενότητά μας ως δεδομένη. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο. Η αλληλεγγύη, και ο επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών είναι τα κλειδιά για την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής, που υποδέχονται τους μετανάστες μόνες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

 

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως είναι κρίσιμη η πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης της ΕΕ, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, που είναι, όπως είπε «τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της, βοηθώντας την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά τους πολίτες της».

 

«Η δισδιάστατη Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της. Χρειαζόμαστε μια τρισδιάστατη Ευρώπη, με όλα τα επίπεδα –ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό- να συνεργάζονται μεταξύ τους παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις για τους πολίτες. Στο ευρωπαϊκό αυτό οικοδόμημα, η ΕΕ είναι η στέγη, οι κυβερνήσεις τα τείχη και οι Περιφέρειες και Δήμοι τα θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, μέσω των ‘τοπικών διαλόγων’ που οργανώνουμε σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της Ευρώπης για τα θέματα της ΕΕ που αφορούν πραγματικά τους πολίτες και για να μην αντιμετωπίζεται η ΕΕ σαν ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλιστης των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνοχής. Όπως τόνισε: «Κάθε ευρώ που επενδύεται, μέσω της συνοχής επιστρέφει τρία ευρώ σε κάθε φορολογούμενο σε όλη την ΕΕ. Η συνοχή όμως δεν είναι μόνο χρήματα. Είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αξία, που δίνει προστιθέμενη αξία σε όφελος κάθε πολίτη, κάθε επιχείρησης, κάθε τοπικής κοινωνίας και κάθε κράτους μέλους».

 

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «Καγκελάριε Μέρκελ εσείς είστε που στις πιο δύσκολες στιγμές υπερασπιστήκατε την αξία των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Όμως για να διατηρήσουμε τα εσωτερικά μας σύνορα ανοιχτά, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκ νέου χτες είναι απαράδεκτες. Με αυτή την κατάσταση και την τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν άμεσα κυρώσεις. Χαιρετίζω τη σαφή θέση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επί του θέματος».

 

«Αγαπητή Καγκελάριε Μέρκελ είστε από τους πιο σεβαστούς, έμπειρους και αξιόπιστους παγκόσμιους ηγέτες. Κι εμείς, το ένα εκατομμύριο των εκλεγμένων Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων σε όλη την Ευρώπη, είμαστε οι σύμμαχοί σας. Είμαστε ρεαλιστές και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα άμεσα και στην πράξη, δίνοντας λύσεις σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Με αποφασιστικότητα και συνεργασία, μπορούμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε το φόβο σε εμπιστοσύνη, το διχασμό σε ενότητα, την αβεβαιότητα σε αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε: «Η γερμανική προεδρία έχει να αντιμετωπίσει στο εξάμηνό της την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να προσέξουμε για να μη χαλάσουμε όσα φτιάξαμε τους προηγούμενους μήνες. Να προσέξουμε για να μην υποχρεωθούμε σε νέο lockdown. Οφείλουν όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας και για την υγεία και για την οικονομία».

 

Απευθυνόμενη στους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της ΕΕ, η κ. Merkel επισήμανε ότι «χωρίς εσάς οι κυβερνήσεις ελάχιστα μπορούν να κάνουν. Θέλω να ευχαριστήσω τις Περιφέρειες και τους Δήμους για τη σπουδαία συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε κάθε περιοχή. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους και τα μέσα για να πετύχουμε το στόχο της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της και να ανακάμψουμε. Το θέμα δεν είναι μόνο η βραχυχρόνια, αλλά και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη συμφωνία πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με όλα αυτά. Οφείλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την αγορά μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Μια παγκόσμια λύση για την κλιματική αλλαγή θα πετύχει μόνο εφόσον η ΕΕ έχει σ’ αυτή πρωταγωνιστικό λόγο. Χρειαζόμαστε φέτος αν είναι δυνατόν έναν νέο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα. Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, η γερμανική προεδρία θεωρεί ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική προσέγγιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι θετική και πρέπει να εξεταστεί, χωρίς όμως αγκυλώσεις, χωρίς λογικές περιχαράκωσης στα εθνικά σύνορα. Για το Brexit πρέπει να επιτύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και για το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία. Η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι μια πιο ισχυρή Ευρώπη, με έξυπνη επικουρικότητα για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αλληλεγγύη όπως αποδείχτηκε και στην πανδημία του κορονοϊού και η συνεργασία με τους πολίτες είναι θεμελιώδης παράγοντας. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι κρίσιμη γιατί είναι η ευκαιρία μας για να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη».

 

Το ka-business.gr προτείνει

36η Athens International Jewellery Show: Ενισχυμένη ποσοτικά και ποιοτικά
Έτοιμες για την επόμενη Athens International Jewellery Show, εμφανίζονται επιχειρήσεις που συμμετείχαν, αλλά και άλλες που δεν είχαν παρουσία στη φετινή διοργάνωση. Η φετινή κλαδική...
Εκδήλωση για τη ΓΥΝΑΙΚΑ: 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ.Θ., την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Θ. και το
Απίθανοι φοιτητές καινοτομούν: Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την 5η διοργάνωση του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Invent For The Planet
Καινοτόμες και πρωτότυπες ήταν οι προτάσεις που προέκυψαν από τη συνεργασία φοιτητριών/φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που συμμετείχαν στον 5ο Φοιτητικό Διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν». Ο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χίος: Το πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή που έχει στόχο να αλλάξουν νοοτροπίες
Πρεμιέρα κάνει τις επόμενες ημέρες το πιλοτικό πρόγραμμα Chios Climate Chance που στοχεύει στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που αυτή θα...
Flyover: Ο Νίκος Ταχιάος για το έργο που προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία
Ο Flyover αναμένεται να λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όταν ολοκληρωθεί. Για την ώρα πάντως υπάρχουν πολλά παράπονα, που γνωρίζει και ο Νίκος Ταχιάος… Η...
Θεσσαλονίκη: Λιμενικοί διέσωσαν 23χρονο που έπεσε στον Θερμαϊκό
Ένας νεαρός άνδρας που έπεσε στον Θερμαϊκό διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί, χωρίς η κατάσταση της υγείας του να...