Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Σκυλακάκης: Τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ αποκλειστικά για την ενίσχυση ΜμΕ

Σκυλακάκης: Τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ αποκλειστικά για την ενίσχυση ΜμΕ

Ο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Σέρρες,  ανέφερε ότι ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου.

 

Επίσης προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ, αποκλειστικά, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτον, το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων», που αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων.

 

Δεύτερον, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το InvestEU. Τρίτον, το δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.

 

Σημείωσε ακόμα, πως στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από ΜμΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξήγησε πως με τα κίνητρα για συνεργασίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οι ΜμΕ μπορούν να μεγαλώσουν ή/και να δημιουργήσουν ευρύτερες συνεργασίες (cluster), ώστε οι ΜμΕ να «αναζητήσουν το μέλλον τους», μέσα από ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας και οικονομιών κλίμακας.

 

Με αφορμή την πρόσφατη (12/1) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δεύτερης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το ΤΑΑ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) επισήμανε πως εκπληρώνοντας, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα ορόσημα των δανείων, εισρέουν και νωρίτερα στα ταμειακά μας διαθέσιμα 1,84 δισ. ευρώ. Γεγονός, που μεταφράζεται σε όφελος άνω των 20 εκατ. ευρώ, από τη διαφορά των επιτοκίων.

 

Μίλησε για την πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μετακίνηση πόρων σε προγράμματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική, όπως προκύπτει από την απορρόφηση.

 

«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια, προπαντός διότι η χώρα έχει μπροστά της το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αξιοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στη βασική «φιλοσοφία» του Ταμείου, που όπως είπε: «…έχει στον “πυρήνα” της, όπως όλη η οικονομική μας πολιτική, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα έρθει μέσα από την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τη μετάβαση από υψηλή φορολογία και υψηλή φοροδιαφυγή, σε χαμηλή φορολογία και χαμηλή φοροδιαφυγή, αντίστοιχα, δηλαδή στη λεγόμενη “λευκή” οικονομία.

 

Αυτό το μοντέλο, με τα χρήματα του ΤΑΑ και με ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον, που ελπίζουμε ότι έρχεται καθώς τελειώνουν οι κρίσεις, μπορεί να δώσει στην Ελλάδα καταπληκτική προοπτική στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε. Και εμείς ως κυβέρνηση, με σύνεση και σοβαρότητα, αυτό θα επιδιώξουμε, στο βαθμό που θα έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές».

 

Οι εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», διοργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...