Σκυλακάκης: Κλειδί η αποτελεσματικότητα για να αλλάξει η χώρα

Το κλειδί για να αλλάξει η χώρα, είναι να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που διαθέτουμε, “με αποτελεσματικότητα και οργάνωση”, τόνισε στην ομιλία του επί του κρατικού Προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρέπει τα λεφτά και ο κόπος των Ελλήνων να πιάνουν τόπο είπε ο κ. Σκυλακάκης εξηγώντας την κατεύθυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ως παραδείγματα προβλημάτων, η επίλυση των οποίων απαιτεί αποτελεσματικότητα και οργάνωση, έφερε την τραγωδία της Μάνδρας το 2017, κατά την οποία η Πολιτική Προστασίας επικοινωνούσε με φαξ, τη μη αδρανοποίηση του ΑΜΚΑ των ξένων εποχιακών εργαζομένων όταν φεύγουν από την Ελλάδα, και, πιο εμφατικά, την ανυπαρξία κοινού συστήματος προμηθειών και αποθήκης φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Πληρώνουμε απίστευτα χρήματα σε όσους εποχιακούς εργαζόμενους έφυγαν και δουλεύουν στο εξωτερικό, και περνούν τα σύνορα κάθε τόσο για φάρμακα και περίθαλψη επειδή, κάποια προηγούμενη σεζόν στο παρελθόν δούλεψαν στην Ελλάδα είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για φάρμακα αλλά δεν υπάρχει κοινό σύστημα προμηθειών και αποθήκης στο ΕΣΥ… Δεν ξέρουμε πόσα και ποια φάρμακα έχουμε στα νοσοκομεία μας…

Αναφερόμενος στα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, που έχει καλή χρονική διάρθρωση, αλλά για να μη γυρίσουμε πίσω, απαιτεί να έχουμε αξιοπιστία προς τους θεσμούς, και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των αγορών, από τις οποίες θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε.

Μιλώντας για τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχοντας την αρμοδιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σκυλακάκης “εξομολογήθηκε” στη Βουλή την πολύ βαριά ευθύνη του, αυτή την εποχή, που “πρέπει να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί”, προκειμένου να στηρίξουμε αποτελεσματικά το Σύστημα Υγείας, και να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να μη οδηγήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε εκτροχιασμό, και να σκεφτόμαστε την κοινωνία στο μέλλον, όταν κληθούμε να πληρώσουμε πίσω όσα δανειζόμαστε σήμερα.

Για τη μεγάλη “ταραχή” που προκάλεσε η φράση του ότι “τα σημερινά δανεικά πρέπει να πληρωθούν με αυριανά φορολογικά έσοδα”, και την κριτική της εφημερίδας Αυγή για “μισάνθρωπη” πολιτική της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: Οι δαπάνες σήμερα δεν είναι έλλειμμα; Δεν δημιουργούν χρέος; Αύριο δεν θα το πληρώσουμε; Με τι θα το πληρώσουμε; Με μάνα εξ ουρανού; Στα ποτάμια, αντί για νερό, θα ρέει μέλι και γάλα; Θα φυτέψουμε λεφτόδενδρο, που θα μεγαλώσει σαν τη φασολιά του Τζακ; Είναι μισάνθρωπο να λες στους πολίτες την αλήθεια και είναι φιλάνθρωπο να λες στο κόσμο παραμύθια; ρώτησε ο κ. Σκυλακάκης.

Ειδικότερα για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης, είπε ότι ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, “όταν έχουμε το μεγαλύτερο χρέος” στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αν είχαμε ακολουθήσει την πολιτική τους, “δεν θα υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα, οι αγορές θα μας κουνούσαν το μαντίλι, τα spread θα πήγαιναν στον ουρανό, και η ΕΚΤ, αντί χώρου που μας έδωσε έως το 2022, θα είχε εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο, όπου θα είχαν κατασκηνώσει οι 3 θεσμοί, και θα είχαν πάρει τα κλειδιά του ταμείου, όπως το 2015…” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: Εάν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, με τέτοιο πρόγραμμα, η ΕΚΤ, πριν προλάβετε να τα ξοδέψετε, θα μείωνε στο ελάχιστο τις αγορές ελληνικών ομολόγων, και εσείς θα υποχρηματοδοτούσατε τη 2η και 3η φάση της κρίσης, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά από του 2015… Το δομικό σας πρόβλημα είναι ο αδιόρθωτος λαϊκισμός, με τις εξωπραγματικές υποσχέσεις τύπου Θεσσαλονίκης, για να σας ψηφίσει ο λαός, στη συνέχεια να προκαλέσετε πολλαπλάσια ζημιά, μετά να μιλήσετε για αυταπάτη και μετά “ολοταχώς στο Hotel Καλιφόρνια των μνημονίων”.

Στις επικρίσεις για υποχρηματοδότηση του κοινωνικού τομέα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι σε σχέση με το 2018, ο προϋπολογισμός του 2021 δίνει στην Υγεία (από 3,8 δισ. ευρώ) και χωρίς δαπάνες Covid 4,1 δισ., στην Παιδεία (από 5,4 δισ.) 5,6 δισ., στις συντάξεις (από 28,7) 29,2, στον ΟΠΕΚΑ (από 1,3) 4,2 και για την ανεργία (από 2,4) 2,6 δισ. ευρώ. “Λέτε πολλά λόγια, αλλά ο δικός μας προϋπολογισμός έχει μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες σε όλους τους τομείς” είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα δοθεί στην Υγεία “ό,τι χρειαστεί” και ενημέρωσε τη Βουλή πως “από τις αρχές του χρόνου, με δικό μας ρίσκο, θα ξεκινήσουμε να κάνουμε έργα, που πιστεύουμε ότι θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης…”.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ερώτησε την κυβέρνηση εάν θα υποστηρίξει την πρόταση της Ιταλίας για διαγραφή του χρέους της πανδημίας ή αν θα γίνει ουραγός των ακραίων νεοφιλελεύθερων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ