Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Σε κλοιό πληθωρισμού και oυκρανικού... πυρετού η οικονομία

Σε κλοιό πληθωρισμού και oυκρανικού… πυρετού η οικονομία

Νέα ρεκόρ ακρίβειας αναμένεται να καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο, την ώρα που η αγωνία για τις πιθανές επιπτώσεις σε αγορά και ενεργειακές τιμές κορυφώνεται λόγω της Ουκρανικής κρίσης.

Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σήμερα τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που αναμένεται να κινηθεί κοντά στο επίπεδο του 6%. Ήδη βέβαια τον περασμένο Δεκέμβριο είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,1%.

Ο Δεκέμβριος

Υπενθυμίζεται ότι για τον Δεκέμβριο είχαν καταγραφεί, σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις 135,7%, στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα 45%, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με άνοδο της τάξης του 34,1% και στα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,7%.

Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι το Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14%, τα ζυμαρικά κατά 7,6% και το ψωμία κατά 4,9%.

Στη στέγαση ο δείκτης έχει εκτιναχθεί στο 18% από πτώση 4,2%, ενώ για τις μεταφορές η αύξηση του κόστους ήταν στο στο 10,9% έναντι μείωσης 7,7% το 2020.

Εισαγόμενος πληθωρισμός

Ήδη, χτες, η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε περαιτέρω σημαντική άνοδο, κατά 23,6%, για τον περασμένο Δεκέμβριο στο γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία. Για το σύνολο, δε,  του 2021 καταγράφηκε αύξηση 20% σε μέσα επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 23,6% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 10,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 34,4%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,5% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020. Ενώ, ο μέσος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 20% το 2021 σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Αναθεωρήσεις προβλέψεων

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι η πρόβλεψη που έχει βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2022  για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,8% το 2022 φαίνεται να ανατρέπεται από τις εξελίξεις, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ήδη η Κομισιόν έχει καταγράψει πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό 3,1% αναθεωρώντας τις δικές της αρχικές εκτιμήσεις.

Η Ουκρανία 

Στο μεταξύ η ένταση της ουκρανικής κρίσης επηρεάζει καταλυτικά την εικόνα των αγορών και βέβαια των ενεργειακών τιμών.

Ήδη έχουν τεθεί σε σύσκεψη χθες στο μέγαρο Μαξίμου εναλλακτικά σενάρια τροφοδοσίας αλλά και βέβαια οι τάσεις πορείας των τιμών.

Ήδη η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια  της Αττικής φτάνει το 1,90 ενώ δεν αποκλείεται φτάσει και τα 2 ευρώ με τις τιμές του μπρεντ να φτάνουν σε διεθνές επίπεδο στα 93 δολάρια/βαρέλι.

Πρόκειται για ρεκόρ επταετίας για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου από το Σεπτέμβριο του 2014.

Πηγή: Reporter.gr

ka-business.gr: Διοργανώνει το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σάββατο 28 Μαϊου
Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει δια ζώσης το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ...

Το ka-business.gr προτείνει

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι πολίτες, μετά την υπογραφή κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
INTERLIFE: Νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης – TRAVEL Care Plus & TRAVEL Business Care
Δύο νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης το TRAVEL Care Plus και το TRAVEL Business Care δημιούργησε και προωθεί στην αγορά η INTERLIFE Ασφαλιστική, πέραν των...