Αρχική Νέα - Επικαιρότητα (video) Μητσοτάκης για τα 40 χρόνια στην ΕΕ // Sassoli: Η Ευρώπη...

(video) Μητσοτάκης για τα 40 χρόνια στην ΕΕ // Sassoli: Η Ευρώπη και η πρόκληση της πανδημίας COVID-19

Eκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η εκδήλωση διεξάγεται και με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
«Εξοχότατοι,
Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Μακαριώτατε,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Κυρίες και Κύριοι,

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν πριν από 40 χρόνια την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, ως μόλις το 10ο μέλος τους.

Για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα. Ενώ για τη χώρα άνοιγε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τριπλό προορισμό: την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία και την Ευημερία. Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα, κρατώντας σταθερά την ίδια πυξίδα αλλά έχοντας πια πιο δυνατό άνεμο στα πανιά μας, περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος. Και στο τιμόνι του ισχυρούς θεσμούς, που γιορτάζουν τώρα μαζί μας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της εκδήλωσης στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εκείνη η στιγμή του 1981, πάντως, δεν ήλθε χωρίς περιπέτειες. Ας θυμηθούμε ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη είχε ήδη αποφασιστεί το 1961. Η απριλιανή δικτατορία όμως, στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και αυτό του «παγώματος» της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, υπονομεύοντας την ελευθερία, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της. Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυραννία. Κι έτσι, το 1975, η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της εκδήλωσης στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ήταν μια κίνηση με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και ταυτόχρονα χάραζε και τη λεωφόρο στην οποία θα βάδιζε η πατρίδα μας τις επόμενες δεκαετίες. Ήταν πολλοί εκείνοι που αντέδρασαν τότε. Όλοι τους, ωστόσο, αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής, με νωπή ακόμα την Κυπριακή τραγωδία και με τη δημοκρατία μας στα πρώτα της βήματα. Όπως, όμως, και την εμβέλεια του εγχειρήματος, με ένα μεσαίο ευρωπαϊκό κράτος να βρίσκει, επιτέλους, ασφαλές λιμάνι σε μία ισχυρή υπερεθνική συμμαχία, μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Η απόφαση εκείνη ίσως να μην πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Απαντούσε, όμως, σε μια ιστορική αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και, σταδιακά, όλο το κομματικό φάσμα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη. Για να αποτελέσει σήμερα αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της δημόσιας ζωής αλλά και σταθερό ορίζοντά της. Με πολιτικό πρόσημο αλλά και με εθνικό περιεχόμενο και διαχρονική ισχύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάππειο -Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ήταν, λοιπόν, η ελληνική είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια η αρχή μιας πολυσήμαντης διεύρυνσης. Μιας διεύρυνσης όχι μόνο σε μέλη αλλά και σε αξίες. Γι’ αυτό και τολμώ να πω ότι η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία του αποτύπωνε και την απόφαση της τότε ΕΟΚ να αναδειχθεί, εκτός από ένα σχήμα οικονομικής συνεργασίας, και σε έναν υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας. Προορισμένου να απλώνει διαρκώς το φως του και να ενώνει μεταξύ τους τις ακτίνες του.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε η κοινή μας διαδρομή, κύριοι Πρόεδροι, υπήρξε συναρπαστική. Η επιταγή της ανάπτυξης συνάντησε την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης. Το πρόταγμα της δικαιοσύνης την εξέλιξη των δικαιωμάτων. Και οι εθνικές αποχρώσεις το πολύχρωμο «ουράνιο τόξο» της ενιαίας ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Όμως και η Ελλάδα του 2021 είναι μία διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Μία χώρα ταλαιπωρημένη από κρίσεις, καταστροφές, δικτατορίες, εμφυλίους και συχνά ταλαιπωρημένη και από ένα αίσθημα εθνικής μοναξιάς, βιώνει σήμερα την πιο σταθερή και ανοιχτή δημοκρατία που γνώρισε ποτέ.

Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων ενίσχυσε το κράτος δικαίου. Ήλθαν νέες αντιλήψεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό, για την Παιδεία. Ενώ η κοινοτική ομπρέλα πλαισίωσε, ενίσχυσε, τη διπλωματική και αμυντική μας φαρέτρα.

Με λίγα λόγια, δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο το οποίο να μην ευεργετήθηκε με κάποιο τρόπο από τη συμβολή της Ευρώπης. Όπως και στην οικονομία: oι πόροι της Ένωσης προίκισαν τη χώρα μας με υπερπολύτιμες υποδομές. Στήριξαν -εδώ και πολλές δεκαετίες- την αγροτική παραγωγή, ενθαρρύνοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η άρση των δασμών έστρεψε, αναγκαστικά, την ελληνική παραγωγή, την ελληνική βιομηχανία προς την ανταγωνιστική καινοτομία. Με το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, να δρουν πλέον μέσα στη μεγάλη, πανευρωπαϊκή αγορά.

H εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν έλειψαν, ασφαλώς, και οι στιγμές που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε, κάτι που, πιστεύω, ότι συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία που προσφέρει από τη μία δικαιώματα, αλλά γεννά από την άλλη και υποχρεώσεις.

Υπάρχει, από την άλλη πλευρά, και ο θετικός απολογισμός: η Ελλάδα άσκησε τέσσερις επιτυχημένες προεδρίες, δύο από τις οποίες, μάλιστα, συνέπεσαν και με διευρύνσεις. Εργάστηκε για τη διαμόρφωση των Μεσογειακών Προγραμμάτων, όπως και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πολλοί Έλληνες στελεχώνουν καίριες θέσεις σε ενωσιακούς θεσμούς. Δεκάδες χιλιάδες νέοι μας μοιράζονται το ευρωπαϊκό όραμα μέσω των προγραμμάτων Erasmus.

Η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Και χαίρομαι γιατί η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ πρωτοστάτησε σε αυτό. Γιατί είτε βρισκόταν στην εξουσία είτε όχι παρέμεινε πάντα η μεγάλη παράταξη της Ευρώπης.

Θυμίζω ότι το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προώθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Αλλά και ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία στήριξε τους δύο εθνικούς στόχους: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική ένωση και τελικά στο ευρώ.

Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους.

Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.

Αλλά και η πανδημία στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο.

Γι’ αυτό κι είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της εκδήλωσης στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Περήφανος νιώθω και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν κατά τη γνώμη μου -η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας- δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Κλείνω με το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει και η Διάσκεψη για το κοινό μας Μέλλον.

Συμπολίτες μου της Ευρώπης,

Μπορούμε! Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο ευαίσθητη, την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως όμως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.

Τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης. Με μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή της Ένωσής μας. Με περισσότερη συνοχή στις κοινωνίες μας. Και με ανάδειξη της κοινής μας ταυτότητας, που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε.

Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής διαδρομής της. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ».l

Ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση στο Ζάππειο για την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε του Κοινοβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Αξιότιμες αρχές,

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στον εορτασμό αυτής της ιστορικής επετείου για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πριν από σαράντα χρόνια, η χώρα σας εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχοντας βιώσει την τραγωδία μιας στρατιωτικής δικτατορίας, τις δυσκολίες της μετάβασης στο δημοκρατικό πολίτευμα και τα προβλήματα μιας εύθραυστης οικονομίας.

Την 1η Ιανουαρίου 1981, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες εγκαινίασαν μια νέα εποχή στην ιστορία της ηπείρου, υποδεχόμενες στους κόλπους τους το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, την Ελλάδα. Όπως γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη δεύτερη διεύρυνση άλλαξε τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ευρώπης.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ρήτρες δημοκρατίας στη Συνθήκη ΕΚ ούτε κριτήρια της Κοπεγχάγης για τις υποψήφιες χώρες. Φυσικά, εξυπακουόταν ότι στην ΕΟΚ μπορούσαν να γίνουν δεκτές μόνο συνταγματικές δημοκρατίες. Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν η πρώτη νεαρή μεταδικτατορική δημοκρατία που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη νέα πορεία της Ένωσης, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η προσχώρηση αυτή ασφαλώς προετοίμασε το έδαφος για τον γεωπολιτικό, δημοκρατικό και σταθεροποιητικό προσανατολισμό της Ένωσης, ο οποίος εδραιώθηκε με τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε τότε βασικό ρόλο ως προσεκτικός παρατηρητής της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Ελλάδας και της ένταξής της, μέσω ενός ευρέος φάσματος κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.

Ποιος μπορεί να αγνοήσει τη σημαντικότατη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού; Οι έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας και της αισθητικής έχουν διαμορφώσει με τη μακραίωνη πορεία τους τη σημερινή Ευρώπη, τον πολιτισμό μας και την ευρωπαϊκή συνείδηση.

Αυτή η επιστροφή στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας με αβέβαιο προορισμό· ήταν καρπός της ακλόνητης βούλησης και πεποίθησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετά τη δικτατορία εξασφάλισε τη μετάβαση στη δημοκρατία και ακολούθως στην Ευρώπη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επίσης η βούληση, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια του ελληνικού λαού να κατακτήσει εκ νέου τη δημοκρατία.

Αλλά και η Ελλάδα είχε σημαντική επιρροή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από τη στιγμή της προσχώρησής της. Συγκεκριμένα, πρέπει να τονιστεί το σθένος με το οποίο η Ελλάδα και ο Πρόεδρος Καραμανλής τάχθηκαν υπέρ της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της διεύρυνσης των εξουσιών του. Ήδη το 1983, η χώρα είχε συνειδητοποιήσει πως η ομοφωνία στο Συμβούλιο δεν αποτελούσε εγγύηση αποτελεσματικότητας και ζητούσε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Ανατρέχοντας στα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, επανεξετάζουμε επίσης την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα ενός τέτοιου ταξιδιού στον χρόνο είναι να παρατηρήσουμε τον συνεχή μετασχηματισμό του, όσον αφορά την ταυτότητα, την αποστολή και τη φύση του. Με κάθε διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε αναμφίβολα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, να επανεφεύρει τον εαυτό της και να διανύσει μια περίοδο ενδοσκόπησης.

Οι διάφορες κρίσεις που σηματοδότησαν την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τους πόρους και τα εργαλεία μας προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τις δημοσιονομικές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και μεταναστευτικές προκλήσεις. Η τελευταία από αυτές τις προκλήσεις ήταν η πανδημία COVID-19, η οποία εδώ και έναν και πλέον χρόνο πλήττει σοβαρότατα ολόκληρο τον κόσμο και τον καθέναν από εμάς, γυναίκες, άνδρες, νέους, ηλικιωμένους, παιδιά, σπουδαστές και εργαζομένους. Η πανδημία αυτή έχει κλονίσει τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας και, μολονότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και κοινωνιακές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε, προκλήσεις οι οποίες είναι το ίδιο μεγάλες με τις προσδοκίες των πολιτών μας για την Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην πεπατημένη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον κόσμο του παρελθόντος, χρειαζόμαστε νέα μοντέλα που να συνεκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, μια νέα προσέγγιση που θα έχει ως άξονα την αξιοπρέπεια του ατόμου αλλά και την προστασία του πλανήτη.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας σε νέα θεμέλια, και δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων της Ευρώπης στις δημόσιες πολιτικές, είναι ακόμη πιο σημαντικό και επείγον να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας και τις προσδοκίες τους όσον αφορά την παροχή βοήθειας, την εργασία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ευημερία, καθώς και το όραμά τους για αυτό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πιστεύω ότι είναι δική μας ευθύνη να θέσουμε τους πολίτες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, και όσο περισσότερο προχωρούμε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε αυτή την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, τόσο πιο σημαντικό θα είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο να συμμετέχουν αλλά και να αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Η συμμετοχή πρέπει να είναι ανάλογη με τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη.

Αλλά και οι δημοκρατίες μας δοκιμάστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μην ξεχνάμε τα γεγονότα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, τα οποία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Τις δημοκρατικές αξίες μας εκθειάζουν επίσης εκπρόσωποι αυταρχικών τάσεων, οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν ότι οι ελευθερίες μας δεν παρέχουν προστασία έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Προκειμένου όμως η δημοκρατία να λειτουργήσει, χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Με ποιον ακριβώς τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Προστατεύοντας το κοινό καλό, και ενισχύοντας συνεπώς τον ρόλο των κοινοβουλίων ως εγγυητών της δημοκρατικής έκφρασης των λαών, αλλά και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή και την ενεργό ανάμειξη των πολιτών στον δημοκρατικό βίο. Πιστεύω ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανανέωση του δημοκρατικού και κοινωνικού μας συμφώνου, μέσω της ανανέωσης του δεσμού με τους πολίτες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και από την Ελλάδα, η οποία είχε εκφράσει εξαρχής τη σθεναρή υποστήριξή της στην ιδέα αυτή.

Μετά το πέρας αυτού του καίριου εγχειρήματος, είναι καθήκον μας να θέσουμε επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες στις συστάσεις των πολιτών και στις συζητήσεις στην ολομέλεια. Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό οι συστάσεις αυτές να συνοδεύονται από δράσεις, και όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, σε κάθε επίπεδο εξουσίας, αλλά και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις. Αυτό το όραμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα είναι η πυξίδα σύμφωνα με την οποία θα προσανατολιστεί το έργο μας την επόμενη δεκαετία. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνουν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μας με την υπογραφή της κοινής δήλωσης.

Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των πολιτών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων έχει επίγνωση της ενότητάς μας και του κοινού μας πεπρωμένου. Ας υπερβούμε τις διαφορές μας και ας συνεργαστούμε, σεβόμενοι την πολυμορφία μας, ώστε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα νέο κοινωνικό, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό συμβόλαιο. Ας δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη, ανθεκτικότερη, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη Ευρώπη.

Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με τις απόψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1983, οι οποίες ηχούν πιο επίκαιρες από ποτέ στις μέρες μας: Μέσω της ένωσής της, η Ευρώπη θα διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνοντάς του συνεπώς νέα ώθηση. Η έλλειψη ιδεωδών που χαρακτηρίζει την εποχή μας, η σύγχυση των ιδεών, η αναζήτηση της υλικής ευημερίας και ο άγονος ορθολογισμός έχουν διαταράξει το πολιτιστικό μοντέλο της ηπείρου μας. Γενέτειρα όλων των ιδεών, η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις αναδιοργανώσει, δρομολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση που είναι τόσο αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο.

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιες χρεώσεις φέρνει ο Απρίλιος 2024
Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένονται τα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς...
Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει μία ημέρα μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της...
Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης
Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Το δικαστήριο...