Αρχική ΥΓΕΙΑ Pfizer: Ελπίδες αντιμετώπισης του συνδρόμου long covid με φάρμακο της

Pfizer: Ελπίδες αντιμετώπισης του συνδρόμου long covid με φάρμακο της

Ελπίδες για την καταπολέμηση του συνδρόμου long covid δίνουν αναφορές στον επιστημονικό τύπο για ασθενείς που φαίνεται ότι βρήκαν ανακούφιση με το γνωστό αντιιικό φάρμακο της Pfizer.

Οι αναφορές των δύο ασθενών -μεταξύ των οποίων και μιας ερευνήτριας που δοκίμασε το φάρμακο της Pfizer στον εαυτό της- παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για μελλοντικές κλινικές δοκιμές, που ενδεχομένως να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από τα εξουθενωτικά συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο Long Covid.

Η ερευνήτρια δήλωσε πως τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, που την έκαναν να νιώθει «σαν να τη χτύπησε φορτηγό», εξαφανίστηκαν λίγο μετά τη λήψη από του στόματος θεραπείας με δύο χάπια.

 

Τι έδειξε η περίπτωση των ασθενών

Η πρώτη περίπτωση αφορά μια υγιή και εμβολιασμένη γυναίκα 47 ετών, η οποία μολύνθηκε με COVID το καλοκαίρι του 2021. Τα περισσότερα από τα οξέα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν μέσα σε 48 ώρες, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε έντονη κόπωση, εγκεφαλική σύγχυση, εξάντληση μετά από άσκηση, αϋπνία, ταχυπαλμία και σωματικούς πόνους αρκετά έντονους σε βαθμό που δεν μπορούσε πλέον καν να εργαστεί.

Έξι μήνες μετά την αρχική της μόλυνση, ωστόσο, μολύνθηκε εκ νέου, πιθανότατα με COVID, και πολλά από τα οξέα συμπτώματά της επανήλθαν. Ο γιατρός, της συνταγογράφησε την πενθήμερη θεραπεία Paxlovid, ενώ από την τρίτη κιόλας ημέρα, η ασθενής παρατήρησε μια ταχεία βελτίωση των μακροχρόνιων προβλημάτων που της είχε προκαλέσει η COVID.

«Ο οργανισμός της επέστρεψε στο φυσιολογικό», είπε η Δρ Linda Geng, διευθύντρια της κλινικής Long COVID του Stanford Health Care και συγγραφέας της αναφοράς για την περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς.

Η αναφορά δημοσιεύτηκε στο Research Square.

 

Βελτίωση μετά από 5 μέρες θεραπείας

Στη δεύτερη περίπτωση, η Lavanya Visvabharathy, μια 37χρονη ανοσολόγος που εργάζεται στην κλινική Long COVID του Northwestern Medicine, μολύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα αρχικά συμπτώματά της ήταν ήπια, αλλά αργότερα -τέσσερις μήνες μετά τη μόλυνση- παρουσίασε χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου. Επίσης συνέχισε να είναι θετική στα rapid test, δείγμα επιμονής του ιού.

Η Visvabharathy, ούσα ενήμερη σχετικά με άλλη μελέτη του NIH, αλλά και της περίπτωσης του Stanford, αποφάσισε να δοκιμάσει το Paxlovid η ίδια, ώστε να δει της επιπτώσεις. Διαπίστωσε, λοιπόν, πως προς το τέλος της θεραπείας των 5 ημερών, η κούραση και η αϋπνία της είχαν βελτιωθεί αισθητά, ενώ και οι πονοκέφαλοι της ήταν λιγότερο συχνοί.

Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, η κούρασή της είχε εξαφανιστεί. «Υπήρξε βελτίωση στο 100%», ανέφερε.

Ωστόσο, για να αποδειχθεί με σιγουριά ότι ο Paxlovid παρέχει αυτό το είδος ανακούφισης στα συμπτώματα της Long COVID απαιτούνται μεγάλες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, είπε η Visvabharathy.

 

Τι αναφέρει η Pfizer για το φάρμακο της

Το Paxlovid, αποτελεί μία από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία της Pfizer, με τη χρήση της παλιάς δοκιμασμένης αντιικής ουσίας ριτοναβίρης.

Η έγκριση που έχει λάβει προς το παρόν, αφορά τη χορήγηση του στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης από COVID-19, με στόχο την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κιτ Λόγκλεϊ, ανέφερε πως όχι μόνο δεν έχουν εκπονηθεί μακροχρόνιες μελέτες για την Long Covid, αλλά δεν δεσμεύτηκε και για το εάν η εταιρεία θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Η φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί προς το παρόν μόνο δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, με επίκεντρο την καταπολέμηση της αρχικής μόλυνσης από την COVID-19, περιορίστηκε να πει.

Αυτή η έρευνα, «μπορεί να μας παρέχει δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών μελετών», πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την σοβαρότητα του προβλήματος με τα συμπτώματα της Long Covid και παρά το γεγονός ότι αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότερες από 20 κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από μεμονωμένους ερευνητές ή μικρές φαρμακευτικές εταιρείες, σχετικά με τη δοκιμή νέων θεραπειών.

Από αυτές, ακόμη πιο λίγες έχουν ξεπεράσει τις πρώτες πρώιμες φάσεις της μελέτης, σύμφωνα με το Reuters.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που υποφέρουν εδώ και μήνες από βαριά συμπτώματα Long Covid, δηλώνουν απογοητευμένοι από τις περιορισμένες φαρμακευτικές έρευνες για το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...