Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης ανάπτυξης πάνω από 200 εκ. από...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης ανάπτυξης πάνω από 200 εκ. από το νέο ΕΣΠΑ

Στην αστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αφιερωμένη η πρώτη μέρα της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «όπως είχαμε δεσμευτεί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε στην πράξη τη βαθιά πεποίθηση ότι τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Και ακριβώς επειδή κάναμε αυτή τη στρατηγική επιλογή, αξιοποιήσαμε περίπου 106 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων, δηλαδή το 10% των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό διπλάσιο από τον αρχικό πήχη».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τις δυο ενότητες παρεμβάσεων στην Κεντρική Μακεδονία από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε:

-Πρώτον, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η ενίσχυση της Μητροπολιτικής Διοίκησης, Λειτουργίας και Ανάπτυξής, απαιτούσε μια διακριτή και διαφοροποιημένη παρέμβαση.

-Δεύτερον, σε αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπου υλοποιήθηκαν έξι στρατηγικά σχέδια αστικής ανάπτυξης στις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν Κωνσταντίνος Νιάφας.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «οι οκτώ αρχικά Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γίνονται στο νέο πρόγραμμα δώδεκα κι έτσι στο εξής οι παρεμβάσεις θα αφορούν στους 12 από τους 14 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αστικά χαρακτηριστικά. Με έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης ως σύνολο των μητροπολιτικών αστικών περιοχών. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών. Και είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο, θα κάνουμε πολύ περισσότερα βήματα μπροστά. Δουλεύοντας ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αναξιοποίητο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΥΤΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι

Όταν  στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο  του ΕΣΠΑ 2014 – 2020,  η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την πρωτοβουλία συνδιαμόρφωσης με τους Δήμους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  για την αστική ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις για την εξέλιξή του. Άλλωστε  ήταν η πρώτη φορά, που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης  αναλάμβαναν ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει με κοινή προσπάθεια, να έχουμε στα χέρια μας ένα μοναδικό εργαλείο. Πετύχαμε με ουσιαστική συνεργασία  και πραγματική διάθεση αντιμετώπισης των  αρχικών προβλημάτων, το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», να αποτελεί  ένα συγκροτημένο ευέλικτο στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη. Ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των Δήμων.

Στα θετικά αποτελέσματα, είναι καταρχήν το γεγονός ότι κερδίσαμε το στοίχημα της συνεργασίας  μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, μέσα σε πολύ σαφή και συγκεκριμένα  πλαίσια. Με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, συγκεκριμένους δείκτες και συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης.

Το επόμενο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι σχεδιάζουμε,  από τη βάση προς τα επάνω, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Το τρίτο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που κατακτήσαμε, είναι ότι πετύχαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», μεγάλες υπερτοπικές παρεμβάσεις, όπως, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά,

την εξυγίανση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου.

 

Η διορατικότητα και η μεθοδικότητα του Περιφερειάρχη, η τόλμη των Δημάρχων και η επιμονή όλων μας, μας επιτρέπουν να  έχουμε στη διάθεση μας σήμερα ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο μοντέλο Μητροπολιτικής Διοίκησης. Και πλέον τα αποτελέσματα  φαίνονται στην πράξη.

 

Αυτό που όλοι μαζί έχουμε καταφέρει είναι μέσα από τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και δημιουργίας χώρων πρασίνου, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας  και επιχειρηματικότητας να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων. Να δημιουργούμε  τη σύγχρονη φυσιογνωμία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στη βάση αυτής της παρακαταθήκης, στη νέα  προγραμματική περίοδο,  επενδύουμε ακόμη πιο εντατικά, στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων.

Πρώτα από όλα διασφαλίζοντας τους διπλάσιους πόρους. Έχουμε πλέον εξασφαλίσει 210 εκ. ευρώ για τα έργα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

 

Οι οκτώ αρχικά Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  γίνονται πλέον δώδεκα. (Οι νέοι Δήμοι είναι οι  Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου).  Στο εξής οι παρεμβάσεις θα αφορούν στους 12 από τους 14 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αστικά χαρακτηριστικά.

Με έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας.

Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης ως σύνολο των μητροπολιτικών αστικών περιοχών. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των λιγότερα ανεπτυγμένων περιοχών.

Και είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή τη νέα  προγραμματική περίοδο, θα κάνουμε  πολύ περισσότερα  βήματα μπροστά. Δουλεύοντας ο ένας  δίπλα  στον άλλο και όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανένα  από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα  αναξιοποίητο.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία: Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια...
K.O.K: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια σαγιονάρα – Ποιοι το πληρώνουν
Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να το πληρώσουμε ακριβά, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την τσέπη μας...
Ημέρα του παιδιού της Αφρικής: Ορίστηκε η 16η Ιουνίου
Ο στόχος της διεθνούς αυτής ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία: Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια...
K.O.K: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια σαγιονάρα – Ποιοι το πληρώνουν
Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να το πληρώσουμε ακριβά, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την τσέπη μας...
Ημέρα του παιδιού της Αφρικής: Ορίστηκε η 16η Ιουνίου
Ο στόχος της διεθνούς αυτής ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο...