Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Παγκόσμια συμφωνία: Ορόσημο για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Παγκόσμια συμφωνία: Ορόσημο για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

136 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία βάση της οποίας οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% ώστε να καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τρόπων με τους οποίους η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση άλλαξαν την παγκόσμια οικονομία. Θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογούν ορισμένα από τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και κερδίζουν χρήματα μέσω διαδικτυακής λιανικής πώλησης, διαφήμισης στο διαδίκτυο και άλλες δραστηριοτήτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη συμφωνία καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδα τους μετά την πανδημία της COVID-19.

Η συμφωνία μεταξύ 136 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας ανακοινώθηκε στο Παρίσι από τον Οργανισμό Συνεργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  ο οποίος φιλοξένησε τις συνομιλίες που οδήγησαν σε αυτήν. Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο ελάχιστος φόρος θα αποκομίσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τις κυβερνήσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ”Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία”

«Η καθιέρωση, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενός ισχυρού παγκόσμιου ελάχιστου φόρου θα ισορροπήσει επιτέλους το πεδίο για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και φορολογούμενους, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Από τις 140 εμπλεκόμενες χώρες, 136 υποστήριξαν τη συμφωνία, με την Κένυα, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα να απέχουν προς το παρόν.

Το Παρίσι εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει ”δημοσιονομική επανάσταση”.

Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν δήλωσε: ”Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα… Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια”.

«Σήμερα κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

«Έχουμε τώρα μια σαφή πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Βρετανός ομόλογός του Ρίσι Σουνάκ.

Πάντως, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας, ορισμένες χώρες ήδη εξέφρεσαν ανησυχίες για την εφαρμογή της.

″Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις”, υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Η Πολωνία, η οποία ανησυχεί για τον αντίκτυπο στους ξένους επενδυτές, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συμφωνία.

Κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15% που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα ξένα πολυεθνικά κέρδη.

Η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εγκατέλειψαν τις αντιρρήσεις τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς προέκυψε συμβιβασμός σχετικά με την αφαίρεση του ελάχιστου συντελεστή για τις πολυεθνικές με πραγματικές φυσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Reuters και Associated Press.

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...