Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Παγκόσμια συμφωνία: Ορόσημο για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Παγκόσμια συμφωνία: Ορόσημο για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

136 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία βάση της οποίας οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% ώστε να καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τρόπων με τους οποίους η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση άλλαξαν την παγκόσμια οικονομία. Θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογούν ορισμένα από τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και κερδίζουν χρήματα μέσω διαδικτυακής λιανικής πώλησης, διαφήμισης στο διαδίκτυο και άλλες δραστηριοτήτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη συμφωνία καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδα τους μετά την πανδημία της COVID-19.

Η συμφωνία μεταξύ 136 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας ανακοινώθηκε στο Παρίσι από τον Οργανισμό Συνεργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  ο οποίος φιλοξένησε τις συνομιλίες που οδήγησαν σε αυτήν. Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο ελάχιστος φόρος θα αποκομίσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τις κυβερνήσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ”Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία”

«Η καθιέρωση, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενός ισχυρού παγκόσμιου ελάχιστου φόρου θα ισορροπήσει επιτέλους το πεδίο για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και φορολογούμενους, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Από τις 140 εμπλεκόμενες χώρες, 136 υποστήριξαν τη συμφωνία, με την Κένυα, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα να απέχουν προς το παρόν.

Το Παρίσι εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει ”δημοσιονομική επανάσταση”.

Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν δήλωσε: ”Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα… Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια”.

«Σήμερα κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

«Έχουμε τώρα μια σαφή πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Βρετανός ομόλογός του Ρίσι Σουνάκ.

Πάντως, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας, ορισμένες χώρες ήδη εξέφρεσαν ανησυχίες για την εφαρμογή της.

″Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις”, υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Η Πολωνία, η οποία ανησυχεί για τον αντίκτυπο στους ξένους επενδυτές, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συμφωνία.

Κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15% που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα ξένα πολυεθνικά κέρδη.

Η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εγκατέλειψαν τις αντιρρήσεις τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς προέκυψε συμβιβασμός σχετικά με την αφαίρεση του ελάχιστου συντελεστή για τις πολυεθνικές με πραγματικές φυσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Reuters και Associated Press.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο, σημείωσε...
EY: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν να ζήσουν με λιγότερα και επαναξιολογούν τις αγορές τους
Ορισμένες από τις συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν από τους καταναλωτές εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 – όπως αυτές καταγράφονται από τη σειρά καταναλωτικών ερευνών της...
CITY College: Αναγορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο York ως ευρωπαϊκό campus του βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση του CITY College, University of York Europe Campus με αφορμή την αναγόρευσή του από το Πανεπιστήμιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: SIMONE MONGELLI – BODYTERRANEAN -THE SHOW
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός κρουστών, ντράμερ, body music, performer, εθνομουσικολόγος και δάσκαλος, Simone Mongelli, έρχεται με την ομάδα του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για...
Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο, σημείωσε...
EY: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν να ζήσουν με λιγότερα και επαναξιολογούν τις αγορές τους
Ορισμένες από τις συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν από τους καταναλωτές εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 – όπως αυτές καταγράφονται από τη σειρά καταναλωτικών ερευνών της...