Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία OVIVIEW Video Interview Solutions: Η καινοτόμα πλατφόρμα για τους υποψήφιους εργαζόμενους

OVIVIEW Video Interview Solutions: Η καινοτόμα πλατφόρμα για τους υποψήφιους εργαζόμενους

Ο Δημιουργός της πλατφόρμας OVIVIEW Video Interview Solutions Αστέριος Κριτικός, μιλά στο ka-business.gr για την ιδέα, τα οφέλη και τα μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη.

H ιδέα της πλατφόρμας διακρίθηκε στο 12 διαγωνισμό NBG business seeds της Εθνικής Τράπεζας

Μια σύντομη περιγραφή της ιδέας. Πώς προέκυψε η ιδέα που διακρίθηκε στο 12 διαγωνισμό NBG business seeds της Εθνικής Τράπεζας; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται;

Η OVIVIEW, που σημαίνει Online Video Interview, είναι μια πραγματικά καινοτόμος πλατφόρμα που προσφέρει ευκολία και αποτελεσματικότητα στη ρουτίνα πρόσληψης καθιστώντας τη διαδικασία πρόσληψης πιο απλή, προσανατολισμένη στη διαδικασία και πιο αποτελεσματική. Η OVIVIEW προσφέρει την ευκαιρία για εύκολη και γρήγορη αρχική εξέταση των υποψηφίων που χρησιμοποιούν κάμερες για την καταγραφή κάθε συνέντευξης, αποφεύγοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη συμμετοχή, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία της συνέντευξης αντικειμενική και πιο αποτελεσματική.

Κάθε ιδέα αναδύεται μέσα από την αντιμετώπιση προβλημάτων και εμποδίων. Έτσι και η OVIVIEW! Ως τελειόφοιτος σε αναζήτηση εργασίας, ο ιδρυτής της OVIVIEW, Αστέριος Κρητικός, βίωσε αρκετές αποτυχίες (αλλά και εμπειρίες), μέσα από τις οποίες, παρατηρώντας τη σταδιακή αξιολόγηση των υποψηφίων, δημιουργήθηκε η ιδέα για βελτίωση του τρόπου, της μεθοδολογίας αλλά και διαφάνειας της διαδικασίας στελέχωσης των εταιριών. Στην αρχή, αυτή η ιδέα ήταν απλά μία ομιχλώδη υπόθεση, την οποία επέλεξε ως διατριβή στο πανεπιστήμιο του Warwick και μέσα από συνεχή έρευνα πήρε σάρκα και οστά.

Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής, ο Αστέριος, συνέχισε την έρευνα του στον επιταχυντή του Founder Institute, US και συνέχισε δημιουργώντας τα θεμέλια και την ομάδα για την υποστήριξη του project. Στην συνέχεια, κέρδισε τον διαγωνισμό του “John and Mary Pappajohn Business Plan Awards 2017” και στελεχώνοντας την τεχνική ομάδα, λανσάρανε την υπηρεσία της OVIVIEW το Μάρτιο του 2018. Μέσα από πολλές αναταράξεις, οικονομική κρίση, πανδημία και άλλα εμπόδια, έγινε μια συστηματική προσπάθεια υποστήριξης μίας υπηρεσίας η οποία αποτελεί απάντηση στην ανάγκη για ψηφιακές λύσεις στην εποχή που ζούμε. Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που τοποθέτησαν την πρόταση της OVIVIEW στο βάθρο. Όλα είναι σχετικά με την καινοτομία και την παραμετροποίηση των παραδοσιακών διαδικασιών που ως τώρα προϋπήρχαν στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η ψηφιακή υπηρεσία της OVIVIEW αντιπροσωπεύει την λύση σε πολλά από τα καθημερινά (και υψηλά σε κόστη) προβλήματα που εμφανίζονται στις διαδικασίες προσλήψεων των εκάστοτε εταιριών και όχι μόνο ( η πλατφόρμα παρέχεται σε εταιρείες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα). Αυτό όμως που έκανε την μεγάλη διαφορά για την OVIVIEW, σχετίζεται με την πανδημία και το πως άλλαξε η αγορά κάνοντας μετάβαση/μεταπήδηση σε ψηφιακό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για ψηφιακά εργαλεία τα οποία απέκτησαν μεγάλη χρηστικότητα και αξία χρήσης για τις εταιρείες έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν.

Η πλατφόρμα OVIVIEW έχει ήδη φτάσει στο βασικό στάδιο υλοποίησης. Το λογισμικό έχει δοκιμαστεί στην αγορά από τον Μάρτιο του 2018. Από τότε, η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει περισσότερους από 30 πελάτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της και περισσότεροι από 10000 υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία της βίντεοσυνέντευξης . Ωστόσο, τα επόμενα βήματα για την OVIVIEW, είναι να προωθήσει και να διαφημίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να προσεγγίσει νέες αγορές και πελάτες.

 

Πιο αναλυτικά, πως λειτουργεί η πλατφόρμα και ποια είναι τα οφέλη της OVIVIEW;

Η OVIVIEW προσφέρει την ευκαιρία για εύκολη και γρήγορη αρχική εξέταση των υποψηφίων που χρησιμοποιούν κάμερες για την καταγραφή κάθε συνέντευξης, αποφεύγοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη συμμετοχή, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία της συνέντευξης αντικειμενική και πιο αποτελεσματική.

Η OVIVIEW επιτρέπει την πιο έξυπνη, ταχύτερη και χαμηλού κόστους επιλογή υποψηφίων. Η OVIVIEW σάς βοηθά να:

 1. Μειώσετε τον κύκλο προσλήψεων κατά 50%.
 2. Μειώσετε την αρχική φάση διαλογής κατά 70%.
 3. Μειώσετε όλα τα έξοδα πρόσληψης κατά 66%.
 4. Ελέγξετε, βαθμολογήσετε, σχολιάσετε και μοιραστείτε πληροφορίες με συναδέλφους μέσω της πλατφόρμας με ένα «κλικ».
 5. Cloud αποθήκευση δεδομένων.
 6. Δημιουργήσετε πολλαπλές δομές συνέντευξης με βάση διαφορετικά και προσαρμοσμένα κριτήρια ή δημογραφικά στοιχεία.
 7. Εξερευνήσετε τη νέα τάση των VCV (Video CVs).
 8. Παρατηρήσετε τις προσωπικότητες των υποψηφίων μέσω των εκφράσεων και της γλώσσας του σώματός τους.
 9. Ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να χάσετε τον κατάλληλο υποψήφιο απλώς «κρίνοντας ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του».
 10. Χειριστείτε πληροφορίες με βάση το αυτοματοποιημένο σύστημα OVIVIEW με όλα τα προφίλ υποψηφίων ενημερωμένα.
 11. Κατάργηση της ανάγκης για ταυτόχρονη συμμετοχή σε ζωντανές συνεντεύξεις, ιδιαίτερα κατά τις αρχικές διαδικασίες φιλτραρίσματος.
 12. Δημιουργήσετε ποικιλομορφία με βάση άφθονες ομάδες υποψηφίων.

 

Πόσο σας «βοήθησε» η πανδημία και η δυσκολία στις μετακινήσεις με τους περιορισμούς μετακίνησης και τα πρόσθετα μέτρα;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ταιριάζει το γνωστό γνωμικό “Ουδέν κακόν αμιγές καλού”! Η OVIVIEW σίγουρα αντιπροσωπεύει μια από τις εταιρίες που επωφελήθηκαν από την πανδημία. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε μέσω του λογισμικού μας, αποτελούν απάντηση στις νέες συνθήκες που προέκυψαν σε οποιοδήποτε εταιρικό περιβάλλον και είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι περάσαμε σε μια ψηφιακή εποχή που οι καινοτόμες λύσεις της OVIVIEW βρίσκουν ανταπόκριση!

Γενικά, η πανδημία αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσει ο τομέας του HR. Τα προβλήματα φάνηκαν από την αρχή και οι περιορισμοί τόσο στην μετακίνηση αλλά όσο και στην δια ζώσης επικοινωνία των ανθρώπων, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και γενικά σε όλες τις λειτουργίες μιας οποιασδήποτε επιχείρησης. Οι προσλήψεις μειώθηκαν και είναι απόλυτα λογικό, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρίσκονται καν στον ίδιο χώρο. Υπήρχε μια σαφής ανάγκη για την υπερπήδηση των εμποδίων αυτών και αυτό αποτελεί και το έναυσμα στην μεταπήδηση σε ψηφιακές τεχνολογίες που απαλείφουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Μέχρι τώρα, οι διαδικασίες πρόσληψης εξακολουθούσαν να είναι πολύ παραδοσιακές. Οι εργοδότες δαπανούσαν αρκετό χρόνο σε πολλά επίπεδα ελέγχου, ώστε να προσεγγίσουν τους σωστούς υποψηφίους, διεξάγοντας πολλές διαδικασίες και αντιμετωπίζοντας αρκετή γραφειοκρατία, αντί για ψηφιακές λύσεις ταχείας και παραγωγικής παρακολούθησης των αιτούντων, ενώ επίσης ως βασικά προβλήματα μπορεί να αναφέρονται τα εξής: οι αυξημένοι κύκλοι προσλήψεων, οι φάσεις ελέγχου και το κόστος πρόσληψης, η έλλειψη αντικειμενικότητας και διαφάνειας μέσω των διαδικασιών συνέντευξης των υποψηφίων και τέλος ελάχιστα δεδομένα υποψηφίων που αποθηκεύονται έτσι ώστε οι εργοδότες να κάνουν την σωστή πρόσληψη λαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο! Τέλος, οι υποψήφιοι θεωρούνται ότι κρίνονται μόνο από τα βιογραφικά τους, χωρίς να επιδεικνύονται επιπλέον χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους.

Με την OVIVIEW, οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και δεδομένα με ασφάλεια και ευκολία, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους πρόσληψης τους. Μέσω της πλατφόρμας, όλες οι διαδικασίες διεξάγονται με ταχύτητα και διαφάνεια, ενισχύοντας τους αρχικούς κύκλους πρόσληψης και τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ακρίβειας.

 

Ποιες επιγραμματικά εκτιμάτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην διαδικασία, στο δρόμο για να γίνει μια απλή καινοτόμα ιδέα πράξη; Επιχειρείν δηλαδή!

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ιδιαίτερα στην αρχή έχουν να κάνουν με τις “βάσεις” πάνω στις οποίες θα θεμελιωθεί ένα πρότζεκτ. Είναι λάθος απλά να στήνουμε ιδέες και πρότζεκτ τα οποία δεν απαντούν σε κάποιο έλλειμα ή ανάγκη της αγοράς. Αρχικά, λοιπόν θα πρέπει να εντοπιστεί το κενό στο οποίο θα “κουμπώσει” το προϊόν ή η υπηρεσία που θέλουμε να παρέχουμε. Η έρευνα αγοράς (πχ γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο;/ανταγωνισμός κλπ.) και σίγουρα ένα δοκιμαστικό του τι έχουμε να προσφέρουμε θα μας δώσει πολλές πληροφορίες. Από εκεί και πέρα η μεγαλύτερη ανάγκη που έχει κάθε καινοτόμος ιδέα για να μεταφραστεί σε πράξη, έχει να κάνει με την οικονομική υποστήριξη, την σωστή ομάδα που θα στελεχώσει την ιδέα και θα την μετουσιώσει σε πράξη, το κράτος και το πως προωθεί την εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων και φυσικά η εύρεση του σωστού πελατολογίου που θα ενδιαφερθεί για την υπηρεσία ή το προϊόν μας.

 

Ποιοι είναι οι πελάτες της πλατφόρμας και οι πιθανές νέες συνεργασίες;

Η OVIVIEW ήδη παρέχει τις υπηρεσίες της στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Μερικές από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι οι εξής: KLEEMANN, TITAN Cement SA, Anatolia College, Panini Foods SA, American College of Thessaloniki (ACT) και άλλες.

Στην OVIVIEW στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας και να καλύπτουμε τις ανάγκες των εταιριών που ολοένα και αυξάνονται καθώς βρισκόμαστε στην μέση ψηφιακών αλλαγών που συνεχώς αυξάνουν την ζήτηση των υπηρεσιών μας.

 

Σε ποιες χώρες έχετε επεκταθεί μέχρι σήμερα;

Το λογισμικό της OVIVIEW παρέχεται κυρίως στην ελληνική αγορά, όπου και αναπτύχθηκε. H OVIVIEW αποτελεί μέλος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ) και αποτελεί παρεχόμενη υπηρεσία ήδη σε αρκετές από τις υπόλοιπες εταιρίες μέλη του συνδέσμου. Πέρα από την ελληνική αγορά όμως, έχει ήδη δημιουργήσει και αρκετές συνέργειες με εταιρίες του εξωτερικού όπως Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία αλλά και Ινδία. Στόχος μας στην OVIVIEW είναι να προσφέρουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες μας σε διεθνές επίπεδο δίχως περιορισμούς!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη;

Το όνειρο μας στην OVIVIEW, είναι να αλλάξουμε τον (κατά κόρον) παρωχημένο τρόπο που διεξάγονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής υποψηφίων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα! Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ψηφιακές λύσεις είναι εδώ, έτοιμες προς χρήση! Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας και η προσθήκη νέων υπηρεσιών οι οποίες θα καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες ή ανάγκες που έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια, θα ανοίξουν νέες αγορές αλλά και θα συνεχίσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και στην εγχώρια αγορά. Στόχος μας είναι η αύξηση του πελατολογίου μας, η έρευνα και ανάπτυξη των υπηρεσιών μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θεωρούμε πως το αντικείμενο μας αποτελεί ενδιαφέρον για νέους και νέες που πειραματίζονται με τον χώρου του startup και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...