Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως για την ελληνική ανάκαμψη χρειάζεται «γερά θεμέλια, τα οποία προέρχονται από τη συμφωνία με την Ευρώπη».
Σε ερώτηση εάν, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν προβλήματα στην Αθήνα, ο Γ.Βαρουφάκης απαντά ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει: «Η μεγάλη μας δύναμη είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τον λαό, εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες».
Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιο της Αθήνας, ο ΥΠΟΙΚ απαντά πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα».
«Όμως δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας, όπως μου έχει πει και ο πρωθυπουργό» συνεχίζει. «Μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκλογές, [μπορούμε] να κάνουμε δημοψήφισμα» λέει, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα ήταν για το ευρώ.
Η απάντηση που δέχονται οι προτάσεις του στο Eurogroup «είναι η σιωπή», λέει ο Γ.Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη προχωρά μέσω της αδράνειας, είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» εξηγεί, λέγοντας πως «όταν επιπλέον η αλλαγή προέρχεται από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυριαρχεί ο φόβος πως πίσω της κρύβεται κάτι ύποπτο».
Όσον αφορά την στάση της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η Φρανκφούρτη είναι «πολύ πειθαρχημένη» απέναντι στην Ελλάδα: «Το 2012, σε μία κατάσταση παρόμοιας κρίσης αλλά με συντηρητική κυβέρνηση, η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη, είχε ενισχύσει χωρίς προβλήματα τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκδίδει βραχυπρόθεσμούς τίτλους».
«Αντιθέτως, η ΕΚΤ τώρα έχει περιορίσει αρκετά το περιθώριο δράσης μας» λέει ο Γ.Βαρουφάκης.
Ο υπουργός αναφέρει ότι κατά την άποψή του, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να χρησιμοποιείται «εκεί που έλλειψη ανάπτυξης είναι μέγιστη, αλλά αντίθετα αγοράζονται μεγάλες ποσότητες γερμανικών τίτλων».
«Πιστεύω λοιπόν ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικούς τίτλους, όχι κάποια στιγμή στο μέλλον» λέει. Έχοντας χαρακτηρίσει τυπικές τις σχέσεις του με τον Μ.Ντράγκι, τον χαρακτηρίζει «εξαιρετικό κεντρικό τραπεζίτη, δεδομένων των συνθηκών μικρής ελευθερίας στην οποία κινείται», όπως λέει.
Μέρος της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, συνεχίζει, είναι και να μην κάνει η ΕΚΤ «κρίσεις επί του πολιτικού», αλλά «να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο».