To Eurogroup δεν έφερε συμφωνία

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη Δευτέρα, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγαίνοντας είπε πως «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως σημειώθηκε μεν πρόοδος στο πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα.

«To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας».

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης

Το «μεγάλο αγκάθι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται ανυποχώρητο στις θέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αμετακίνητη σε ότι αφορά το στόχο βιωσιμότητας του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, τονίζοντας ότι αποτελεί «καταστατική υποχρέωση του Ταμείου» και ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα ότι δεν μπορεί να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες χωρίς μια καθαρή λύση για το θέμα αυτό.

Η κυρία Λαγκάρντ παρουσιάστηκε άκαμπτη ακόμη και μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση του χρόνου προσαρμογής στο 2022 και επιπρόσθετα μέτρα το χρέος ενδέχεται να πέσει στο 110% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικό της διάστασης απόψεων είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση διεκόπη αρκετές φορές προκειμένου να υπάρξουν εκ νέου διμερείς επαφές και οι διάφορες πλευρές να ετοιμάσουν τις τελευταίες προτάσεις τους.

Σε έγγραφο που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, αναφέρεται ότι χωρίς μια συνδυαστική λύση το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, 133% του ΑΕΠ το 2022 και 111% του ΑΕΠ το 2030.

Οι συνδυαστικές λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης από τις 150 μονάδες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτι που θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020,. Μια μεγαλύτερη μείωση στις 25 μονάδες βάσης θα είχε ως αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ
  • Μετατόπιση της πληρωμής των τόκων κατά 10 χρόνια, το 2022, για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τον EFSF που θα προκαλούσε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 43,8 δισ ευρώ, δηλαδή 16,9 του ΑΕΠ.
  • Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 4,6& του ΑΕΠ το 2020
  • Επαναγορά χρέους ύψους 10 δισ ευρώ από τους ιδιώτες πιστωτές στα 50 σεντς του ευρώ που θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση χρέους καατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.

To «κοκτέιλ μέτρων» που φέρεται να πρότεινε η Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters, καθιστά μεν βιώσιμο το χρέος αλλά το 2022, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ που επιμένει στο στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ουσιαστικά το έγγραφο που επικαλείται το Reuters σχετίζεται με πληροφορία που είχε μεταδώσει το ίδιο πρακτορείο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ,για τα εναλλακτικά σενάρια που «έπεσαν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (διαβάστε τα πατώντας εδώ).

Με εκείνα τα σενάρια είχε διαφωνήσει έντονα η γερμανική πλευρά, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του IIF στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε και πάνω στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την αποφασισμένη επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 με το ΔΝΤ να επιθυμεί απόφαση «εδώ και τώρα» με ορίζοντα τετραετίας, την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να καλύψουν το κενό των 15 δισ μέχρι το 2014 και τότε να υπάρξει νέα συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παρέμβαση Μοσκοβισί για τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος φέρεται να είπε προς τους ομολόγους του ότι δεν αρκεί μια ανακοίνωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Στο ακουστικό» η ελληνική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να πληροφορηθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ, ταυτόχρονα ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – iefimerida.gr

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος διαδικασίας στελέχωσής του
Μέχρι πρότινος κάθε Δημόσιος φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό τώρα αλλάζουν όλα. Νομοθετική ρύθμιση...
Sitecore: H εταιρία φτάνει τις 160 προσλήψεις στελεχών για το τεχνολογικό hub της Αθήνας μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας
Η Sitecore, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού διαχείρισης ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας (DXP), ανακοινώνει ότι έφτασε το ορόσημο των 160 προσλήψεων- με την προοπτική επέκτασης του εργατικού...
Cisco : Εκδήλωση για τον απολογισμό των δυο ετών λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στην Beyond 4.0
Δυο χρόνια καινοτομίας για το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη  Στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο περίπτερο της Cisco, για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Άνθιμου Κατιρτζόγλου «60 λεπτά»
Μία ιδιαίτερη μέρα για τον καθένα μας … τα γενέθλια μας. Μία μέρα που θέλουμε να την περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά...
Θέατρο: «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ από το ΚΘΒΕ
  Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  ξεκίνησε τη νέα θεατρική σεζόν με ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ, οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου,...
Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος διαδικασίας στελέχωσής του
Μέχρι πρότινος κάθε Δημόσιος φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό τώρα αλλάζουν όλα. Νομοθετική ρύθμιση...