Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Στα 200 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την επιστροφή στις αγορές

Στα 200 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την επιστροφή στις αγορές

 

Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ποσό, όμως, που μπορεί να αυξηθεί με βάση τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών, η οποία αναμένεται ισχυρή, με τις προεγγραφές να ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγή, παρόλο που το βιβλίο προσφορών δεν έχει ανοίξει επισήμως ακόμη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος θα ανακοινωθεί επισήμως με το άνοιγμα του Λονδίνου την Πέμπτη.

Τα 11 δισ. συμπεριλαμβάνουν προσφορές 1,3 δισ. ευρώ από τους αναδόχους. Η απόδοση δε, διαμορφώνεται ενδεικτικά μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε απόδοση 5%-5,25%, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει νωρίτερα ότι «θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%».

Τα οφέλη από την έξοδο στις αγορές

Τα 200 εκατ. ευρώ ως καθαρό ετήσιο όφελος, εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο».

Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες:

*καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους,

*μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες,

*διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης,

*διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες εκδόσεις

Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά.

Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ).

Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε».

Επίσης, εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από Ιρλανδία-Πορτογαλία

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επέστρεψαν πέρυσι στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή τους σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είδαν το κόστος δανεισμού τους να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια.

Η Ιρλανδία, που είχε μείνει εκτός αγορών από το 2010, διέθεσε πέρυσι τον Μάρτιο 10ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ με απόδοση 4,15%. Ένα χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου εφέτος, προχώρησε σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία πούλησε με απόδοση χαμηλότερη από 3% (για την ακρίβεια 2,967%), ενώ η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν υψηλότερη κατά 2,9 φορές από το δημοπρατηθέν ποσό.

Συνέπεια αυτής της επιτυχούς έκδοσης ήταν και η σταθεροποίηση της απόδοσης των 10ετών ιρλανδικών τίτλων κοντά στο 3% στη δευτερογενή αγορά (σήμερα διαμορφώνεται στο 2,98%).

Η Πορτογαλία επέστρεψε πέρυσι τον Ιανουάριο στις αγορές -για πρώτη φορά από το 2011- με την έκδοση 5ετών ομολόγων, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε στο 4,89%. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση της Λισαβόνας προχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 5,67%.

Η ζήτηση των επενδυτών ήταν πολύ υψηλή για τους τίτλους αυτούς, φθάνοντας τα 10,2 δισ. ευρώ. Μετά από 9 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2014, η Πορτογαλία πούλησε και πάλι μέσω τραπεζών 10ετείς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά αυτή τη φορά με απόδοση σημαντικά χαμηλότερη (5,11%).

Σήμερα, η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% (για την ακρίβεια 3,92%) από 6% που ήταν στις αρχές του 2013.

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε από την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών για την πορεία των οικονομιών τους, την έξοδο των κεφαλαίων τους από τις αναδυόμενες αγορές και τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μη συμβατικά μέτρα, όπως οι αγορές ομολόγων, για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

 

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για υφυπουργοί
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει με στελέχη που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, και μόλις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανασχηματισμός: Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος...
Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...