Την ώρα δηλαδή που τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στο αν τελικά ο κ. Λουκάς Παπαδήμος συμφώνησε να ηγηθεί της νέας εθνικής προσπάθειας, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό μια αλλαγή σελίδας στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, σε Μαξίμου, Συγγρού και Βουλή εξακολουθούσαν να λειτουργούν οι «παλαιοκομματικού τύπου» ζυμώσεις.
Στο τραπέζι ιδέα για σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr ορισμένα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έριξαν στο τραπέζι την ιδέα για άμεση σύγκλιση της Κ.Ο του κόμματος. Πρότειναν δηλαδή να συλλεχθούν οι υπογραφές ώστε να γίνει σήμερα η συνεδρίαση υπο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Οι «προεδρικοί» του κόμματος, «χρέωσαν» την ιδέα σε «βενιζελικούς» θεωρώντας ότι επιχειρούν από τώρα να θέσουν θέμα ηγεσίας του κόμματος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν ότι «ανάγκασαν τον Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και τώρα προσπαθούν να τον ρίξουν και από πρόεδρο» τονίζοντας πως «Ο τελικός και βασικός στόχος τους είναι να πάρουν το κόμμα».
Τελικά, όπως αποδείχθηκε, πρόθεση όσων πρότεινα σύγκλιση της Κ.Ο ήταν να ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας καθώς θεωρούν ότι «αύριο θα είναι αργά».
Αντιδράσεις στην Συγγρού
Την ίδια ώρα στην Συγγρού εξελίσσονταν σκηνές σκληρού ροκ με τους εκφραστές της συμπαγούς αντι-μνημονιακής τακτικής να επιτίθενται σε εκείνους που προτείνουν μια πιο διαλλακτική στάση μετά και τις «άγαρμπες» παρεμβάσεις των Ευρωπαίων, παρά τις διαψεύσεις από πλευράς ΝΔ.
Στην ουσία, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε να αντιμετωπίσει το κρισιμότερο εθνικό πρόβλημα αλλά και να επιβάλλει την τάξη στα του οίκου του.
Ο ρόλος Κακλαμάνη
Παράλληλα, στην Βουλή το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είχε μετατοπιστεί από το γραφείο του πρωθυπουργού σε αυτό του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου στις 13.30, ο κ. Νίκος Αθανασάκης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, πέρασε από το περιστύλιο του κοινοβουλίου και αντί να στρίψει αριστερά και να κατευθυνθεί προς το πρωθυπουργικό γραφείο, πήρε αντίθετη πορεία και πέρασε την πόρτα του πρώην προέδρου της Βουλής .
Λίγα λεπτά αργότερα οι δύο άνδρες εξήλθαν και μαζί επισκέφθηκαν τον κ. Παπανδρέου. Στην διάρκεια της ημέρας τον κ. Κακλαμάνη επισκέφθηκαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Πέτρος Ευθυμίου.
Όπως ήταν φυσικό, οι διαδοχικές συναντήσεις , τροφοδότησαν αρκετά σενάρια στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια με κυρίαρχο αυτό που ήθελε τον κ. Κακλαμάνη να «τρώει» στην στροφή τον κ. Παπαδήμο και να αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Ο ίδιος βέβαια με δήλωση του στην ΝΕΤ διέψευσε ότι έκανε δήλωση για τον κ. Παπαδήμο, ενώ δεν αναφέρθηκε στις φήμες που τον ήθελαν υποψήφιο μεταβατικό πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί ότι όσο και αν κάποιοι τον θεωρούν «γραφικό», ο κ. Κακλαμάνης εξακολουθεί να με τις καταλυτικές παρεμβάσεις τους να διαμορφώνει καταστάσεις. Αυτός ήταν που στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ τον περασμένο Ιούνιο μίλησε για «Ιουλιανά» ανακόπτοντας δραστικά ένα κύμα παραιτήσεων βουλευτών και αυτός ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση έδωσε το σύνθημα «πάμε όλοι μαζί ενωμένοι γιατί η ΝΔ περιμένει να διασπαστούμε» με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες και να μην προλάβουν να μιλήσουν οι εκείνοι που επιθυμούσαν να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση τον κ. Παπανδρέου.
Συνεχίζεται το θρίλερ με τον όνομα του πρωθυπουργού
Ο Λουκάς Παπαδήμος εξακολουθεί να παραμένει φαβορί για την θέση του πρωθυπουργού. Για το οικονομικό επιτελείο ακούγονται ονόματα όπως αυτά του κ. Ράπανου και του κ. Σταικούρα από την ΝΔ, ενώ για την θέση του υπουργού Οικονομικών «φαβορί» παραμένει το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου που κατέχει αυτή την θέση στην τωρινή κυβέρνηση.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την νέα κυβέρνηση είναι η πίεση των Βρυξελλών για έγγραφες δεσμεύσεις που θα συνυπογράψουν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο νέος πρωθυπουργός, ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.
Σε αυτό το πορτογαλικό μοντέλο, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκάθαρα διεμήνυσε ότι δεν υπογράφει παρά τις απειλές της Κομισιόν.
Πηγή: newscode.gr