Για μεγάλη ευθύνη της νέας κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Περιγράφοντας δε το ρόλο της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την προσδοκία, η νέα κυβέρνηση «να μην είναι απλώς μια παρένθεση, αλλά γέφυρα που θα διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αναπτυξιακή πορεία».
Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας στη νεότερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Αυτό το νόημα έχει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ, τόνισε ο κ. Παπαδήμος ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
«Πιστεύω ότι κανείς από εμάς σε αυτή την αίθουσα δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση θεωρώ αυτονόητο ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Από εμάς εξαρτάται», συμπλήρωσε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατέληξε λέγοντας:
«Θέλω να είμαι σαφής απέναντι σε εσάς και τον ελληνικό λαό. Για όσο διάστημα η Βουλή των Ελλήνων θα μου εμπιστεύεται την ευθύνη του πρωθυπουργού, θα εκτελώ τα καθήκοντά μου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας».
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, το θέμα έμεινε ανοιχτό προς διευκρίνιση για αύριο Τρίτη, καθώς ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Οι σημαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες, είπε ο κ. Παπαδήμος, και αυτό θα επιτευχθεί υπό δύο προϋποθέσεις: να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε, καθώς και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων προς εμάς, αλλά και «να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».
Η δημοσιονομική κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, έχει κλιμακωθεί και μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά και, όπως υπογράμμισε, σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στην ικανότητα της οικονομικής πολιτικής να εξασφαλίσει έξοδο από την κρίση και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας της.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει επιφέρει ύφεση «πέραν του προβλεπόμενου», εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τις περαιτέρω δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
«Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες αγανακτούν γιατί το μέλλον «διαγράφεται αβέβαιο» παρά τις μεγάλες θυσίες τους.
Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας στη νεώτερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Αυτό το νόημα έχει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Όλα αυτά, έχουν απομακρύνει χρονικά τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού», τόνισε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οι δύο επιλογές, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τους Ευρωπαίους, όπως σημείωσε.
Οι αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου θέτουν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα, είπε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι οι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Με αφορμή δε την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου που αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση, τόνισε ότι το μόνο που απομένει είναι η «επιβεβαίωση των δεσμεύσεων» που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, από την νέα κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν.
Σχολιάζοντας δε εμμέσως τις αντιδράσεις κυρίως από τη ΝΔ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αίτημα αυτό περί δεσμεύσεων, «δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών. Η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών και των φορολογούμενων των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν. Γιατί αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και τους κινδύνους που θα προκύψουν αν δεν πετύχουμε το στόχο μας».
Εξερχόμενος της Ολομέλειας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδήμος ρωτήθηκε γιατί ανέφερε τη λέξη «δέσμευση» (έναντι των εταίρων) και όχι «υπογραφή» από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και των πολιτικών που την συνοδεύουν. «Να δούμε πως θα γίνει» απάντησε.
Οι προτεραιότητες
Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.
Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές.
Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, που άλλωστε συνέβαλλαν στο να καταλήξουν οι εταίροι στην ΕΕ στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που προβλέπουν πρόσθετη χρηματοδότηση 130 δισ .ευρώ, το ενισχυμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) το οποίο αν εφαρμοστεί περιορίζει δραστικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμα μειώνοντας το στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
«Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Αναφερθείς ειδικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, θα μειωθεί το απαιτούμενο ποσό για πληρωμή τόκων ήδη από το 2012, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος.
Επίσης για τα τελευταία δύο χρόνια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-14 θα χρειασθούν λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόσθεσε.
Απαριθμώντας και εξηγώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της θητείας της και «για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως και με ταχύτητα».
Πρώτη προτεραιότητα, η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου «δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».
Για την εκταμίευση της δόσης τόνισε ο κ. Παπαδήμος απομένει μόνο η «επιβεβαίωση των δεσμεύσεων» που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, από την νέα κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν.
Το αίτημα αυτό περί δεσμεύσεων, επισήμανε ο πρωθυπουργός, «δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών. Η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών και των φορολογούμενων των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν. Γιατί αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και τους κινδύνους που θα προκύψουν αν δεν πετύχουμε το στόχο μας».
Δεύτερη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με βάση την 5η αναθεώρηση του αρχικού μνημονίου.
Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή πριν το τέλος του έτους. Απαιτείται δε η κύρωσή της, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, και από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών που το σύνταγμά τους προβλέπει μια τέτοια διαδικασία.
Τρίτη προτεραιότητα, είναι η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, εντός της συνταγματικά κατοχυρωμένης προθεσμίας.
Η σύνταξή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι στον προϋπολογισμό αυτό θα περιέχει μια πρώτη εκτίμηση για τις θετικές επιπτώσεις από το PSI.
Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του PSI, πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος, έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο χρηματοοικονομικό πλαίσιο όπου θα διεξαχθεί το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.
Στις προτεραιότητες περιέλαβε ο κ. Παπαδήμος και την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με στόχο την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους.
Διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στην ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνδέοντας τες με τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορούν να δημιουργήσουν, ενισχύοντας κατ’ επέκταση την απασχόληση.
Σε αυτές περιέλαβε το νέο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στη δικαστική λειτουργία με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την αναμόρφωση του Δημόσιου τομέα, την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων και στην στήριξη των ευάλωτων ομάδων μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Ακόμη ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του ΕΣΠΑ στις νέες συνθήκες, με βάση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Όπως είπε θα αξιοποιηθούν 14 δισ. ευρώ για έργα υποδομών, ενώ θα ενισχυθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προώθηση επενδύσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ με τη διαδικασία fast track, αλλά και στην προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εξαγωγών.
Το ζητούμενο είναι τόνισε ο κ. Παπαδήμος να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που συνδύασε με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Άμεσο μέλημα είναι ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο και η κατάργηση των περιττών φορέων, τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η διαφάνεια και η ισονομία είναι υψίστης σημασίας προτεραιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και τις αλλαγές στη διοικητική, πολιτική, και ποινική δικαιοσύνη.
Στις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θεωρούνται κρίσιμες, ο κ. Παπαδήμος δεν παρέλειψε να προσθέσει τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο φορολογικό πλαίσιο, μιλώντας για άμεση εισαγωγή των νέων δομών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, in.gr